Helsingin hovioikeus hylkäsi Suomen valtion valituksen ns. unohtuneen vangin tapauksessa ja piti voimassa käräjäoikeuden päätöksen, jolla miehelle määrättiin noin puolen vuoden laittomasta vangitsemisesta 17200 euron korvaus.
Tapaus on Suomessa todella poikkeuksellinen. MTV:n Vinkkimiehet käsitteli sitä keväällä 2016 (video yllä).
Jutussa oli kyse siitä, että tapahtumien aikaan 33-vuotiasta miestä epäiltiin törkeästä pahoinpitelystä ja juttua piti käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa 2015.
Mies ei saapunut paikalle. Käräjäoikeus päätti vangita miehen poissaolevana, joten hänet etsintäkuulutettiin.
Toukokuussa Helsingin poliisi löysi miehen öisessä rutiinitarkastuksessa ja hänet vietiin suoraan Vantaan vankilaan.
Vangitsemista olisi pitänyt käsitellä neljän päivän kuluessa oikeudessa, mutta tuomioistuimelle ei ilmoitettu kiinni ottamisesta ja toimittamisesta vankilaan.
Kun MTV Uutiset selvitti tapausta keväällä 2016, poliisi ja vankilaviranomaiset olivat erimielisiä siitä minkä tahon – vankilan vai poliisin – olisi pitänyt ilmoittaa etsintäkuulutetun löytämisestä käräjäoikeudelle.
Joka tapauksessa mies unohtui vankilaan. Tilanne huomattiin vasta lokakuun lopussa, kun mies vaihtoi oikeusavustajaansa.
Korvausvaatimus
Mies haki 172 päivän laittomasta vangitsemisesta korvauksia valtiokonttorilta, mutta tämä eväsi sen. Valtiokonttori perusteli päätöstä sillä, että vangitsemispäätös sinänsä oli olemassa eikä sen voimassaolo rauennut, vaikka neljän päivän määräaika ylitettiin.
Valtiokonttori totesi, myös että vapaudenmenetys oli "rangaistuksen esisuorittamista".
Konttorin mukaan kyse ei ollut vapaudenmenetyksestä syyttömänä eikä vapaudenmenetyksestä kärsimisestä, koska jos mies ei olisi unohtunut vankilaan hän olisi saanut ehdottoman tuomion törkeästä pahoinpitelystä.
Mies sai hovioikeudessa 1 v 10 kk ehdollisen tuomion. Hovioikeus totesi rikosjutun päätöksessä, että törkeä pahoinpitely oli sen verran vakava, että tuomio voitaisiin antaa ehdottomana. Lopullisesti vaa’an ehdollisen puolelle käänsi juuri se, että 33-vuotias oli istunut syyttömänä kuuden kuukauden verran.
Käräjäoikeuteen
Korvausvaatimus siirtyi käräjäoikeuteen. Mies vaati 26000 euron korvausta ja valtio vastusti samoin perustein.
Käräjäoikeus totesi, että mies oli saanut törkeästä pahoinpitelystä ehdollisen tuomion, eikä hyväksynyt valtion väitettä ”esisuorittamisesta”.
- Koska [mies] oli tuomittu hänen syykseen luetuista rikoksista ehdolliseen vankeusrangaistukseen, hän ei ollut tosiasiallisesti saanut rangaistuksestaan lakiin perustumatonta vapaudenmenetystään ajalla 12.5.2014-30.10.2015 vastaavaa vähennystä. Sen vuoksi [miehelle] on suoritettava valtion varoista hänen sanottua vapaudenmenetystään vastaava korvaus, käräjäoikeus totesi.
Se määritteli korvaukseksi sata euroa päivältä, jolloin 172 päivää teki 17200 euroa.
Hovioikeuteen
Valtio valitti jutussa vielä hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden tuomion voimassa. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut ja katsoi korvauksen maksamisen myös kohtuulliseksi.
- Kun henkilöä pidetään vangittuna ilman laillisia edellytyksiä yli viiden kuukauden ajan, kysymys on vakavasta, keskeistä perusoikeutta loukkaavasta asiasta ja virheestä julkisen vallan käytössä, hovioikeus jyrähti.
Siitä ei ole vielä tietoa hakeeko valtio jutussa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.