Paloittelumurhaaja Markus Pönkä otti erävoiton oikeudenkäynnissä Suomen valtiota vastaan.
Pönkä on vaatinut valtiolta 12 000 euron suuruista korvausta, koska hänelle ei myönnetty poistumislupaa vankilasta noin vuosi sitten marraskuussa 2022.
Pönkä halusi useamman päivän mittaisen poistumisluvan, koska hänen oli tarkoitus asioida pankissa.
Hän halusi nostaa Suomen valtion hänelle maksamat kärsimyskorvaukset ja käyttää ne "elämänlaatunsa parantamiseen". Kärsimyskorvaukset tulivat eräästä aiemmasta oikeudenkäynnistä.
Helsingin vankila kuitenkin eväsi poistumisluvan. Vankilassa istuvaa Pönkää ei päästetty linnan muurien ulkopuolelle.
"Vankila pitää minua vankinaan"
Pönkä haastoi valtion oikeuteen. Hänen mukaansa poistumisluvan epääminen loukkasi hänen oikeuksiaan.
– Tässä tapauksessa Helsingin käräjäoikeus on todennut loukkauksen, tuominnut valtion maksamaan korvauksen minulle ja valtio on maksanutkin sen minulle, mutta saman loukkauksen suorittanut viranomainen estää minua käyttämästä vahingonkorvausta, Pönkä kirjoitti kanteessaan.
– Rahat ovat pankkitililläni, jota en voi käyttää vankilasta käsin, sillä Helsingin vankila pitää minua vankinaan eikä anna minun käyttää nettipankkia eikä tehdä ostoksia internetissä verkkokaupoissa, hän jatkoi.
Oikeusjutussa Pönkä vetoaa muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja Suomen perustuslakiin.
Hän kiinnittää huomiota myös siihen, ettei vankilan tekemään epäämispäätökseen voi hakea muutosta mistään asiaan liittyvän muutoksenhakukiellon takia.
Käräjäoikeus tyrmäsi kanteen, hovioikeus puolestaan käräjäoikeuden
Viime maaliskuussa Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Pöngän nostaman kanteen "selvästi perusteettomana".
Käräjäoikeuden mukaan Pöngän kanteessa ei esitetty sellaisia perusteita, joilla korvauksia voitaisiin määrätä maksettavaksi.
Pönkä valitti käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen. Se olikin asiasta eri mieltä.
Jotta kanne olisi voitu hylätä "selvästi perusteettomana", käräjäoikeuden olisi täytynyt pystyä selvästi ja riidattomasti osoittamaan, etteivät Pöngän vaatimukset perustu lakiin – eli, että Pöngän ilmoittamalla perusteella ei voida määrätä korvauksia maksettavaksi.
Käräjäoikeus ei tässä onnistunut. Hovioikeuden mukaan Pöngän vaatimukset eivät olleet lakiin perustumattomia.
Käräjäoikeus siis teki virheen.
Asia palautuu käräjille
Asiassa tulee hovioikeuden mukaan arvioitavaksi esimerkiksi se, onko poistumisluvassa kysymys sellaisesta vangin oikeudesta, että tietty Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikla voisi tulla sovellettavaksi – ja jos on, voiko muutoksenhakuoikeuden puuttuminen tarkoittaa korvaukseen oikeuttavaa loukkausta.
Hovioikeus kiinnittää huomiota myös siihen, että perustuslakivaliokunnan ja vankeuslain uudistamistyöryhmän mukaan vankeuslain muutoksenhakukieltoihin voi liittyä ongelmakohtia, jotka ovat vastoin ihmisoikeussopimusta ja vaativat uudelleen tarkastelua.
Erityisesti näin on todettu poistumisluvan osalta.
Hovioikeuden mukaan ei ole selvää, etteivätkö Pöngän vaatimukset voisi ylipäätään johtaa korvauksiin hänen esittämillään perusteilla.
– Näin ollen käräjäoikeus ei ole voinut lausumillaan perusteilla katsoa Pöngän vaatimuksia oikeudenkäymiskaaren 5 luvun 6 §:n 2 momentin nojalla selvästi perusteettomiksi. Käräjäoikeuden päätös on kumottava ja asia palautettava käräjäoikeuteen, hovioikeus linjasi.
Käräjäoikeus siis joutuu käsittelemään Pöngän asian uudestaan ja ottamaan huomioon asian palautumisen syyn.
Tunnettu kantelija
Nelikymppinen Markus Pönkä on viime vuosina tullut tunnetuksi juuri tuomioistuimille tekemistään kanteista.
Pönkä on tehtaillut lukuisia valituksia viranomaisista ja etenkin vankeinhoitolaitoksesta sekä haastanut oikeuteen myös siviilihenkilöitä. Valtaosa Pöngän asioista on koskenut vankilaelämässä vastaan tulleita haasteita.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pönkä on pannut tuomioistuimissa vireille yli 460 erillistä oikeusjuttua.
Keskimäärin Pöngän asioita on siis ratkottu jossain päin Suomea miltei kerran viikossa.
Pöngän muu tausta on synkkä. Hänet on tuomittu muun muassa liikekumppanin paloittelumurhasta ja miljoonaluokan laskutushuijauksesta.