Miesten siittiöiden määrä laskee niin kovaa vauhtia, että maailmalla puhutaan jo "spermageddonista"

Siemennesteen laatu jatkaa huonontumistaan. Yhä useammalla miehellä määrä alittaa jo WHO:n määrittelemän normaalin siittiötiheyden raja-arvon ja se näkyy lapsettomuusklinikoilla.

Maailmalla, etenkin länsimaissa, on käynnissä niin sanottu spermageddon. Termillä viitataan sperman sisältämän siittiöiden määrän nopeaan ja kiihtyvään laskuun.

Kun vielä 1970-luvulla sperman siittiötiheys oli keskimäärin 100 miljoonaa yhtä millilitraa kohden, oli siittiötiheys enää 50 miljoonaa yhtä millilitraa kohden 2010-luvulla. 

Asiaa on tutkittu 70-luvulta lähtien ja sieltä aina 2010-luvulle saakka siittiöiden määrä spermassa laski noin 1,4 prosentin vuosivauhdilla, kertoo Felicitas Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Vera Löfberg.

2010-luvulta lähtien lasku on ollut tätäkin jyrkempää, yli 2 prosenttia vuodessa.

WHO:n mukaan sperma on normaalia, kun siittiötiheys pysyy 39 miljoonassa millilitraa kohden. 

Koska siittiötiheys on nyt keskimäärin 50 miljoonaa, tarkoittaa se, että osalla peniksellisistä määrä jää jo alle normaalin raja-arvon tai on juuri raja-arvon sisällä, Löfberg kertoo.

Tämä tarkoittaa, että yhä useammalla miehellä siittiömäärä on niin alhainen, että se vähintäänkin hidastaa raskauden alkamista.

Löfbergin mukaan spermakriisi koskettaa koko maailmaa, mutta siittiöiden määrän laskun on havaittu olevan erityisen jyrkkää länsimaissa.

Siittiökriisin juuret voivat olla peräisin jo äidin kohdusta

Löfbergin mukaan siittiökriisille ei ole löydetty yhtä yksittäistä selittävää syytä.

– Varmasti monet tekijät vaikuttavat asiaan. Todennäköistä on, että ongelma ei liity vain miehiin itseensä vaan heidän äiteihinsä. Jo sikiöaikana on voinut tapahtua jotain, joka on vaikuttanut kivesten kehittymiseen.

Yhdeksi merkittäväksi syylliseksi on arveltu lihavuuden lisääntymistä. Lisäaineille, mikromuoveille ja hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille altistuminen voi olla osasyyllinen.

Myös oksidatiivisen stressin arvioidaan vaikuttavan siittiöiden määrään ja laatuun.

Oksidatiivinen stressi on tila, jossa elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. Epätasapaino johtaa solujen vahingoittumiseen.

Oksidatiivista stressiä aiheuttavat niin ikään monet tekijät. Esimerkiksi lämpötilan nousu kiveksissä.

Kivesten lämpötilan tulisi pysyä kehon lämpötilaa matalampana, mutta lämpötila voi nousta esimerkiksi kivesten suonikohjujen, tupakoinnin, elintapojen tai lääkityksen vaikutuksesta.

Toistuvien keskenmenojen ja lapsettomuuden syy voi löytyä siittiöistä

Lapsettomuustapauksissa peräti 50 prosentissa syy voi löytyä miehestä tai ainakin myös miehestä. Useita lapsettomuuden aiheuttajia voidaan hoitaa.

Ikä, elintavat, perussairaudet ja lääkitykset ovat kaikki yhteydessä hedelmällisyyteen. Siittiöistä voi löytyä useita selittäviä tekijöitä lapsettomuudelle. 

Vaikka siemenneste olisi perustutkimuksen mukaan täysin normaalia, saattaa esimerkiksi toistuvien keskenmenojen syy selittyä siittiöiden DNA-virheellä, Löfberg kertoo.

Siittiön sisällä on DNA-rakenne, rihmasto, jossa on niin sanotusti kaksi tukipuuta. Jos näihin tukipuihin eli juosteisiin tulee katkoksia, häiritsee se siittiön toimintaa.

Jos tukipuissa on paljon katkoksia ja näitä katkoksia on monissa siittiöissä, voi se vaikuttaa alkion kehitykseen ja kiinnittymiseen ja siten johtaa keskenmenoon.

Siittiöiden DNA-fragmentaatiota voidaan tutkia COMET-testillä. Kun tiedämme, millaisista katkoksista on kyse, voimme kohdentaa hedelmättömyyshoidot oikein.

Muita miesperäisiä syitä lapsettomuuteen voivat olla esimerkiksi kromosomivirheet ja geenivirheet.

Nykyisillä tutkimuksilla voidaan etsiä kaikkiaan 50 eri geenivirhettä, jotka voivat olla syitä miehen lapsettomuuteen, Löfberg kertoo.

Eri geenivirheet voivat vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen esimerkiksi siten, että ne aiheuttavat siementiehyiden puuttumista tai epämuodostuneita siittiöitä, jotka eivät kykene hedelmöittämään munasolua normaalisti.

Katso myös: Yllättävät tekijät voivat nousta lapsihaaveen tielle

Lue myös:

    Uusimmat