Siittiöiden määrän rajun laskun syy saattoi selvitä – mikromuovia löytyi jo kiveksistäkin

1:47img
Katso videolta, kuinka Joonas Pesonen murtaa myytin "anaaliseksin haluaminen ei ole normaalia".
Julkaistu 22.05.2024 20:02
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Tutkijat löysivät mikromuovia miesten ja koirien kiveksistä. Löydöksen arvellaan olevan yhteydessä miesten sperman määrän laskuun, jota on havaittu tapahtuneen ympäri maailman.

Miesten siittiöiden määrä on laskenut vuosikymmenien ajan ja monet tutkimukset ovat yhdistäneet sen kemikaaleihin, kuten torjunta-aineisiin. 

Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että yksi syyllinen siittiöiden määrän laskuun voisivat olla mikromuovit, joita tutkijat löysivät kaikkien testaamiensa 23 miehen ja 47 lemmikkikoiran kiveksistä, kertoo The Guardian.

Lue myös: Mikromuovia kulkeutuu ruoansulatuksen mukana jopa aivoihin – tutkijat huolissaan pitkäaikaisvaikutuksista

Analysoidut kivekset olivat vuonna 2016 kuolleiden 16–88-vuotiaiden miesten kiveksiä, jotka oli säilötty tutkimuskäyttöä varten.

Koirien kivekset saatiin tutkimusnäytteiksi sterilointia suorittaneilta eläinlääkäreiltä.

Lemmikkikoirien kiveksistä otetuista näytteistä selvisi, että siittiöiden määrä oli pienempi niissä näytteissä, joissa oli korkeampi mikromuovipitoisuus. 

Tutkimus osoittaa korrelaation eli yhteyden PVC-muovialtistuksen ja laskeneen siittiömäärän välillä, mutta lisätutkimusta tarvitaan, jotta voidaan varmaksi osoittaa, että mikromuovit todella aiheuttavat siittiöiden määrän laskua, kertoo The Guardian.

Koska ihmisten kiveksistä otetut näytteet kerättiin kuolleiden miesten kiveksistä, ei niiden siittiöpitoisuutta voitu mitata.

Lue myös: Tukkeutuneista valtimoista löytyi mikromuoveja – "Tämä on iso juttu"

Mikromuovit vahingoittavat ihmissoluja

Kivesten lisäksi mikromuovia on aiemmissa tutkimuksissa löydetty äskettäin myös ihmisen verestä, istukasta ja rintamaidosta, mikä viittaa ihmisten kehojen laajaan mikromuovialtistukseen. 

Mikromuovien tarkkoja vaikutuksia terveydelle ei vielä tunneta, mutta mikromuovien on laboratoriossa osoitettu vahingoittavan ihmissoluja, kertoo The Guardian.

Lue myös: Tutkijat huolissaan: Miesten spermanlaatu on romahtanut

Mikromuovit ovat saastuttaneet koko planeetan Mount Everestin huipulta syvempiin valtameriin, kertoo
Ihmiset altistuvat mikromuoveille päivittäin hengitysilman, ruoan ja veden kautta.

Tutkijat arvioivat, että mikromuovihiukkaset voivat tarttua ihmiskudokseen ja aiheuttaa tulehdusta samoin kuin ilmansaastehiukkaset tekevät. 

Hiukkasten arvioidaan olevan yhteydessä kohonneeseen aivohalvaus- ja sydänkohtausriskiin, sillä ne voivat kertyä verisuoniin. Lääkärit varoittivat asiasta maaliskuussa.

Lue myös: Tiesitkö? Suosituilla kesäpuuhilla voi olla vaikutusta sperman laatuun

Ihmisen kiveksissä kolminkertainen määrä mikromuovia verrattuna koirien kiveksiin

Toxicological Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kiveksistä otettuja kudosnäytteitä liuotettiin ja jäljelle jäänyttä muovia analysoitiin. 

Ihmisen kiveksissä muovipitoisuus oli lähes kolme kertaa suurempi kuin koirien kiveksissä: 330 mikrogrammaa yhtä kudosgrammaa kohden verrattuna koirien 123 mikrogrammaan yhtä kudosgrammaa kohden, kertoo The Guardian.

Eniten kivesnäytteistä löytyi muovipusseissa ja -pulloissa käytettyä polyeteenia. Toiseksi yleisin mikromuovi näytteissä oli PVC. PVC:stä valmistetaan esimerkiksi rakennusmateriaaleja, putkia, sadetakkeja ja laukkuja.

Lue myös: Haaveiletko useammasta kuin yhdestä lapsesta? Tässä iässä yrittäminen tulisi aloittaa – "Aika lailla takaraja lapsen saannille"

Myös vuonna 2023 Kiinassa tehdyssä pienemmässä tutkimuksessa tutkimuksessa löydettiin mikromuoveja kuudesta ihmisen kiveksestä ja 30 siemennestenäytteestä.

Viimeaikaisissa hiirillä tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että mikromuovit vähensivät siittiöiden määrää ja aiheuttivat poikkeavuuksia ja hormonihäiriöitä.

Lue myös: Mikromuovia kulkeutuu ruoansulatuksen mukana jopa aivoihin – tutkijat huolissaan pitkäaikaisvaikutuksista

Edes kohdussa ei ole turvassa muovilta – "Eihän se hyvä ole"

Tänäänkin ruoaksi on muovia – tutkijat tekivät ikävän löydön ruokaproteiineista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: The Guardian, Toxicological Sciences

Tuoreimmat aiheesta

Muovi