Migri: Ihmiskaupan uhreja aiempia vuosia enemmän – alaikäiset uhrit uskaltavat usein kertoa asiasta vasta täysi-ikäisenä

Suomessa tunnistettiin viime vuonna aiempia vuosia enemmän seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä ihmiskaupan uhreja, kertoo Maahanmuuttovirasto Migri. Viime vuonna uhreja oli 18, vuonna 2017 kahdeksan ja 2016 neljä.

Migrin mukaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvät ihmiskaupan uhrit ovat useimmiten joutuneet prostituutioon pakotetuiksi.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otettiin viime vuonna 163 uutta asiakasta. Migrin mukaan heistä 52:n on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhriksi arvioitiin joutuneen 20 henkilöä. Tällaista hyväksikäyttöä on havaittu etenkin ravintola- ja siivousalalla.

Tiedot käyvät ilmi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tuoreesta tilannekatsauksesta.

Apua tarvitsevat henkilöt hakeutuvat auttamisjärjestelmään joko itse tai esimerkiksi viranomaisen tai järjestötyöntekijän avulla. Migrin mukaan järjestelmään ohjattiin viime vuonna kaikkiaan 228 henkilöä, joista 163 otettiin asiakkaaksi.

– Esimerkiksi vuonna 2015 auttamisjärjestelmään ohjattiin vain 75 henkilöä, joista 52 otettiin asiakkaaksi. Avun piiriin ohjattujen määrä on siis kolmessa vuodessa yli kolminkertaistunut, sanotaan viraston tiedotteessa.

Migri arvioi, että uudistetut ihmiskauppa.fi -verkkosivut ovat vaikuttaneet myönteisesti mahdollisten ihmiskaupan uhrien mahdollisuuteen löytää apua.

Alaikäiset uskaltavat usein kertoa vasta täysi-ikäisenä

Kaikkiaan auttamisjärjestelmän palveluiden asiakkaana oli joulukuun lopussa 455 henkilöä. Luvussa ovat mukana asiakkaiden huollettavana olevat alaikäiset lapset (94). Asiakkaista 41 on tullut auttamisjärjestelmään alaikäisenä.

– Paljon suurempi määrä asiakkaista on joutunut ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi alaikäisenä, mutta uskaltanut kertoa hyväksikäytöstä vasta tultuaan täysi-ikäiseksi, tiedotteessa kerrotaan.

Viraston mukaan ihmiskauppa rehottaa etenkin konfliktialueilla. Uusista asiakkaista 45 prosenttia oli joutunut ihmiskaupan uhriksi erityisesti Afganistanissa, Irakissa, Libyassa ja Somaliassa.

Hyväksikäyttö on tarkoittanut seksiorjuutta, prostituutioon pakottamista, pakkotyötä, etenkin alaikäisen pakottamista avioliittoon sekä lapsisotilaaksi pakottamista. 

Lue myös:

    Uusimmat