Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakasmäärä on korkeampi kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Maahanmuuttovirasto.
Auttamisjärjestelmän lähes tuhannesta asiakkaasta 770 on mahdollisia ihmiskaupan uhreja ja 222 heidän alaikäisiä lapsiaan. Palveluiden piirissä olevien uhrien määrä on enemmän kuin kolminkertaistunut vuodesta 2017, jolloin asiakkaita oli 269.
Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla auttamisjärjestelmään otettiin 109 uutta asiakasta. Heistä 45 oli joutunut ihmiskauppaan viittaaviin olosuhteisiin Suomessa ja 65 ulkomailla.
Avun piiriin löytää yhä useampi
Auttamisjärjestelmän apulaisjohtajan Katri Lyijysen mukaan asiakkaiden määrän kasvuun ei ole vain yhtä ainoaa selittävää tekijää.
– Tietoisuus on kasvanut Suomessa hurjan paljon, ja sen takia ihmiskaupan uhreiksi joutuneita tunnistetaan selkeästi aikaisempia vuosia paremmin. Kun uhrit tulevat tunnistetuksi, niin he tulevat myös ohjatuksi, hän sanoo.
Uhrien määrään kasvuun ei siis niinkään vaikuta ihmiskaupan lisääntyminen, vaan enemmänkin avun piiriin löytää useampi.
– Toki tosiasia on, että ihmiskauppa ei ole maailmallakaan missään nimessä valitettavasti vähentynyt. Sitä on ollut aina.
Asiakasmäärän kasvuun vaikuttavat myös pitkään jatkuvat asiakkuudet. Yleisintä on, että asiakkaana ollaan puolesta vuodesta eteenpäin, ja jotkut uhrit jatkavat asiakkaana useita vuosia.
– Asiakasmäärä kasvaa, kun uusia asiakkaita tulee, mutta edellisiä asiakkuuksia ei myöskään pääty, Lyijynen kertoo.
Työvoiman hyväksikäyttö on parhaiten tunnistettu ihmiskaupan muoto
Suomessa hyväksikäytetyt asiakkaat olivat joutuneet pakkotyöhön, seksiorjuuteen tai prostituutiolla hyväksikäyttämiseen viittaavaan tilanteeseen, pakkoavioliittoon tai hyväksikäytetyksi rikollisessa toiminnassa.
– Työvoiman hyväksikäyttö on ollut meillä aina parhaiten tunnistettu ihmiskaupan muoto. Toki Suomessa tunnistetaan myös seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvaa ihmiskauppaa, Lyijynen sanoo.
Valtaosa uhreista on ulkomaisia, sillä he ovat haavoittuvaisemmassa asemassa. Asiakkaiden määrä lähti kasvuun muun muassa vuoden 2015 jälkeen, kun Suomeen saapui paljon turvapaikanhakijoita.
Kuitenkin joitakin suomalaisia tunnistetaan uhreiksi vuosittain.
– Suomalaisille usein yllättävin tieto on, että myös suomalaiset joutuvat ihmiskaupan uhreiksi, Lyijynen kertoo.
Auttamisjärjestelmä on toiminut vuodesta 2006 ja tarjoaa asiakkaalleen neuvontaa ja ohjausta, sosiaalipalveluita, terveydenhuoltopalveluita, vastaanottorahaa tai toimeentulotukea, turvallisen majoituksen sekä tulkki- ja käännöspalveluita. Asiakas voi myös saada tukea vapaaehtoiseen kotimaahansa palaamiseen.
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä ja sillä on Suomessa toimipisteet Lappeenrannassa, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.