Sallan raja-asema avattiin syyskuussa 2002. Raja-asemaa avaamassa oli myös mies nimeltä Mihail Kasjanov. Nyt Venäjä laittoi hänet ulkomaisten agenttien listalle ja nykyään Kremlin vihollinen.
Mennään vielä takaisin vuoteen 2002.
"Pääministerit avaavat huomenna Sallan rajanylityspaikan kansainväliselle liikenteelle", uutisoimme Kasjanovin vierailusta Suomessa 26. syyskuuta 2002.
Sallan raja-aseman piti aueta juurikin 26. päivä syyskuuta, mutta avausseremoniaa siirrettiin Kasjanovin muuttuneiden aikataulujen takia. 27. syyskuuta Kasjanov saapui Rovaniemelle, josta hän jatkoi vierailua isännöineen, silloisen pääministeri Paavo Lipposen (sd.) seurassa Sodankylän Luostolle.
Ennen raja-aseman avajaisia käytiin vielä viralliset neuvottelut. Keskusteluissa esillä olivat muun muassa Suomen ja Venäjän ajankohtaiset kahdenväliset suhteet, EU:n pohjoisen ulottuvuuden politiikka ja EU:n ja Venäjän suhteet. Neuvotteluiden jälkeen Sallan raja-asema avattiin.
Yli 20 vuoden takaisesta Kasjanovin vierailusta tiedetään myös se, että aikaa jäi runsaasti myös epävirallisille keskusteluille. Kaiken kaikkiaan Kasjanov oli Suomessa kolmen päivän ajan ja paluu Venäjälle koitti lauantaina 28. syyskuuta.
Kasjanov vieraili muutenkin Suomessa useasti. Hänet nähtiin muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla ja nyttemmin jo lakkautetussa taidekeskus Retretissä.
Suomen-käyntiensä keskustelut koskivat nykyisin kaukaisilta vaikuttavia asioita: EU:n ja Venäjän suhteita, pohjoista ulottuvuutta, metsäkysymyksiä, terveysteemaa, energiaa Itämeren kaasuputkineen.
Lue myös: Oligarkin kahdet kasvot: Roman Abramovitshista tuli satumaisen rikas häikäilemättömässä operaatiossa – "Putinin kassanhoitaja" lupasi miljardeja Ukrainan sodan uhreille
Putin antoi potkut
Kasjanov toimi Venäjän pääministerinä 2000–2004, Vladimir Putinin noustua presidentiksi. Kasjanovin ja Putinin näkemykset Venäjän tulevaisuudesta olivat erilaiset. Putin antoi Kasjanoville potkut, ja entinen pääministeri asettui Putinin oppositioon.
Klassiseen tapaan viranomaiset "löysivät" epäilyttävää Kasjanovin ministerivuosien toiminnasta. Kasjanovia vastaan ei kuitenkaan löydetty vankilaan vieviä raskauttavia todisteita. Kasjanov kiisti syyllisyytensä.
Pyrkimys päästä edes ehdokkaaksi vuoden 2008 presidentinvaaleissa kaatui viranomaisiin. Keskusvaalilautakunnan mukaan osa hänen keräämistään ja vaadituista kahdesta miljoonasta kannattajanimestä oli kelvottomia.
Putinin haastaminen kävi yhä vaikeammaksi, keneltä tahansa, vaikka 2008–2012 presidenttinä toimi Dmitri Medvedev. Taustalla naruja veti pääministeri Putin.
Kasjanov pysyi Venäjällä, vaikka hänen henkeään uhattiin. Tammikuussa 2016 tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov uhkasi Kasjanovia videolla, missä Kasjanovin hahmoon kohdistettiin kiväärin tähtäin. Kovaotteisen Kadyrovin mukaan se oli vain "vitsi".
Samana vuonna joukko miehiä lähestyi Kasjanovia ravintolassa Moskovassa ja huusi tappouhkauksia.
Seuraavana vuonna Kasjanovin kasvoille heitettiin vihreää maalintapaista väriä, kun hän osallistui Moskovassa murhatun oppositiojohtaja Boris Nemtsovin muistomarssiin.
Kuva Moskovasta vuodelta 2017.STELLA Pictures / ddp
Kasjanov myös joutui toisen perinteisen kiristys- ja nolaustempun, salaa kuvatun seksivideon, kohteeksi. Varmuutta siitä, onko Kasjanov todellisuudessa videolla vai vain Kasjanovilta näyttävä henkilö, ei ole.
Lue myös: MTV Uutiset vieraili Prigozhinin kotipalatsissa – tuolloin harva tiesi "Pohjolan Versaillesin" isäntää edes nimeltä
Merkitty mies
Kasjanovista kehkeytyi Putinin arvostelija, mikä ei jäänyt Kremlissä huomaamatta. Muun muassa Mihail Hodorkovskin kanssa ystävystyneen Kasjanovin jalkojen alla maa alkoi polttaa viimeistään viime vuonna.
Nyt 65-vuotias Kasjanov on merkitty mies: Venäjä laittoi hänet ulkomaisten agenttiensa listalle.
Se tarkoittaa sitä, että Kasjanovin tulisi toiminnassaan ilmoittaa, että toimii lain määrittelemänä "ulkomaisena agenttina".
– Hän (Kasjanov) vastusti Ukrainan erikoisoperaatiota, ja kommentoi ulkomaisten rakenteiden media-alustoilla, kertoo uutistoimisto Tass lainaten oikeusministeriön lausuntoa.
Se on eräänlainen päätepiste Kasjanovin oppositiopolulleen.
Kremlin hyökkäyssodan avoin arvostelu ja Putinin-jälkeisen Venäjän julkinen pohdiskelu ei ollut enää terveydelle suotavaa. Oli parempi vaihtaa maata. Kasjanov poistui kotimaastaan Venäjältä kesällä 2022. Nykyään hän tiettävästi asuu Riikassa.
Konkreettisena tekona ja symbolina Kasjanovin vastustamalle nykymenolle yhdessä Lipposen kanssa avaamansa raja-asema on nyt suljettu kansainväliseltä liikenteeltä.
Raja-asema ehti olla auki kansainväliselle liikenteelle yli 20 vuotta, kunnes Kasjanovin poliittinen vihamies Kremlissä ajoi Suomen sulkemaan Sallan raja-aseman.
Lue myös: Kuka on ex-oligarkki Mihail Hodorkovski? Satumaisen rikas öljypohatta joutui nopeasti Putinin tulilinjalle valtaannousun jälkeen
Lue ex-oligarkki Mihail Hodorkovskin haastattelu sanasta sanaan – "Suomi ei ole turvassa, jos Putin päättää rankaista Yhdysvaltoja"
Katso videolta, kuinka Mihail Kasjanoville kävi!