Suomi luopui jalkaväkimiinoista vuonna 2012.
Nimekäs ryhmä vaikuttajia on perustanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan Suomea eroamaan jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Vastuuhenkilöiksi kansalaisaloitteeseen on merkitty muun muassa europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok.), entinen puolustusministeri Jussi Niinistö, Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen ja diplomaatti Jaakko Iloniemi.
Ottawan sopimuksesta irtautumisesta perustellaan sillä, että Suomi "puolustaa nyt Naton pisintä Venäjän vastaista maarajaa".
Perusteluissa myös todetaan, että Venäjä käyttää jalkaväkimiinoja Ukrainaa vastaan. Venäjä ei ole allekirjoittanut Ottawan sopimusta.
Ukrainan sodan myötä jalkaväen "massamainen käyttö" on palannut sotaan, kansalaisaloitteen perusteluissa kirjoitetaan.
Kansalaisaloitteessa katsotaan, ettei jalkaväkimiinojen pelotevaikutusta voida "muilla keinoin täysin korvata".
Kansalaisaloite oli kerännyt vajaat 13 000 kannatusilmoitusta perjantaina kello 13 mennessä. Eduskunta käsittelee kansalaisaloitteen, jos se saa vähintään 50 000 kannattajaa.
Jos Suomi irtautuisi Ottawan sopimuksesta, voitaisiin päätös jalkaväkimiinojen käyttöön palauttamisesta tehdä "vallitsevan turvallisuustilanteen valossa", perusteluissa sanotaan.
Lue myös: Sotahistorioitsija: Suomi astui Ottawan sopimuksessa omaan miinaan – "Jos pahin tapahtuu, ei maineesta ole apua"
Stubb: Rauhassa ja maltilla
Keskustelu jalkaväkimiinoista alkoi, kun Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola sanoi haluavansa niistä keskustelua MTV:n Uutisextrassa.
Suomi luopui jalkaväkimiinoista vuonna 2012 liityttyään ne kieltävään Ottawan sopimukseen. Sopimuksessa ovat mukana muun muassa kaikki EU-maat ja Nato-maat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta.
Presidentti Alexander Stubbin mukaan on tehtävä selvitys, jossa tutkitaan Puolustusvoimien suorituskykyä. Sen perusteella voidaan arvioida, miten Maavoimia mahdollisesti uudistetaan, Stubb sanoo.
– Rauhassa ja maltilla, Stubb sanoi Ylellä.
Lue myös: Presidentti Stubb kertoi kantansa jalkaväkimiinoihin Ylellä: "Venäjän uhkaan on vastattava"
Ylen kyselyssä perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, keskusta ja Liike nyt kertoivat kannattavansa jalkaväkimiinojen takaisin käyttöön ottamista. Tätä vastustivat vihreät ja vasemmisto.
Kokoomus halusi, että "asiaa selvitetään", kun taas Sdp "haluaa jatkaa keskustelua". Myöskään Rkp ei ottanut tiukasti kantaa jalkaväkimiinojen puolesta tai niitä vastaan.
Myös kansainvälisesti miinakeskustelu virkosi äskettäin, kun Yhdysvaltojen uutisoitiin antavan Ukrainalle jalkaväkimiinoja. Ukraina on allekirjoittanut jalkaväkimiinojen käytön kieltävän sopimuksen, Yhdysvallat ei.
Sota-asiantuntijat arvioivat tuoreeltaan, että ratkaisu voi olla esimerkiksi Atacms-ohjuslupaa merkittävämpi päätös Ukrainan kannalta. Venäjä on käyttänyt Ukrainassa jalkaväkimiinoja.