Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola kävisi keskustelua myös jalkaväkimiinoista.
Turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomen luopui jalkaväkimiinoista ja liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012, sanoo MTV:n Uutisextrassa vieraillut Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola.
– Sopimukseen liittyminen ja korvaavat hankinnat kuvastivat sen maailmanajan tapahtumia. Nyt turvallisuusympäristö on aivan erilainen. Esimerkiksi venäläisten käyttämä jalkaväen massamainen käyttö on luonut vähän uuden asetelman siihen, millä tavalla meidän pitää valmistautua sotilaalliseen voimankäyttöön, Jaakkola sanoo viitaten Venäjän sotatoimiin Ukrainassa.
Jaakkola ei ota suoraan kantaa siihen, pitäisikö Suomen irtaantua Ottawan sopimuksesta, sillä päätös on poliittinen.
Hän kuitenkin kävisi keskustelua paitsi jalkaväkimiinoista, myös uusista puolustusteknologioista.
– En keskustelisi pelkästään jalkaväkimiinoista, vaan kaikista muistakin esimerkiksi teknologian kehittymisen myötä tulevista vaihtoehdoista, joista voi olla hyötyä Suomen turvallisuuden ja puolustuksen kehittämisessä.
Suomen tavoin yli sata muuta maata on allekirjoittanut jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen, koska miinojen katsotaan aiheuttavan pysyvää haittaa siviileille. Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole allekirjoittajien joukossa, mutta Ukraina on.
Lue lisää: Washington Post: Biden antanut luvan toimittaa Ukrainalle jalkaväkimiinoja
Tällä viikolla kuitenkin uutisoitiin, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on antanut luvan toimittaa Ukrainalle jalkaväkimiinoja.
Suomessa keskustelua jalkaväkimiinoista on käyty aika ajoin.
Tällä viikolla muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoitti blogissaan, että jalkaväkimiinakiellosta on hyötynyt vain Venäjä hyökkääjänä.
Paine Ukrainan puolustusta kohtaan kova
Jaakkolan mukaan Ukrainan sodassa Venäjällä on tällä hetkellä aloite eri rintamalohkoilla, ja paine Ukrainan puolustusta kohtaan on kova.
– Asetelma rintamalla näyttää siltä, että merkittävää kykyä läpimurtoon venäläisillä ei välttämättä ole, vaan kyse on hitaasta etenemisestä. Tavoitteena heillä ehkä on, että kun Yhdysvalloissa hallinto vaihtuu, niin Venäjä pyrkii saavuttamaan mahdollisimman hyvän asetelman siihen mennessä.
Lue lisää: Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola kertoo, mitä hän nyt Ukrainan sodassa seuraa
Jaakkolan mukaan suomalaisilla ei tällä hetkellä ole syytä huoleen, sillä Suomen turvallisuusympäristössä tilanne on rauhallinen.
– Mutta ei myöskään pidä tuudittautua siihen, että Ukrainassa käynnissä oleva sota ei voisi missään tapauksessa laajentua.
– En pidä todennäköisenä, että Venäjä kokeilee (Naton) artikla 5:n pitävyyttä, mutta keinot eivät rajoitu pelkästään sotilaalliseen voimankäyttöön. Voimme nähdä lähialueilla erityyppisiä vaikuttamisen keinoja myös tulevaisuudessa, hän sanoo.