Euroopan yleisradiounioni EBU on ollut viime päivinä taajaan tahtiin uutisotsikoissa, mutta mikä tämä monille etäiseksi jäänyt järjestö on ja miten esimerkiksi Suomi voi vaikuttaa sen päätöksiin?
EBU joutui viikonloppuna Malmön Euroviisuissa Ruotsissa ennenäkemättömään ryöpytykseen.
EBUa arvosteltiin laajasti siitä, että se salli Israelin osallistua kisoihin sen Gazassa käymästä sodasta huolimatta. Päätöstä protestoitiin laajasti niin viisukatsomossa kuin sen ulkopuolellakin.
Kesken kisoja EBU päätti diskata Alankomaiden edustajan Joost Kleinin. Aiemmin EBU oli ottanut kantaa muun muassa Suomen viisuedustaja Windows95manin esiintymisasuun.
Kun Irlannin edustaja jäi pois viisufinaalin viimeisestä kenraaliharjoituksesta ja myös Sveitsin ja Kreikan edustajat kieltäytyivät osallistumasta harjoituksen alun lippuparaatiin, EBU päätti pitää kriisikokouksen.
Sitä, keitä kokoukseen osallistui tai mistä siellä puhuttiin, ei kerrottu julkisuuteen.
EBUlta on vaadittu kisojen jälkeen vakavaa pohdintaa Euroviisujen tulevaisuudesta, koska monen kriitikon mukaan sen linja on ollut sekava ja epäjohdonmukainen.
Esimerkiksi HS-analyysin mukaan EBU "teeskenteli tänä vuonna loppuun asti, että kaikki on kunnossa, mutta kovin kauaa niin ei voi enää tehdä".
Ylen viisutoimittaja Ville Vedenpää kirjoitti viisujen jälkeen "EBUn hävinneen Euroviisut".
Lue myös: EU teki virallisen valituksen Euroviisuista
Video Euroviisujen kenraaliharjoituksen pisteidenlaskusta leviää – Suomen edustajan olisi pitänyt sanoa Israel, mutta toisti muuta
Suomesta kahdeksan komiteajäsentä
Mutta mikä tämä kritiikin ja yltyvien vaatimusten kohteena oleva EBU on?
EBUn syntysanat lausuttiin vuonna 1950 Britanniassa, jossa perustettuun televisio- ja radioyhtiöiden liitto kuuluu nyt 113 organisaatiojäsentä yli 56 maasta.
Venäjä erosi EBU:sta helmikuussa 2022 vastalauseena maan sulkemisesta ulos Euroviisuista. Valko-Venäjän EBU oli erottanut jäsenyydestään jo edellisenä vuonna.
Lue myös: Euroviisuselostaja Mikko Silvennoinen jännitti finaalia: "Tuli itsellekin epävarma olo"
Suomen yleisradiojäsen EBUssa on Yle.
Yleltä EBUn toiminnasta ei kuitenkaan haluta kertoa, koska "EBU on oma itsenäinen organisaationsa, vaikka onkin yleisradiounioni".
Yleisradiolaisia on Ylen viestinnän mukaan edustajina EBUn yksittäisissä komiteoissa.
He ovat uutis- ja ajankohtaistoimituksen ulkomaantoimituksen päällikkö Krista Taubert (News Committee), News Labin päällikkö Jukka Niva (Digital), HR-johtaja Eija Hakakari (Human Resources), Journalismin akatemian suunnittelija Riitta Jaalinoja-Jussila (Academy), julkisen palvelun asiantuntija Kirsi Brück (Legal & Policy), urheilun ja tapahtumien vastaava toimittaja Panu Pokkinen (Sport), mediateknologiasta ja jakelusta vastaava päällikkö Olli Sipilä (Technical) ja tv-päällikkö Johan Aaltonen (TV).
Lue myös: Kommentti: Euroviisut – pilalla, pelkkää politiikkaa tilalla?
Voisiko Suomi jäädä Euroviisuista pois? Yle-pomo: "Ei ole tarkoitus, että suurin osa ilon ja riemun kilpailussa on ahdistuneita"
Tällainen on EBUn euroviisuryhmä
Euroviisujen viiteryhmässä ei ole edustajaa Suomesta.
Siihen kuuluvat EBU:n sivujen mukaan Bakel Walden (SSR SRG), Ebba Adielsson (SVT), Rachel Ashdown (BBC), Felix Bergsson (RÚV), Ana Maria Bordas (RTVE), Carla Bugalho (RTP), Claudio Fasulo (RAI), Simona Martorelli (RAI), Tomislav Stengl (HRT), Alexandra Wolfslast (NDR) ja Martin Österdahl (EBU).
Ryhmä kokoontuu neljä–viisi kertaa vuodessa.
Lue myös: MTV Malmössä: "Kaaosviisut"
Viisuistaan EBU tunnetaan
Euroviisut on tunnetuin tapahtumista, joita EBU on järjestämässä.
EBU järjestää myös muun muassa tanssikilpailuja ja nuorten laulukilpailun.
Useimmilla EBUn lähetystoimijoilla on ryhmäsopimuksia suurten urheilutapahtumien, kuten jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen ja Euroopan mestaruuskilpailujen, välittämisestä.
Yksi EBUn kautta koko Eurooppaan lähetettävä ohjelma on Wienin uudenvuoden konsertti.
EBUn jäsenten radioyhteistyöhön kuuluu Euroclassic Notturno, eli yön yli kestävä klassisen musiikin lähetys, jonka tuottaa Britannian yleisradioyhtiö BBC Radio 3.
Esimerkkejä EBU-konserttivaihdon populaarimusiikin livekonserttiesiintyjistä ovat U2, Coldplay ja David Guetta.
Uutis- ja ajankohtaispuolella EBU ylläpitää päivittäistä uutispörssiä, jossa sen jäsenet jakavat ajankohtaista uutismateriaalia.
EBU on järjestänyt myös Euroopan parlamentin komission puheenjohtajaehdokkaiden välisiä keskusteluja.
Lue myös: Euroviisufinaali alkoi lukuisten käänteiden saattelemana – lue kooste tapahtumista!
Uutisia, musiikkia ja urheilua
EBU kertoo sen toimintaperiaatteen olevan ”julkisen palvelun median kestävän tulevaisuuden varmistaminen” ja ”kansakuntia yhteen tuominen”.
EBUn päämaja toimii Sveitsissä, ja sen organisaatiossa on kaikkiaan noin 430 työntekijää.
EBUn pääjohtaja on irlantilainen Noel Curran ja presidentti ranskalainen Delphine Ernotte.
Yleisradion entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Arne Wessberg oli EBU:n presidenttinä vuosina 2000–2006.
Tutuimmaksi tullut yksittäinen ebulainen on ruotsalainen euroviisuopomo Martin Österdahl.AFP / Lehtikuva
Martin Österdahlille buuattiin viisufinaalissa
Tutuin yksittäinen ebulainen lienee ruotsalainen euroviisupomo Österdahl.
Hän debytoi johtajana vuoden 2020 Junior Eurovision laulukilpailuissa Varsovassa ja myöhemmin vuoden 2021 Eurovision laulukilpailuissa Rotterdamissa.
Tänä vuonna hänestä oli tehty Euroviisuihin oma ohjelmanumeronsa.
Österdahl on myös menestysdekkaristi, jolta on julkaistu romaaneja suomeksikin.
Malmön viisuissa Österdahl sai finaaliyleisöltä isommat buuaukset kuin Israel.