Uutisaamussa pohdittiin, mikä on syvän lemmikkisuhteen salaisuus ja miten sitä voisi vaalia.
Mustin ja Mirrin teettämän tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista ei vaihtaisi lemmikkiään edes miljoonaan euroon. Moni vastaaja myös kertoi miettivänsä lemmikkiään useammin kuin kumppaniaan.
Eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntija Janica Raudasoja uskoo, että salaisuus syvään lemmikkisuhteeseen piilee eläimen aidossa läsnäolossa. Lemmikki ei uppoudu someen kesken keskustelun tai kommentoi huonoa hiuspäivää, vaan miettii ainoastaan, millainen ystävä ihminen on.
Ihmisen ja eläimen välisen suhteen kehittymiseen vaikuttaa myös se, missä tilanteessa ja minkälaisen lemmikin on hankkinut. Olosuhteiden ollessa kohdillaan eläimestä tulee luontainen osa ihmisen arkea. Tämä luo ainekset molempia miellyttävän suhteen syntymiseen.
– Eläin tuo tietyt rutiinit elämään ja tuo seuraa. Se tavallaan pitää elämässä kiinni ja antaa hyvin paljon vastakaikua, Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Vesa Lehtonen kuvailee.
Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta! Uutisaamussa vieraili myös 6-vuotias kultaisennoutajan ja rottweilerin yhdistelmä Peetu.
Korona-ajan lemmikkibuumi kääntyi hylkäysaalloksi
Aina suhde ei syvene, mikä voi johtaa surulliseen lopputulemaan.
Korona-aika sai monet hankkimaan lemmikin, minkä pelättiin johtavan hylkäämisbuumiin. Vaikka jo pandemian alkumetreillä muistuteltiin, että eläimestä täytyy pitää huolta vielä poikkeusolojen jälkeenkin, on eläinsuojeluyhdistyksistä kerrottu viime aikoina kodinvaihtajien määrän kasvusta.
Lehtonen näkee, että ilmiö kuvastaa nykykulttuuria.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– Helposti ihastutaan erilaisiin asioihin eikä malteta miettiä asiaa loppuun asti. Jotenkin ajatellaan, että mulla on oikeus ja unohdetaan se, että eläin on kuitenkin tunteva elävä olento, jota ei voi heittopussina heittää paikasta toiseen.
Uudet lemmikinomistajat ovat myös saattaneet havahtua siihen, ettei eläin sovikaan arkeen niin hyvin kuin luultiin. Korona-aikana on oltu paljon kotona, mutta nyt avautuneen maailman riennot taas kutsuvat.
Videolla Lehtonen ja Raudasoja kertovat, miten lemmikistä voi luopua vastuullisesti. Juttu jatkuu videon alla.
1:52
Apua mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään
Seuraan tottuneet lemmikit saattavat yksin jäädessään kärsiä eroahdistuksesta, joka voi purkautua ongelmakäyttäytymisenä, kuten paikkojen tuhoamisena. Raudasoja kehottaa kääntymään haastavissa tilanteissa ammattilaisavun piiriin.
– Sen kirkkaana pitäisin mielessä, että mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään hakee apua, Raudasoja sanoo.
Parin tunnin vierailu eläinkouluttajalla ei kuitenkaan riitä, jos ihminen ei itse ole valmis tekemään töitä vaaliakseen suhdetta lemmikkiinsä.
Kaipaatko päivääsi piristystä? Katso videolta, miten puhuva Otto-papukaija nauraa.
0:10