Mikä on lentokoneessa syntyneen lapsen virallinen syntymäpaikka? Näin vastaa virasto

Pariisiin matkalla olleella Finnairin lennolla on aamulla syntynyt vauva. Digi- ja väestötietovirastosta avataan MTV Uutisille sähköpostitse, miten vastasyntyneen lapsen kotikunta määräytyy.

Lyhyesti ja ytimekkäästi asia menee näin: Vastasyntyneen lapsen kotikunta on se kunta, jossa hänet synnyttäneellä vanhemmalla on kotikunta lapsen syntyessä.

Asia on kuitenkin joskus tätä monimutkaisempi. Digi- ja väestötietovirastoa ei osattu suoraan vastata MTV Uutisille, miten syntymäkotikunta määräytyy, jos suomalaisvanhemman lapsi on syntynyt lennolla. 

Digi- ja väestötietovirastosta vastataankin aiheeseen yleisemmin. 

Lapsen syntymäkotikunnan määräytymisestä säädetään kotikuntalaissa. Väestötietojärjestelmän asetuksen pykälässä 12 kerrotaan syntymäkotikuntaa sekä syntymävaltiota ja -paikkaa koskevista tiedoista näin:

Suomessa syntyneen lapsen syntymäkotikunnaksi väestötietojärjestelmään talletetaan äidin kotikunta, jos lapsen äidillä oli kotikunta Suomessa lapsen syntyessä. 

Jos lapsi, jonka äidillä oli kotikunta Suomessa lapsen syntyessä, on syntynyt ulkomailla, hänelle voidaan syntymäkotikunnan lisäksi tallettaa tieto syntymävaltiosta ja ulkomaisesta syntymäpaikasta.

Väestötietojärjestelmään rekisteröitävälle ulkomaan kansalaiselle ja lapselle, jonka äidillä ei ollut kotikuntaa Suomessa lapsen syntyessä, talletetaan väestötietojärjestelmään syntymäkotikunnan sijasta tieto syntymävaltiosta ja syntymäpaikasta.

MTV Uutiset ei tiedä Finnairin koneessa synnyttäneen äidin kansalaisuutta. 

Katso myös video: Näin selätät lentopelon! Psykologin ja lentäjän vinkit

Lue myös:

    Uusimmat