Mikä on syöksysynnytys ja voiko sitä ennakoida? Lapsi voi syntyä syöksyllä jopa alle tunnissa: "Äiti voi vain tuntea, että nyt vauva tulee"
Kauanko syöksysynnytys kestää, ja voiko sitä ennakoida? Selvitimme, millainen on syöksysynnytys, jossa ei välttämättä ehdi saada epiduraalia – tai ehdi edes sairaalaan asti synnyttämään.
Ensisynnyttäjän synnytys kestää yleensä keskimäärin 10–20 tuntia; jotkut tuovat lasta maailmaan lyhyemmän aikaa, jotkut huomattavasti pidempään. Mutta entä, jos vauva syöksyisikin maailmaan 50 minuutissa?
Kun lapsi saapuu maailmaan erityisen vauhdikkaasti, puhutaan syöksysynnytyksestä. Mutta mitä se tarkoittaa?
Miten kauan syöksysynnytys kestää?
HUS:n Naistenklinikan osastonlääkäri Tarja Myntin mukaan oppikirjoissa syöksysynnytykseksi on määritelty synnytys, joka kestää ensisynnyttäjällä alle neljä ja uudelleensynnyttäjällä alle kaksi tuntia.
– Kaikki data, jota tästä on olemassa, on todella vanhaa. Löysin 1970-luvulta Suomesta tutkimuksia, joissa tällaisia synnytyksiä oli Suomessa suunnilleen kaksi prosenttia. Uskoisin ettei määrä ole hirveästi muuttunut, se on todennäköisesti aika samaa luokkaa, Myntti sanoo.
Myös osastonylilääkäri Jukka Uotila Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, ettei syöksyllä syntyminen kovin yleistä ole.
– Tarkkaa tilastotietoa minulla ei ole, mutta arvioni mukaan todellisia alle kahden tunnin syöksysynnytyksiä uudelleensynnyttäjilläkään ei ole paljon, ehkä yhden prosentin luokkaa, Uotila kuvailee.
Voiko lapsi syntyä minuuteissa?
Ensisynnyttäjillä syöksysynnytykset ovat harvinaisempia, mutta uudelleen synnyttävillä ja monisynnyttäjillä niitä toisinaan esiintyy. Joskus netistä saa lukea tarinoita, joissa lapsen kerrotaan syntyneen jopa kymmenessä minuutissa. Voiko niin todella käydä?
Myntin mukaan voi. Synnytyksen kesto toki riippuu siitä, mistä hetkestä aikaa aletaan laskea.
– Esimerkiksi uudelleensynnyttäjällä, jos lapsivesi menee ja synnytys siitä nopeasti käynnistyy, lapsi voi syntyä nopeasti. Jos on ollut pidempään paineen tunnetta tai supistelua, kun prosessi lähtee etenemään, kyllä, se voi tapahtua todella nopeastikin. Emmekä välttämättä tiedä, mikä tilanne on ollut aikaisemmin, eli onko vaikkapa kohdunsuu avautunut jo, Myntti kuvailee.
Syöksysynnytyksessä supistukset ovat voimakkaita. Synnyttäjän ei aina edes tarvitse ponnistaa.
– Supistusvoimat ovat työntävä voima, jotka työntävät vauvaa ulos, eikä näin välttämättä tarvitse ponnistaa. Äiti voi siis vain tuntea, että nyt vauva tulee, Myntti kuvailee.
Saako syöksysynnytyksessä epiduraalia?
Jos lapsi on jo saapumassa maailmaan, epiduraalia ei välttämättä ehdi saada, vaikka synnyttämään ehtisi sairaalaan.
– Epiduraalin valmisteluun ja siihen, että anestesialääkäri tulee paikalle, menee kuitenkin jonkin verran aikaa. Jos tuntee jo, että vauva on tulossa, ei sitä välttämättä ehdi saada, Myntti kuvailee.
– Jos kohdunsuu on täysin auki, mutta ei ole vielä tarvetta ponnistaa, silloin epiduraalin periaatteessa voisi vielä saada. Ponnistusvaiheessa, jos tilanne ei ole se, että lapsi syntyy nyt juuri, on mahdollista laittaa esimerkiksi pudendaalipuudutus. Se on paikallisesti laitettava puudutus, joka auttaa ponnistusvaiheen kipuun hyvin, hän jatkaa.
LUE MYÖS: Hannah synnytti parkkipaikalla, ambulanssi ajoi ohi: "Poika oli jo puoliksi ulkona etupenkillä"
"Yleensähän syöksysynnytyksellä syntyvät vauvat ovat hyväkuntoisia"
Jos lapsi tulee maailmaan hyvin vauhdikkaasti, hän voi syntyä kotiin tai matkalla sairaalaan. Se voi olla pelottavaa ja hämmentävää äidille. Toisinaan nopeaan synnytykseen liittyy riskejä.
– Joskus tällainen [syöksyllä syntynyt] lapsi tarvitsee syntymän jälkeiseen sopeutumiseen ja hengityksen alkamiseen ammattilaisen hetkellistä apua, Uotila sanoo.
– Jos tulee todella voimakkaita ja tiheitä kohdun supistuksia, teoreettisesti se voisi altistaa hapenpuutteelle, mutta yleensähän syöksysynnytyksellä syntyvät vauvat ovat hyväkuntoisia, hyvävointisia ja terveitä, Myntti sanoo.
Jos synnytys on hyvin nopea eivätkä kudokset ehdi venyä, äidille voi synnytyksessä tulla repeämiä.
– Äidin repeämät ja kohdun tavallista runsaampi verenvuoto ovat tällaisessa tilanteessa yliedustettuina. Raju ja nopea synnytys saattaa jäädä mieleen kivuliaana ja traumaattisena kokemuksena, Uotila kuvailee.
Toisaalta syöksysynnytys koskee usein uudelleensynnyttäjiä, ja heillä kudokset ovat yleensä jo aiemmissa synnytyksissä venyneet.
Voiko syöksysynnytystä ehkäistä?
Syöksysynnytystä ei varsinaisesti voi ehkäistä mitenkään. Sitä, syntyykö lapsi syöksyllä, ei voi etukäteen tietää; esimerkiksi kivuliaat supistukset eivät automaattisesti kerro syöksysynnytyksen mahdollisuudesta.
Jos aiempi synnytys on tapahtunut syöksynä tai ollut muuten nopea ja raju, äiti saatetaan seuraavan raskauden aikana ottaa synnytyssairaalaan jo hiukan ennen laskettua aikaa. Sairaalassa synnytys käynnistetään.
– Tällöin apu on lähellä eikä ainakaan ole pelkoa synnyttämisestä matkalla. Synnytyksien kulussa on toistumistaipumusta, Uotila sanoo.
Synnyttäjälle voidaan myös asettaa epiduraalikatetri selkään jo valmiiksi, että hän ehtii varmasti saada kivunlievityksen ennen kuin synnytys alkaa.
– Jos on aikaisemmin ollut hyvin nopeita synnytyksiä, voi ajatella, että on jonkinlainen riski olemassa, että seuraavakin voi mennä hyvin nopeasti. Toisaalta jokainen synnytys on yksilöllinen, eli ei samallakaan ihmisellä mene välttämättä niin nopeasti kuin edellinen, Myntti sanoo.
Osittainen lähde: Ppshp.fi
Uusimmat
-
10:39
Poliisi: Lahden epäillyllä ei yhteyksiä terroristijärjestöihin
-
10:36
Kaksi kuolonkolaria, kolme kuollutta – Kittilän turmassa toisen auton kuljettajaa epäillään rikoksesta
-
10:32
Liki 40 onnettomuutta päivässä: Lounais-Suomen poliisilaitos varoittaa autoilijoita nyt "huomattavan suuresta riskistä"
-
10:32
Synkkä vuorokausi karmeassa ajokelissä, kolme kuollut – vakavia loukkaantumisia Seinäjoen kolarissa: MTV seuraa
-
10:13
Pöllöraati: SAK:n 10 prosentin vaatimus on vaarallinen – "Ei neuvotteluista voi tulla pois viiden prosentin kanssa"
-
10:10
Liam Paynen 14 vuoden takainen pahaenteinen Twitter-päivitys lähti leviämään somessa laulajan hautajaisten jälkeen
-
10:07
EK7: Mestaruustaistelut käyvät kuumina! MM-sarjan kärkimies isoissa ongelmissa, Toyotallakin tekee tiukkaa – MTV seuraa
-
09:55
Liika istuminen on kuolemanriski, vaikka liikkuisitkin – tutkijat selvittivät, missä menee raja
-
09:50
Useita loukkaantunut vakavasti Seinäjoella
-
09:34
Valtteri Bottakselta kelpo suoritus – Verstappen kaukana kärjestä
-
09:32
Etelä-Korea: Tällaisen hyvityksen Venäjä antoi Pohjois-Korealle vastineeksi joukoista
-
09:28
NHL-supertähti julkaisi kuvia yllättävästä paikasta – taustalla vuosien piina
-
09:12
Lehti: Venäjä teki peruuttamatonta vahinkoa Tshernobylissä – säteily yltyi Punaisessa metsässä
-
08:53
Aleksandr Ovetshkinille iso takaisku – tilastoista paljastui uskomaton fakta
-
08:49
Miesten väkivaltatutkimuksista ristiriitaisia tuloksia – nyt arvioi asiantuntija: "Sehän olisi aivan kauheaa"
-
08:38
Seinään teipattu banaani myytiin viidellä miljoonalla – pikkuraha ostajalle
-
08:23
Yle: Kela kieltää joululomat työntekijöiltään
-
08:17
Pep Guardiola historiallisessa tappioputkessa – sorvattiin silti jatkosopimus
-
08:11
Verottaja lähestyy miljoonia suomalaisia – näin verokortin käyttö muuttuu
-
07:55
Nelostie suljettu molempiin suuntiin Heinolassa – I-H: Postin rekka poikittain tiellä
-
Lataa lisää