Tämä vaaleanpunaisena hehkuva ja sydämellisesti sykkivä juhlapäivä juontaa juurensa antiikin Roomaan.
Ystävänpäivää juhlitaan meillä ja maailmalla helmikuun 14. päivänä. Ystävänpäivä juontaa juurensa antiikin Roomaan ja keväiseen hedelmällisyysjuhlaan, Lupercaliaan. Juhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta sekä luonnon jumalaa Pania.
Wikipedian mukaan Lupercalia oli alun alkujaan myös hämärä rituaali, jossa pappi uhrasi vuohen luolassa, jonka uskottiin olevan samainen kuin se luola, jossa susiemo tarun mukaan imetti kaupungin perustajia Romulusta ja Remusta.
Valentinus vihki sinkkusotilaita
Ystävänpäivällä on myös kristillisiä perinteitä, sillä Pyhän Valentinuksen muistopäivää vietetään 14. helmikuuta. Mystisestä Valentinus-marttyyrista on useampia legendoja, ja erään mukaan 200-luvulla elänyt piispa Valentinus oli uhmakas rakastavaisten ymmärtäjä, joka vastoin Rooman keisari Marcus Aurelius Cladiuksen tahtoa vihki sotilaita avioliittoon. Keisari kun oli sitä mieltä, että naimisissa olevat soltut eivät olleet yhtä innokkaita sotimaan kuin sinkut.
Valentinus heitettiin tyrmään, jonne sotilaiden puolisot lähettelivät salaa pieniä lahjoja, kortteja ja kirjeitä. Julman keisarin käskystä rakastavaisia ymmärtänyt piispa lopulta mestattiin.
Muitakin versioita Valentinuksen kohtalosta löytyy. Erään tarinan mukaan Valentinus tapettiin, kun hän yritti auttaa kristittyjä pakenemaan roomalaisista vankiloista, joissa heitä kohdeltiin kaltoin. Erään toisen legendan mukaan Valentinus olisi lähettänyt ensimmäisen ystävänpäivätervehdyksen itse, kun hän ennen kuolemaansa lähetti rakastamalleen nuorelle naiselle kirjeen, jonka allekirjoitus olisi ollut "From Your Valentine".
Joka tapauksessa tämä romanttinen marttyyri oli keskiajalle tultaessa yksi suosikkipyhimyksistä Englannissa ja Ranskassa.
Vanhoja ystävänpäivän tapoja
Monet roomalaisen lemmenjuhlan tavat siirtyivät Valentinin päivälle. Ajantieto-kirjan mukaan Etelä-Euroopassa arvaillaan vieläkin, että linnut valitsevat itselleen parin juuri Valentinuksen päivänä.
Roomalaisella nuorisolla oli myös aikanaan tapana leikkiä juhlissa leikkiä, jossa tyttöjen nimet raapustettiin lappusille ja pantiin yhteen kulhoon. Sitten pojat nostivat sieltä yksitellen nuo laput saaden itselleen seuraa juhlan ajaksi. Liekö perinteellä ollut vaikutusta siihen, että ystävänpäivänä järjestetään paljon rusettiluisteluja?
Englannissa oli jo 1500-luvulla uskomus, jonka mukaan helmikuun 14. päivänä ensimmäisenä vastaan tuleva oli Se Oikea. Lisäksi uskotaan, että jos ystävänpäivänä tyttö halkaisee omenan ja laskee siemenet, hän saa tietää, kuinka monta lasta on luvassa.
Lue myös: Ystävänpäivän kinkkinen kuva-arvoitus: Löydätkö kuvasta kolme pientä sydäntä?
Näin juhla tuli Suomeen
Englannissa juhlittiin ystävänpäivää jo 14.2.1537, kun naistenmiehenä tunnettu kuningas Henrik VIII oli vallassa. Valentine's Day antoi luvan lähettää nimettömiä viestejä ystäville ja salaisille rakkauden kohteille, kertoo kaikkijuhlista.fi.
Ensimmäiset painetut kortit tulivat myyntiin Englannissa 1800-luvun alussa, ja 1840-luvulla myös Yhdysvalloissa. Kansainvälistyvät tavat toivat Valentinin päivän Suomeen 1980-luvulla. Ensimmäistä kertaa juhlaa vietettiin Suomessa 1987, ja jo vuotta myöhemmin päivä pääsi virallisesti kalenteriin. Ystävänpäivän meille lanseerasi Suomen Punainen Risti vapaaehtoista ystävätoimintaansa juhlistaakseen, kertoo vantaanlauri.fi.
Maailmalla Valentine's Day on enemmän rakastavaisten romanttinen päivä kuin meidän suomalainen ystävänpäivämme.
Lue myös: Mila, 3, avautuu ystävänpäivästä uudella hittivideollaan: "Minä kutsun sitä keskiviikoksi"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Heikki Oja: Aikakirja 2010 – Ystävänpäivä, history.com, kaikkijuhlista.fi