Tikkaiden alta käveleminen, perjantain 13. päivä, musta kissa ylittämässä tietä… Mistä nämä uskomukset ovat peräisin?
Useat taikauskomukset juontavat juurensa vuosisatojen päähän. Joskus jonkun uskomuksen syy voi olla yllättävä.
Tunnetko sinä yleisimpien taikauskomusten alkuperät sekä taustat.?
Kuvituskuva.Shutterstock
1. Perjantai 13. päivä
Yleisen uskomuksen mukaan perjantai 13. on epäonnen päivä. Tällä kyseisellä päivällä on pitkä historia eri kulttuureissa ympäri maailmaa.
Eräs yleisin teoria perustuu Raamattuun, kertoo Time. Luku kaksitoista on koettu monessa kulttuurissa ”täydelliseksi” numeroksi, mutta siitä seuraava luku kolmetoista on pahuuden sekä epäonnen numero. Raamatun mukaan Judas oli 13. vieras viimeisellä ehtoollisella ja perjantain uskotaan olevan päivä, jolloin Jeesus ristiinnaulittiin.
Vielä tänäkin päivänä lukua 13 vältellään. Monet talot yritetään numeroida niin, että lukua 13 ei ole. Hotelleissa ympäri maailmaa voi olla, että 13 kerrosta tai huonetta ei ole olemassakaan. Lentokoneistakin saattaa puuttua rivi 13.
Perjantain 13. pelkääville ihmisille on jopa oma nimityksensä: friggatriskaidekafobia.
2. Peilin särkyminen
Peilin särkymisen sanotaan tuovan seitsemän vuotta epäonnea, kertoo Snopes.
Antiikin roomalaiset uskoivat, että peilistä heijastui ihmisen sielu. Roomalaiset myös uskoivat teoriaan, jossa ihmiskeho uusiutuisi seitsemän vuoden välein. Näiden uskomusten perusteella roomalaiset uskoivatkin peilin rikkomisen vahingoittavan ihmistä seitsemän vuoden ajan ja se toisi mukanaan paljon huonoa tuuria.
Tarina jäi elämään antiikin ajoista ja vielä tänä päivänä peilin hajoaminen yhdistetään seitsemän vuoden epäonneen.
3. Musta kissa ylittämässä tietä
Useissa kulttuureissa on jo vuosisatojen ajan pidetty kissoja hyvän onnen edustajina. Musta kissa on kuitenkin saanut yllensä leiman huonon onnen levittäjänä, kertoo Mental Floss.
Keskiajalla mustat kissat liitettiin noituuteen ja ne jopa nähtiin demoneina. Siitä syntyi lumipalloefekti, joka johti meille kaikille tuttuun legendaan: jos musta kissa ylittää tien, se tuo huonoa onnea.
4. Sormet ristiin
Monet laittavat sormet ristiin kertoessaan jostain asiasta ja toivoessaan jotain hyvää tapahtuvan. Tämä onnea tuova taikauskomus syntyi jo ennen kristinuskoa, kun ristit olivat vallan symboleita ja ihmiset uskoivat ristin keskellä olevan supervoimia, Mental Floss kertoo.
Kuvituskuva.Shutterstock
Ihmiset laittoivat sormet ristiin toivoessaan jotain – ja tekevät sitä kenties vieläkin lottonumeroita tarkastaessa.
5. Tikapuiden alta käveleminen
Tämä uskomus vie myös keskiajan alkuun ja on aika karmaiseva, varoittaa How Stuff Works -sivusto.
Keskiajalla tikapuut yhdistettiin nimittäin hirsipuihin. Ihmiset uskoivat tikapuiden alta kävelemisen näyttävän heidän oman kuolemansa hirttoköydessä lähitulevaisuudessa. Ja koska ihmiset hirtettiin tikapuiden yläpuolella, uskottiin alapuolella kummittelevan hirtettyjen henget.
6. Syntymäpäiväkakun kynttilöiden puhaltaminen
Kuten moni muukin, niin myös synttärikakun kynttilöiden puhaltaminen vie itse asiassa takaisin antiikin Kreikkaan, kertoo Curiosity-sivusto.
Antiikin kreikkalaiset leipoivat kakkuja ja koristelivat ne kynttilöillä metsästyksen jumalalle Artemikselle. Kynttilöiden savun uskottiin vievän viestejä jumalille ja siitä syntyi uskomus kynttäleiden puhaltamisesta.
7. Puun koputtaminen
Antiikin pakanat uskoivat, että heidän sielunsa elivät puissa, kertoo History.com. He koputtivat puunrunkoa saadakseen apua hengiltä. Tämä ele oli myös tarkoitettu kiittämään henkiä siitä, kun jotain hyvää tapahtui.
Tämä ele levisi ympäri maailmaa ja siitä voi tänäkin päivänä kuulla erilaisia versioita. Yleisimmin puuta koputtamalla kiitetään onnea tai toivotaan jonkun hyvän asian tapahtuvan.
sateenvarjot
8. Sateenvarjon avaaminen sisätiloissa
Tässä uskomuksessa on kiittäminen antiikin egyptiläisiä, kertoo How Stuff Works.
He käyttivät sateenvarjoja suojatakseen itseään paahtavalta auringolta, mutta niiden aukaisemisen sisällä uskottiin loukkaavan auringon jumalaa. Oli myös yhtä törkeää aukaista varjo varjoisella alueella.
9. Aloittajan tuuri
Tämä uskomus on saanut juurensa psykologisesta termistä vahvistusharha. Se tarkoittaa ihmisillä olevia taipumuksia puoltaa omia ennakkokäsityksiään tai oletuksia.
Teorian mukaan, jos sinulla on jo ennakkoajatus jostakin asiasta, niin mielesi on jo etsimässä todisteita siitä, että ajatus toteutuu myös oikeasti, kertoo Lifehacker.
Aloittajan tuuri liitetään usein esimerkiksi uhkapelaamiseen. Häviäminen pelissä aloittelijaa vastaan nousee mieleesi helpommin kuin kaikki voittamasi kerrat. Jos pidät aloittelijan tuuria jonkin asian selityksenä, unohdat kuitenkin kaiken oikean tiedon, jolla "tuurin" voisi perustella.
LUE MYÖS: Asiantuntija kumoaa yleisen uskomuksen: Huono ryhti voikin olla hyvä asia
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
3:17Videolla tipaus "taikuutta" – katso jännä korttitemppu!
Lähteet: Time, House Beautiful, Popular Mechanics, Lifehacker, How Stuff Works, Curiosity, History.com, How Stuff Works 2,Mental Floss1 ,Mental Floss 2