Pääkaupunkiseudulla liikkuvia koiria on vaivannut tänä talvena jokin tienpinnasta tassuihin tarttuva aine, joka on saanut eläimet jopa kirkumaan tuskasta. Koirapiireissä epäillään katujen sulatuksessa käytettäviä kemikaaleja, mutta kaupungin edustajan mukaan katusuolan koostumus ei ole muuttunut aiemmasta. Ihosairauksiin erikoistunut eläinlääkärikin on ymmällään asiassa.
MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.
Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.
Pääkaupunkiseudun koirien omistajat ovat keskustelleet viime viikkoina kiivaasti siitä, mikä saa koirat nostelemaan tassujaan ja jopa huutamaan kivusta kaduilla kävellessä. Kokemuksia on tullut eri puolilta Helsinkiä ja Espoota.
Tarinat kertovat kadulla anturoiden väleihin pakkautuneesta lumen, katusuolan ja hiekoitussepelin seoksesta, joka on rikkonut tassuja. Lopulta sulan ajoradan ylitys on aiheuttanut koirille niin sietämätöntä tuskaa, että ne eivät ole suostuneet välttämättä enää jatkamaan matkaa kävellen.
Yksi koiran omistaja luuli koiransa halvaantuneen, kun se ensimmäisen kerran reagoi tilanteeseen.
Moni on siirtynyt suosiolla kantamaan koiransa ajoradan yli tai muuttanut reittejä niin, että teitä ei tarvitse ylittää.
Syypäänä suola?
Mitä ikävää kaduille sitten levitetään, ja onko jokin aineissa muuttunut?
Koiranomistajien Facebook-keskusteluissa tassukipujen syyksi arvioidaan yksinkertaisesti katusuolaa, joka jään kanssa sekoittuessaan muuttuu erityisen kylmän ja ikävän tuntuiseksi.
Puheenvuoroissa on tullut esille myös niin kalkki kuin kaliumformiaatti-niminen lumen sulatukseen käytettävä kemikaali. Sitä on käytetty esimerkiksi Lahden pyöräteillä.
Helsingin Sanomien mukaan Lahdessa on havaittu formiaatin sulattaman märän tienpinnan jäähdyttävän koiran tassut voimakkaammin kuin kuiva lumipinta tekee.
Myös Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) on ilmaissut Twitterissä huolensa lemmikkien tilanteesta.
Helsingissä käytössä vuorisuolaa ja kalsiumkloridia
Helsingin kaupungin kunnossapitoyksikön päällikkö Pekka Isoniemi kertoo, että Helsinki käyttää liukkauden torjunnassa ensisijaisesti hiekoitussepeliä, mutta joitain ajoratoja se myös suolaa.
70 kilometrin mittainen baana-pyörätie pidetään sulana auraamalla, harjaamalla ja viisiprosenttisella kalsiumkloridiliuoksella. Samaa ainetta käytetään katupölyn sitomiseen keväällä. Sen ei tiedetä ärsyttäneen tassuja erityisesti.
Suola on samaa kuin ennenkin
Teiden sulatukseen käytettävä suola on Isoniemen mukaan samaa vuorisuolaa kuin mitä kaupunki on käyttänyt ennenkin, tosin sen toimittaja on saattanut muuttua.
Myös muuten katuja on Isoniemen mukaan hoidettu samalla tavalla kuin ennenkin, eivätkä suolausmäärätkään ole lisääntyneet.
Isoniemi huomauttaa vielä, että kantakaupungissa jalkakäytävien talvihoito on valtaosin taloyhtiöiden velvollisuutena. Helsingin kaupunki hoitaa puistojen vierellä olevat jalkakäytävät.
Sitä Isoniemi ei tiedä, käyttävätkö taloyhtiöiden huoltoyhtiöt katujen sulattamiseen formiaatteja.
Lue myös: Kylmä sää on piinaavaa lemmikeillekin, muistuttaa HESY – toimi näin paukkupakkasilla: "Jotkut suomalaiset ilmeisesti uskovat ..."
Kaupunki selvittää asiaa
Isoniemen mukaan kaupungille on tullut runsaasti palautetta asiasta erityisesti parin viime viikon aikana. Siihen suhtaudutaan Isoniemen mukaan vakavasti.
– Suhtaudumme kaikkeen palautteeseen vakavuudella ja pyrimme hankkimaan lisää tietoa asiantuntijoilta sekä tutkimukseen perustuvaa tietoa aiheesta, Isoniemi toteaa MTV Uutisten haastattelussa.
– Parhaillaan tutkitutamme käyttämäämme tiesuolaa (NaCl) ja selvitämme sen mahdollisesti sisältämää muuta ainesta taikka likaisuutta.
Kaupungin valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti on puolestaan jo selvittänyt eläinsairaaloiden kautta sitä, miten laajasta ongelmasta on kyse. Niissä ei ole ollut tietoa siitä, että koirille olisi aiheutunut hoitoa vaativia myrkytysoireita tai nestehoidon tarvetta katujen suolauksesta Helsingissä.
Koirien oireet eivät siis ole olleet niin vakavia, että eläinlääkärikäyntejä olisi tarvittu.
Eläinlääkäri on ymmällään
Ihotauteihin erikoistunut eläinlääkäri Kirsti Schildt kertoo törmänneensä asiaan asiakkaidensa kommenttien kautta.
Hän myöntää epäilleensä ensin ongelman vakavuutta, mutta nähtyään myös koirista otettuja videoita, hän arvioi pulman olevan todellinen.
– Tänään minulla kävi yksi potilas, joka asustelee Kuopiossa, mutta oli tullut käymään kaupunkikodissa Helsingin Lauttasaaressa. Koiran omistaja oli hämmästellyt sitä, miksi koira aristelee tassujaan katua ylittäessään. Kuopiossa oli ollut aikamoisia pakkasia, mutta ne eivät olleet niinkään häirinneet koiraa.
Tilanne on Schildtin mielestä kärjistynyt tänä alkutalvena.
– Ainahan on mietitty sitä, että tassujen iho kärsii suolauksesta ja pakkanen voi aiheuttaa kipuilua, mutta en ole kuullut aiempina vuosina näin selkeitä oireita.
– Ja tietysti minua kiinnostaisi kovasti, onko se todella niin, että kaikki aineet, joita kaupunki käyttää, ovat edelleen niitä samoja kuin aina ennen. Koska aikaisemmin tällaista oireilua ei ole tuotu näin voimakkaasti esille.
Näin helpotat koiran tassukipua pakkaskeleissäEläinlääkäri Kirtsi Schildtin mukaan helpoin keino suojata koira tassuvaivoilta kaupungilla kävellessä on hankkia sille tossut – jos koira suostuu pitämään niitä jalassaan. – Koiran tassuja ei ole tehty kengille, ja niille on tosi vaikea kehittää sellaiset tossut, jotka pysyisivät jalassa eivätkä hankaisi. Mutta on paljon koiria, jotka hyötyvät tossuista tosi paljon. Sellaisia ovat esimerkiksi allergiset koirat. Lumen paakkuuntumiseen saattaa olla apua myös hoitoaineista, jotka tekevät karvan liukkaammaksi, jolloin paakkuuntuminen vähenee. Jos tassuissa on jo haavaumia tai tulehdusta, niitä voi hoitaa esimerkiksi pihka- ja hunajatuotteilla. Järin myrkyllisiä kaduilta tarttuvat aineet eivät korille Schildtin mukaan ole, vaikka tassuissa kirveltävätkin. Koiran jalat on silti hyvä pestä suolapäivinä. – Jos omissa kengissäkin on oikein pikeä ja likaa, ehkä on fiksua pestä liat koiran tassuista pois, ettei niitä päivästä toiseen joudu koiran vatsaan. |