Mattoa nuollut koira sai someväitteen mukaan vakavia oireita mäntysuovasta – kemisti ja eläinlääkäri kertovat, kuinka vaarallista pesuaine oikeasti on

7:47img
KATSO MYÖS: Kesä lähenee ja pian asfaltti saattaa taas polttaa koiran tassuja. Videolta saat vinkit koiran suojaamiseksi helteellä.
Julkaistu 24.04.2023 16:12
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Facebookin koira- ja muissa ryhmissä on viikonlopun aikana levinnyt päivitys, jossa eräs koiranomistaja kertoo koiransa saaneen myrkytysoireita nuoltuaan mäntysuovalla pestyä mattoa. Useat ovat julistaneet lopettavansa pesuaineen käytön. Eläinlääkärin ja kemistin mukaan kuohunta on kuitenkin ollut turhaa.

Viikonlopun aikana useat koiranomistajat säikähtivät, kun lukivat Facebookissa kiertävää päivitystä, jossa kerrottiin koiran saaneen myrkytysoireita nuoltuaan mattoa, joka oli pesty mäntysuovalla.

Myrkytysoireet olivat runsas vedenjuonti sekä outo nykiminen ja hytkyminen koiran seisoessa paikoillaan.

Päivityksessä myrkytysoireiden aiheuttajaksi epäiltiin Havu Mäntysuovan sisältämää desinfioivaa ainetta glutaraalia. Lisäksi koiranomistaja kertoi epäilevänsä nykimisen jäävän pysyväksi oireeksi koiralleen.

Lue myös: Lemmikin outojen oireiden syy piili kotona – Marianne varoittaa nyt muita koiranomistajia

Asiantuntijat: Neurologiset oireet epätodennäköisiä

Turun yliopiston kemian laitoksen yliopistonlehtori Veli-Matti Vesterinen kirjoitti vastineen somessa kiertävälle mäntysuopapäivitykselle.

Hän kertoo vastineessaan tutustuneensa mäntysuovan käyttöturvallisuustiedotteisiin ja tietoihin sen sisältämien säilöntäaineiden myrkyllisyydestä ja suhtautuvansa somessa kiertäneeseen tarinaan terveellä skeptisyydellä.

Vesterinen kertoo pitävänsä mahdollisena, että saippuaisen maton kova nuoleminen voisi aiheuttaa koiralle närästystä ja oksentelua, vaikka mäntysuovassa ei olisi lainkaan säilöntäaineita.

Sen sijaan hän ei usko, että mäntysuopaliuoksen säilöntäaineet olisivat voineet aiheuttaa koiralle pysyviä neurologisia vaurioita, jotka aiheuttavat nykimistä.

Mäntysuopa ja koira

Eräs Facebook-käyttäjä epäili tämän kuvassa vasemmalla olevan mäntysuovan aiheuttaneen koiralleen pysyviä neurologisia oireita, mikä sai koiraihmiset hätääntymään. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko mäntysuovan olevan oireiden taustalla.

Havu Mäntysuopaliuoksissa on käytetty kolmea säilöntäainetta: glutaraalia, metyyli-isotiatsolinonia ja 1,2-bentsotiatsol-3-onia. Kaikkia kolmea säilöntäainetta ei ole kuitenkaan käytetty samoissa liuoksissa. Esimerkiksi glutaraalia sisältävässä mäntysuopaliuoksessa ei ole ollut kahta muuta säilöntäainetta.

Vesterisen mukaan nämä kaikki kolme säilöntäainetta ovat jossain määrin myrkyllisiä, mutta mäntysuopaliuoksessa pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei sitä pidetä myrkyllisenä.

– Kaikki kolme säilöntäainetta ovat siis suurina pitoisuuksina "myrkkyjä", mutta mäntysuopaliuoksessa niiden pitoisuus on niin pieni, että toksisuuden vaaraa ei pitäisi olla, jos tuotetta ei ryhdy juomaan suuria määriä, Vesterinen sanoo.

Eläinlääkäri Katariina Thomson Evidensiasta on samaa mieltä.

– Tämän säilöntäaineen pitoisuus mäntysuovassa on niin vähäinen, etten usko, että se voisi aiheuttaa koiralle neurologisia oireita, ellei sitten ole kyse pahoinvoinnin aiheuttamasta tärinästä.

Lue lisäksi: Noukitko koirasi kakat maasta? Espoolaiseläinlääkäri: "Itse kyllä rämpisin ihan ojan pohjallekin keräämään..."

Vesterisen mukaan kaikista kolmesta Havu Mäntysuovan sisältämästä säilöntäaineesta löytyy kattavat toksikologiset raportit, joiden mukaan glutaraalia on testattu varsin laajasti eläinkokein, eikä mainintaa neurologisista oireista ole.

– En löytänyt muidenkaan säilöntäaineiden toksikologisista raporteista mitään sellaista, joka viittaisi varsin pienen kerta-annoksen aiheuttavan pysyviä neurologisia vaurioita.

– Kaikki kolme ainetta ovat myös biohajoavia, joten ne eivät aiheuta myrkyllisyydestään huolimatta pitkäaikaista vaaraa esimerkiksi vesieliöstölle, jos saippuaista vettä pääsee valumaan luonnonvesistöön, jatkaa Vesterinen.

Toimi näin, jos koirasi saa myrkytysoireita

Eläinlääkäri Katariina Thomson muistuttaa, että koiria tulisi suojella kodin kemikaaleilta samoilla tavoin kuin pieniä lapsia.

Jos koira kuitenkin pääsee maistelemaan saippuaa tai muita pesuaineita, on todennäköistä, että siitä aiheutuu lemmikille hetkellinen paikallisoire.

– Jos koira on päässyt lipaisemaan vaahtoa, varmasti se aiheuttaa hetkellistä kuolaamista ja oksenteluakin, mutta tuskin koira pahanmakuisia aineita paljoa nielee.

Mäntysuopakohun yhteydessä Facebookin kommenttikentissä nousi esille myös, että eläinlääkärit ovat jopa suositelleet mäntysuopaa koiran turkin pesuaineeksi. Tähän suositukseen Thomson ei kuitenkaan yhdy.

– On olemassa sopivampiakin aineita koiran turkin pesuun. Mäntysuopaa voi toki suositella tassujen pesuun niissä tilanteissa, kun niihin on tarttunut asfaltin pikeä tai tiesuolaa. Silloinkin tassut tulee huuhdella ja kuivata huolellisesti, ettei kemikaalia jää koiran iholle.

Lue myös: Lemmikkien tahallisia myrkytyksiä todennetaan vain harvoin – "Tyypillinen syötti on lihapulla tai muu makupala, johon on laitettu sisälle lasia, nastoja tai myrkkyä"

Siltä varalta, että koira pääsee maistelemaan joitain muita kodin kemikaaleja, Thomson antaa yksinkertaisen neuvon.

– Aina on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Toki lieviä oireita, kuten kuolaamista, voi jäädä seuraamaan kotiin, jos koira on muuten normaali. Jos koiralle kuitenkin ilmenee neurologisia tai voimakkaita oireita, tai se on niellyt jotain selkeästi haitallista, on syytä vähintään soittaa lääkärille.

Joskus koiran oksennuttaminen tai hiilitabletin antaminen voivat pelastaa tilanteen, mutta kotona annetun ensiavun hyödyllisyys on täysin riippuvainen siitä, mitä koira on niellyt.

– Esimerkiksi jotkut pesuaineet ovat voimakkaan happamia tai emäksisiä ja voivat vahingoittaa limakalvoja. Aktiivihiilen antamisessa vaarana on, että se viivästyttää hoidon saamista ja koiran tila voi mennä äkillisesti huonompaan.

– Lääkärissä oireita voidaan hoitaa nesteyttämällä ja mahdollisilla vastalääkkeillä.

"Toivoisin ihmisiltä kriittistä somelukutaitoa"

Vesterinen kertoo ymmärtävänsä hyvin, miksi koiran oireista kertova päivitys on levinnyt somessa niin laajasti, mutta toivoo ihmisiä harkitsemaan, mitä somessa kannattaa jakaa.

– Tarina on vetävä ja tunteikas ja ymmärrän ihmisten huolen lemmikkiensä hyvinvoinnista. Samalla toivoisin ihmisillä olevan sen verran kriittistä lukutaitoa, etteivät he harkitsematta nielisi ihan kaikkea sosiaalisessa mediassa lukemaansa.

– Olisi hienoa, jos tällaisen päivityksen lukiessaan jokainen pysähtyisi harkitsemaan, kuinka pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhtään mistään asiasta kannattaa tehdä yhden ihmisen anekdoottina kertoman tunteellisen tarinan perusteella.

Lue myös: Toimi nopeasti, jos kyy puree koiraa – tiesithän tämän kyypakkauksesta?

Koiran myrkytysoireista kertonut: Oireet vastasivat myrkytystä, mutta satavarma ei voi olla

Myrkytysoireista Facebook-päivityksen tehnyt koiranomistaja on sittemmin poistanut tekemänsä julkaisun, sillä sai aiheesta niin paljon asiattomia yksityisviestejä. Samasta syystä hän kertoo päivityksestään MTV:lle nimettömänä.

Hän korostaa, että piti tärkeänä kertoa ihmisille, että Henkelin valmistamassa Havu Mäntysuovassa on säilöntäaineita, vaikka useat pitävät sitä luonnollisena tuotteena.

– Koiran oireet täsmäsivät selvittelymme mukaan glutaraali-myrkytysoireisiin, mutta eihän tästä voi mitenkään olla satavarma. Oireet hävisivät, kun estimme koiraa nuolemasta maton pestyjä tahrakohtia, koiranomistaja kertoo MTV:lle.

– Silloin aloimme epäilemään Henkelin mäntysuopaa ja tarkistimme sisällysluettelon. Järkytys oli kova, kun selvisi mukana olevan myrkyllistä desinfiointiainetta. Olin luullut naiivisti kyseisen mäntysuovan olevan luonnollista kuten etiketti mainostaa.

Päivityksen tekijän mukaan kaupoista saa myös sellaisia mäntysuopatuotteita, joissa ei ole käytetty säilöntäaineita.

Lue vielä: Eläinlääkäri varoittaa koiranomistajia Suomen suven vaaranpaikoista: "Kuolema voi tulla minuuteissa"

Lue myös: Tarkkana metsässä: Tietyt sienet ovat koiralle jopa tappavia – tunnista myrkytyksen oireet

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat