Kyselytutkimuksen mukaan asuntoa ostaessa suomalaisia huolettavat home ja kosteusvauriot. Erityisesti nuoria huolettaa myös oma talous.
Rakennusyhtiö JM Suomen teettämässä ja Bilendin toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvisi, että tuhannesta 18–74-vuotiaasta suomalaisesta jopa 70 prosenttia piti uutta kotia ostaessa suurimpana huolenaiheenaan asunnosta mahdollisesti paljastuvaa hometta ja kosteusvauriota. Huoli ilmeni kaikissa ikäluokissa suurimpana.
– Tulokset puhuvat selvää kieltä, ja tämä huoli on sellainen, joka kaikkien meidän rakennuttajien tulee ottaa vakavasti. Aihe on valitettavasti koskettanut Suomessa sekä vanhempaa että nuorempaa rakennuskantaa viime vuosina, ja on meidän kaikkien asuntoja rakentavien ja myyvien vastuulla lieventää tätä ihmisten selkeää huolta, JM Suomen tuotantojohtaja Ari Anttilainen kommentoi tuloksia tiedotteessa.
Lue myös: Onko homeesta tehty syntipukki? Liian kuiva sisäilma saattaa olla isompi ongelma: "Se vaikuttaa limakalvoihin ja hengitystieoireisiin"
Lue myös: Kosteusvauriot ja vesivahingot johtuvat yleisimmin näistä ongelmista
Lue myös: Kumpi kantaa vastuun vesivahingosta: asukas vai taloyhtiö? Näin ehkäiset vesivahinkoja itse
"Tavoitteena nollavirheluovutus"
Kyselytutkimukseen vastanneet saivat valita useamman vaihtoehdon itseä mietityttävistä asioista. Toiseksi eniten suomalaisia huoletti rakennuttajan tekemät virheet, joista kantoi huolta 44 prosenttia vastaajista.
Kolmanneksi eniten suomalaisia mietitytti meluavat naapurit. Myös asunnon arvon laskeminen itsestä riippumattomista syistä mietitytti vastaajia.
– Tämäkin on herättävä tulos, sillä jokaisen rakennuttajan tavoitteena tulisi olla nollavirheluovutus eli virheetön asunto asukkaalle. Uudiskohteissa tätä huolta voi lievittää tutustumalla uuteen tulevaan asuntoonsa ennakko- tai muuttotarkastusvaiheessa. Jos korjattavaa tulee vastaan, on niihin puututtava ja korjaustoimenpiteet tehtävä mahdollisimman nopeasti aikataulujen puitteissa, Anttilainen muistuttaa.
Lue myös: Alkoivatko allergiset oireet heti, kun saavuit kotiin? 3 mahdollista syytä
Lue myös: Asuntolainan turvan kustannukset voivat olla hurjat: 400 000 euron lainan vakuutus voi maksaa jopa 19 000 euroa 5 vuodessa!
Lue myös: Julia, 26, harrastaa sijoittamista – kannustaa nuoria samaan: "Mitä nuorempana aloittaa, sitä enemmän rahaa on vanhempana"
Lue myös: Kuinka paljon sinä saisit asuntolainaa? Asiantuntija vastaa omasta kodista unelmoiville: "Kannattaa olla realisti"
Lue myös: Asuntoa ostamassa? Älä jää jumiin vääriin asioihin – kiinnitä huomio tähän: "On yllättävän harvinaista, että ostaja pystyisi näkemään..."
Raha-asiat huolettavat nuoria
Home ja kosteusvauriot olivat yleisin huolenaihe myös 18–24 -vuotiaiden parissa, mutta tämän kyselytutkimuksen nuorimman ikäryhmän muut vastaukset poikkesivat muista ikäryhmistä. Toiseksi eniten nuoria huoletti nimittäin se, että he maksavat uudesta asunnosta liikaa.
Raha-asiat olivat mielen päällä muutenkin, sillä kolmanneksi eniten nuoret pelkäsivät sitä, etteivät pystyisi maksamaan asuntolainaansa takaisin.
Asuntolaina täytyy mitoittaa oikein. Artikkeli jatkuu videon alla.
9:22Millainen asuntolaina kannattaa ottaa? Mitoita laina oikein.
Alle 25-vuotiaiden vastaajien joukossa nousi esiin myös huoli siitä, että asunnon arvo voisi laskea jonkun oman toiminnan takia. 19 prosenttia nuorista oli tästä huolissaan, kun kokonaisvastaajamäärässä luku oli vain kuusi prosenttia.
– Tässä korostuu varmasti se, että nuoret ovat epävarmoja siitä, osaavatko he pitää asunnostaan tarvittavalla tavalla huolta. Kannustankin kaikkia vanhempia olemaan varsinkin muuton alussa nuoren tukena ja käymään asumisen perusasiat läpi, vaikka ne tuntuisivat omalla kohdalla itsestäänselvyyksiltä, Anttilainen kertoo.
Lue myös: Ostaa vai vuokrata? Vuokralla asuminen kasvattaa suosiotaan: "Ihmiset ovat lykänneet ostopäätöksiään"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: JM Suomi Oy