Mikä tekee tulipalosta räjähtävän? Asiantuntija vastaa

24926664 Tulipalo Malminkartano
Lehtikuva
Julkaistu 17.04.2014 10:36
Toimittajan kuva

Anna Zareff

anna.zareff@mtv.fi

@AnnaZareff

Rajuja ja räjähdysmäisesti syttyviä tulipaloja on tapahtunut alkuvuonna poikkeuksellisen paljon, kerrotaan Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Viimeksi eilen Helsingin Malminkartanossa tapahtui tuhoisa tulipalo, jossa kuoli kolme ihmistä ja yksi loukkaantui vakavasti. Naapurit ovat kertoneet kuulleensa räjähdyksen tulipalon aluksi.

Turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Spekistä kertoo, että palon räjähdysmäiseen alkuun on yleensä kaksi syytä. Ensimmäinen on se, asunnossa on puuhailtu jotain kaasuuntuviin ja syttymisherkkiin aineisiin liittyvää.

– On esimerkiksi putsattu jotain liuottimilla, eikä ole tajuttu, että huoneisto on täynnä höyryä. Sitten on esimerkiksi napsautettu valonkatkaisijaa tai pistetty tupakaksi, jolloin kaasut ovat syttyneet räjähtäen palamaan, Leino kuvaa.

Leinon mukaan joskus jopa auton akun lataamisesta sisällä on muodostunut niin paljon kaasua huoneistoon, että tuloksena on ollut räjähdysmäinen palo.

"Malminkartanon palo poikkeuksellinen"

Toinen tavallinen vaihtoehto on palokaasuräjähdys. Silloin huoneistoon on kertynyt runsaasti savua esimerkiksi kytevästä palonalusta.

–  Jos esimerkiksi sohvalle kaatuu kynttilä, palosta alkaa muodostua savua huoneistoon ja samalla savu syrjäyttää happea. Hapen puute tukahduttaa paloa, mutta jos happea pääsee huoneistoon yhtäkkiä, voivat savukaasut räjähtää, kuvaa Leino.

Tällaisessa tapauksessa tarvittava happisysäys saattaa tulla esimerkiksi se, että avaa ulko-oven tai ikkunan.

Älä mene savuiseen rappuun

– Kerrostalopaloissa savu on suureksi vaaraksi. Jos palo ei ole omassa asunnossa, ei savuiseen porraskäytävään pidä mennä. Oven rakoja voi tiivistää esimerkiksi kostutetuilla lakanoilla.

– Jos savu ei ole levinnyt porraskäytävään, voi sitä kautta poistua rakennuksesta. Hissiä ei kuitenkaan pidä käyttää. 

– Palon sattuessa tulee tehdä hätäilmoitus numeroon 112. Jos mahdollista, tulee palotilan ikkunat ja ovet sulkea. 

– Savun hengittämistä pitää välttää, koska savu tainnuttaa nopeasti. Savuisissa tiloissa pitää pysyä matalana. 

– Omassa kodissa tulee pitää huolta siitä, että palovaroitin on kunnossa.  

Malminkartanon tapauksessa poliisi ei ole vielä pystynyt selvittämään, mikä on ollut syttymissyy. Leinokaan ei pysty sitä arvioimaan.

– Malminkartanon paloa voisi kuvailla harvinaislaatuiseksi. Siitä kertoo esimerkiksi se, että pelastuslaitoskin koki tarvetta kuvata sitä rajuksi, Leino sanoo.

Malminkartanon palossa yksi kuolleista löydettiin rappukäytävästä, kun hän yritti pelastautua palolta. Leino muistuttaakin, että kerrostalopalossa ei koskaan tulisi lähteä rappukäytävään savukaasujen takia.

– Siellä ei pärjää, jos sinne on kertynyt savua. Jo muutamasta hengenvedosta saattaa seurata tajuttomuus. Oikea tapa toimia on jäädä omaan huoneistoon ja kysyä esimerkiksi hätäkeskuksesta ohjeita, Leino tiivistää.

Tammi-maaliskuun aikana tulipaloissa on kuollut jo 30 ihmistä. Luku on surullinen, sillä koko viime vuonna paloissa kuoli 58 ihmistä. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa