Mikrolevistä voi valmistaa erilaisia tuotteita ruuasta kosmetiikkaan ja biomuovista polttoaineisiin. Tutkijat toivovat, että mikrolevien kasvatuksesta tulisi vaihtoehto perinteiselle maataloudelle. Suurin haaste on saada tuotantoketju nykyistä yksinkertaisemmaksi ja halvemmaksi.
Wageningenin yliopistossa Hollannissa on jo 20 vuotta tutkittu mikroleviä, joita kasvatetaan merivedellä täytetyissä putkissa. Ne tarvitsevat vain hiilidioksidia, perusravinteita ja auringonvaloa elääkseen.
– Tämä seos sisältää mikroleviä, mikroskooppisen pieniä viherkasveja. Meitä kiinnostaa niiden tutkiminen täällä Wageningenin yliopistossa, koska ne ovat hyvin kestävä ja tuottoisa raaka-aine lukuisiin eri tarkoituksiin, selittää projektikoordinaattori Hans Reith MIRACLES-hankkeesta.
"Harva viljelykasvi viihtyy merivedessä"
Mikroleviä voidaan käyttää esimerkiksi eläinten ja ihmisten ruokana, kosmetiikassa, muovin korvikkeena tai biopolttoaineen valmistukseen. Jokainen solu sisältää öljyjä, proteiineja, antioksidantteja ja vitamiineja. Mahdollisuudet ovat valtavat.
– Kasvatamme niitä merivedessä. Aika harvoja viljelykasveja voi kasvattaa merivedessä. Kasvatuslaitoksia voi sijoittaa hedelmättömälle maalle, aavikolle tai muuten maatalouteen soveltumattomille alueille, luettelee Reith.
Muovia, leväjauhoa ja kalanrehua
Lukuisia tuotteita on jo testattavana.
– Yritämme tässä hyödyntää levien ravinteita niin, että ne vapautuvat hitaasti. Tämä biomuovi maatuu hitaasti kosteissa olosuhteissa ja vapauttaa ravinteet vähitellen, kertoo biotalouden tutkija Philippe Willems levämassasta valmistettua biomuoviruukkua esitellessään.
Espanjalainen Fitoplancton Marino -firma tuottaa kaksi tonnia kuivattua mikroleväjauhoa joka vuosi. Monikäyttöisen jauheen valmistusmenetelmää yritetään kehittää halvemmaksi ja tehokkaammaksi.
Portugalissa kokeillaan mikrolevien käyttöä kalanrehun valmistuksessa. Levärehulla on jo todettu olevan myönteisiä vaikutuksia kalojen puolustuskykyyn ja hyvinvointiin. Seuraavaksi tutkitaan vaikutuksia kalojen kasvuun ja makuun.