Kesäloman alkaminen merkitsee toisille ihanaa taukoa työntekoon – ja toisille pahimmillaan vuodelepoa migreenin kourissa. Kesään liittyy useita migreeniä provosoivia piirteitä, mutta puhkeavaa migreenikohtausta voi myös yrittää ehkäistä.
Lomat ja viikonloput ovat osalle migreenistä kärsiville rankkaa aikaa, sillä työn aiheuttaman stressin laukeaminen saattaa merkitä migreenikohtauksen puhkeamista.
– Migreeni on jonkinlainen heilahdus tasapainotilasta: kun normaalina pidetty tilanne muuttuu joko hyvään tai huonoon suuntaan, migreeni iskee. Normaalin työarjen vaihtuminen vapaapäiviksi voi olla yksi tällainen heilahdus, kertoo neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela HYKS:stä.
– Sama ongelma saattaa olla edessä loman lopussa, kun elämänrytmiin tulee taas muutos.
Alkavan loman lisäksi myös aurinkoinen kesäsää saattaa sysätä migreenin liikkeelle. Valo provosoi migreeniä, ja lämpimän sään aiheuttama hikoilu ja sitä seuraava kuivuus puolestaan ovat jälleen poikkeama elimistön normaalista tilasta. Myös merkittävät ilmanalanvaihtelut, esimerkiksi ukkospuuskat, saattavat laukaista migreenin.
– Osa migreenipotilaista pääsee helpolla ja joutuu kärsimään vain pienestä päänsärystä. Toiset taas joutuvat vuodepotilaiksi ja joutuvat käymään välillä oksentamassakin. Paha migreenikohtaus voi pilata loman alun kokonaan.
Elimistölle aikaa sopeutua muutokseen
Migreenikohtauksen puhkeamista voi yrittää ehkäistä muutamalla helpolla kikalla. Yksi tärkeimmistä on alkuloman ottaminen rauhallisesti.
– Usein matkustaminen ei tee hyvää migreenille, sillä liike lentokoneessa, junassa tai autossa provosoi kohtauksia. Jos mahdollista, ei kannata lähteä lomareissulle heti loman ensimmäisenä päivänä vaan vasta sitten, kun elimistö on hiukan tottunut lomarauhaan, Kallela neuvoo.
Myös nukkumisen ja syömisen suhteen kannattaa etsiä kultainen keskitie, sillä liian paljon tai liian vähän kumpaakin saattaa laukaista migreenikohtauksen. Ja jos lomamigreeni on aikaisemmilta vuosilta tuttu vaiva, estolääkityksestä voi olla apua.
– Samat vinkit pätevät myös silloin, kun loma loppuu ja palataan taas töihin. Asteittainen, mahdollisimman rauhallinen paluu antaa elimistölle aikaa sopeutua muutokseen.
Lähde: Deski