Migreenikon ei kannata venyttää ruokailua iltaan asti tai nukkua myöhään viikonloppuisin.
Migreenikohtauksen syytä voi olla vaikeaa jäljittää, sillä laukaisevat tekijät vaihtelevat samallakin henkilöllä eri päivinä. Jos malttaa kirjata ylös omia aktiviteettejaan niin, että niitä pystyy tutkailemaan esimerkiksi 24 tunnin ajalta ennen migreeniä, voi saada selville yllättäviäkin asioita. Asiasta kirjoitti Health.com.
Töiden paahtaminen läpi lounaan
Aterian väliin jättäminen ei ole hyvä idea. Kun nälkä myöhemmin kasvaa suureksi eikä kunnon ruokaa ole heti saatavilla, tulee helposti ahmaistua suklaapatukka tai kasa karkkia. Seurauksena verensokeri pomppaa ylös, mutta laskee taas nopeasti alas. Verensokerin laskua taas on epäilty yhdeksi migreenin laukaisijaksi.
Nukkuminen puolille päivin
Voisi olettaa, että migreenikohtauksen laukaisee nimenomaan kunnon yöunista pihtaaminen, mutta niin voi tehdä myös liian pitkään unten mailla pysyttely. Migreenikon tulisi ylläpitää säännöllistä vuorokausirytmiä eikä sekoittaa sitä normaalia pidemmillä yöunilla. Kello kannattaa laittaa soimaan samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin.
Lomailu
Stressin tiedetään usein edeltävän migreeniä. Kuitenkin myös stressin laukeaminen ja sitä myötä tapahtuva lasku stressihormonina tunnetun kortisolin tasossa voi johtaa kohtaukseen. Ei ole ollenkaan tavatonta, että päässä alkaa jyskyttää juuri viikonlopun viettoon lähtiessä tai ensimmäisenä lomapäivänä. Tätä voi yrittää ehkäistä toimimalla niin, ettei stressi edes pääsisi kasvamaan liian suureksi: muistamalla rankankin viikon keskellä vaikka venytellä tai käydä lyhyillä kävelylenkeillä.
Äärirajoilla liikkuminen
Osa migreenipotilaista on huomannut, että heillä päänsärkykohtausta edeltää liikunta. Tällöin liikuntasessiot ovat kuitenkin tyypillisesti hyvin raskaita ja äkkinäisiä. Säännöllinen aerobinen liikunta itse asiassa tiettävästi vähentää migreenikohtausten tiheyttä ja kovuutta. Kohtuudella ja rutiinilla harrastettuna kuntoilu on siis kaiken kaikkiaan hyvä asia.
Makkara leivän päällä
Migreenipotilaiden omien kokemusten perusteella migreenikohtauksiin liitettyjen ruokien lista on pitkä. Vahvana listalla on prosessoitu liha. Makkarat, nakit, pekoni, salami ja muut lihaleikkeleet sisältävät säilöntäaineina käytettäviä nitraatteja ja nitriittejä, jotka laajentavat verisuonia ja saattavat altistaa päänsärylle.
Jos omien migreenikohtausten ja nitriittiä sisältävien elintarvikkeiden välillä epäilee yhteyttä, kannattaa kokeilla, paranisiko tilanne jotakin ruoka-ainetta välttämällä tai tuoreita raaka-aineita suosimalla. Monissa tapauksissa jyskytyksen syyksi arvellaan myös itse ruoan sijaan esimerkiksi natriumglutamaatti-nimistä lisäainetta.
Liian vähäinen veden juominen
Nestehukka ei ole hyväksi keholle. European Journal of Neurology -lehdessä julkaistun pienen tutkimuksen perusteella migreenikot, jotka alkoivat juoda ylimääräiset kuusi lasillista vettä päivässä, kokivat vähemmän päänsärkyjä kuin ryhmä, joka sai lumelääkettä. Migreenikon vointi voi huonontua myös vaikka kesähelteillä tai saunassa.
Yksille meneminen
Alkoholinkin on esitetty herkistävän joitakin migreenikkoja kohtauksille. Erityisesti punaviiniä pidetään ongelmallisena. Tarkkaa syy-yhteyttä ei tunneta, mutta esille on nostettu muun muassa se, että alkoholi laajentaa verisuonia ja heilauttelee kipuärsykkeisiin yhdistetyn serotoniinin pitoisuutta.
Ylipaino
Ylipainoisilla migreenipotilailla on joidenkin tutkimusten mukaan enemmän migreenikohtauksia kuin normaalipainoisilla. Liikalihavien migreenikohtaukset voivat myös olla laadultaan pahempia. Taustalla saattaa olla se, että ylipainoisen elimistössä on jatkuvasti lievä tulehdustila eli inflammaatio, joka voi altistaa kivulle. Täysin syy-yhteyttä ei kuitenkaan ymmärretä.
Sään vaihtelut
Muutokset säätilassa – esimerkiksi tuulen voimakkuudessa, ilmanpaineessa tai lämpöasteissa – on ihmisten arkikokemusten perusteella yhdistetty migreenikohtauksiin.
Kuukautiset
Migreeniä esiintyy useammin naisilla kuin miehillä. Hormonit laukaisevatkin usein naisen migreenikohtauksen. Kuukautiskiertoon kuuluva lasku estrogeenipitoisuudessa voi ilmetä tavallista voimakkaampina ja pitkäkestoisempina migreenikohtauksina. Jos päätä alkaa särkeä armottomasti varsinkin juuri ennen kuukautisvuotoa tai sen aikaan, apua voi saada yhdistelmäehkäisytablettien käytöstä ”pitkällä kierrolla” eli niin, että tauko valmisteen käytöstä pidetäänkin vain kahden–kuuden kuukauden välein.
Toisaalta on huomattava, että yhdistelmäehkäisytabletit eivät sovi kaikille migreenistä kärsiville, joten asiasta on neuvoteltava lääkärin kanssa.
Erilaiset ”pikkuasiat”
Kuten todettua, migreenikkojen omien kokemusten perusteella erilaisia kohtauksia laukaisevia tekijöitä on runsaasti. Kaikkia niitä ei ole tieteellisesti tutkittu, eikä sama tekijä toisaalta aina laukaise kohtausta edes yhdellä ja samalla ihmisellä. Kyseessä on monien seikkojen ja ajankohdan summa. Migreenikohtauksen aikana ihan tavallisetkin asiat, kuten kirkkaat valot, tietokoneen ruudun tuijottaminen, tuoksuva kukkakimppu, kireä ponnari tai tiukat farkut voivat aiheuttaa tuskaa.
Lähteet: Health.com, Duodecim, Migreeni.org, Yle.fi