Miksi nainen tappaa? Naiset kohdistavat selvästi miehiä enemmän väkivaltaa lapsiin: "Tämä on hyvin vanha ilmiö"

Naisten ja miesten tekemät henkirikokset poikkeavat toisistaan erityisesti määrältään, mutta myös laadultaan.

Yleisesti henkirikosten määrä Suomessa on vähentynyt merkittävästi viimeisten noin 30 vuoden aikana. Miehet tekevät yhä suurimman osan henkirikoksista, mutta naisten osuus henkirikosten tekijöinä on ollut kasvussa.

– Naisten väkivalta kohdistuu usein lähipiiriin tai perheenjäseniin. Naisille ei ole ominaista se, että satunnaisesti julkisilla paikalla pannaan pystyyn tappelu, josta sitten vain toinen poistuu kävellen, psykiatri, työelämäprofessori Hannu Lauerma sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Maailmanlaajuisesti miehet tekevät vakavista väkivaltarikoksista aivan ylivoimaisesti suurimman osan. Naiset johtavat kuitenkin miehiä selvästi aivan pieniin lapsiin kohdistuvissa väkivaltateoissa ja henkirikoksissa.

– Tämä on hyvin vanha ilmiö ja liittyy paljolti siihen, että vastasynnyttäneen naisen tila on muuttunut, koko sosiaalinen rooli ja elämä on muuttunut ja mullistunut. Mielikuvat seuraavasta elämänvaiheesta eivät ehkä olekaan kovin ruusuiset. Ei ehkä ole kovin paljon sosiaalista tukea.

– Raskauden aikana hyvin korkealla olleet estrogeenihormoonipitoisuudet romahtavat ja tämä on ilmeisesti yksi tekijä siinä, että syntyy niin helposti lapsivuodepsykooseja tai lapsivuodedepressioita.

Tekotavat poikkeavat sukupuolten välillä

Naisilla esiintyy kohtalaisesti esimerkiksi mustasukkaisuusmurhia. 

– Naisille vähemmän ominaista on esimerkiksi keskinäinen tappelu ja kilvoittelu, joka on miesten laji ja jossa on puukot vastakkain.

Naisten henkirikokset myös poikkeavat tekotavoiltaan miesten henkirikoksista, sillä naiset eivät esimerkiksi kovinkaan usein syyllisty aseilla tehtäviin henkirikoksiin. 

Naisilla klassisesti yleisempi tekotapa henkirikoksissa on ollut myrkyttäminen.

Katso asiantuntijan koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat