Joskus pieru haisee todella pahalle. Se voi johtua esimerkiksi ruoan sisältämistä rikkiyhdisteitä. Myös laktoosi-intoleranssi tai ummetus saattavat selittää löyhkän.
Yllä olevalla videolla kerrotaan nettitestistä, jolla voi selvittää diabetesriskinsä.
Piereskely on luonnollinen osa kehon toimintaa, vaikka sitä häpeäisikin. Syömisen jälkeen suoliston bakteerit ryhtyvät rikkomaan ruokaa ravintoaineiksi, kertoo Men's Health –sivusto.
Suolistokaasua muodostuu normaalilla ihmisellä noin seitsemän-kahdeksan desilitraa päivässä. Keskimäärin ihminen pieree päivässä 15-20 kertaa.
Monelle voi tulla yllätyksenä, että suoliston tuottama kaasu sinänsä ei haise miltään. Suolikaasun tavalliset ainesosat typpi, hiilidioksdi, happi, vety ja metaani ovat hajuttomia.
Jotkut pierut kuitenkin haisevat hyvin pahalta. Sille on monia syitä.
Rikkiyhdisteet
Yksi syy pahaan hajuun on tiettyjen ruokien runsaasti sisältämät rikkiyhdisteet. Paksusuolen bakteerit saavat ravinnokseen rikkiä niistä ruoan osista, jotka eivät imeytyneet riittävän hyvin ohutsuolessa. Tuloksena on mädäntyneeltä kananmunalta löyhkäävä lemahdus.
Toisista ruoista muodostuu enemmän rikkiyhdisteitä kuin toisista. Runsaasti hajuhaittoja tuottavat muun muassa parsa- ja kukkakaali, kaali, sipuli, valkosipuli, palkokasvit, cheddarjuusto, kuivatut hedelmät ja pähkinät. Myös kananmunat, liha ja kala saattavat rikin takia tuottaa kiusallisia hajuhaittoja.
Alkoholillakin voi olla osuutta asiaan. Esimerkiksi viinit sisältävät rikkiyhdisteitä eli sulfiitteja, joita käytetään juoman säilömiseen.
Sokerit
Pahanhajuisiin pieruihin saattaa myös olla syynä se, ettei elimistö pysty sulattamaan kunnolla tietynlaisia sokereita. Näin on esimerkiksi papujen, linssien ja vihreiden kasvisten kohdalla.
Paljon hedelmäsokeria eli fruktoosia sisältävät hedelmät, kuten omena ja vesimeloni saattavat olla jonkun suolistolle liian kova pala purtavaksi, mistä voi syntyä pahanhajuisia kaasuja. Huonosti ohutsuoleen imeytyneet hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuolen puolelle, jossa bakteerit tekevät niistä kaasuja.
Inhottavia haiskahduksia voivat aiheuttaa myös sokerialkoholit, kuten sorbitoli ja ksylitoli. Ne eivät imeydy ohutsuolesta kunnolla, joten ne pyörivät ja kuohuvat suolistossa kauemmin.
Pahanhajuiset lemahdukset lienevät tuttuja myös laktoosi-intolerantikoille. Maidon sokeri laktoosi ei imeydy ohutsuolessa ja alempana suolistossa se aiheuttaa kaaoksen. Seurauksena on pahanhajuisia kaasuja, sillä maito ja tietyt juustot sisältävät runsaasti rikkiä.
Ummetus
Ummetuskin voi vaikuttaa. Jos isommasta hädästä on hetki aikaa, uloste on ehtinyt olla suolistossa pidempään. Bakteereilla on enemmän aikaa tuottaa yhdisteitä, joiden vuoksi pieru haisee pahalle.
Mitä voi tehdä?
Hajuhaittoja voi vähentää välttämättä ruoka-aineita, jotka niitä aiheuttavat. Omaa ruokavaliota kannattaa siis hieman tarkastella, jotta tietää, mikä voi olla syynä ällöttävään hajuun.
Syy pahanhajuisiin pieruihin osittain on yksilöllinen. Gastroenterologi Frederick Gandolfo kertoo Health.com-sivustolle, että joidenkin ihmisten suoliston bakteerikanta tuottaa enemmän ja pahanhajuisempia kaasuja kuin toisten.
Lähteet: Health.com, Menshealth.com, Duodecim.com