Miksi suomalaisäidit ovat niin uupuneita? Kolme mahdollista selitystä: "Ei saisi tehdä minkäänlaisia virheitä"

Äitienpäivää vietetään jälleen tänään sunnuntaina. Juhlapäivä voi olla hyvä hetki pohtia, miksi suomalaisäidit ovat niin uupuneita. Aihetta käsiteltiin Uutisaamussa perjantaina 6.5.

Äitienpäivänä moni äiti herätetään kakkukahveilla, mutta moniko oikeastaan haluaisi pitkittää juhlallisuuksia ja saada vain nukkua vähän pidempään? Hiljattain julkaistun vertailututkimuksen mukaan sukupuolten välinen tasa-arvo on yhteydessä äitien uupumukseen.

Suomi oli vertailun tasa-arvoisin maa, ja uupuneimmat äidit löytyivät tutkimuksen perusteella juuri tasa-arvoisimmista maista. Tutkimukseen osallistui 11 538 äitiä 40 eri maasta.

Yllättävä tulos kertoo, että äitien näkemys sukupuolten välisestä tasa-arvosta työelämässä sekä siitä, että miesten tulisi osallistua enemmän lastenhoitoon ja kotitöihin, lisäsi riskiä vanhempana uupumiselle erityisesti maissa, joissa vallitsi vahva sukupuolten välinen tasa-arvo, Jyväskylän yliopisto kertoi tiedotteessaan viime kuussa.

Kolme selitystä arjen epätasa-arvolle

Millaiset asiat äitejä uuvuttavat? Uutisaamussa kysymykseen vastasi tutkimukseen osallistunut Jyväskylän yliopiston hyvinvoinnin psykologian dosentti Matilda Sorkkila. Haastattelun voit katsoa yllä olevalta videolta.

– Sen lisäksi, että äidit nykyään tasa-arvoisesti osallistuvat perheen toimeentulon tuomiseen ja työelämään, he kokevat edelleen, että he tekevät suurimman osan kotitöistä ja lastenhoidosta. Eli saattaa olla, että tässä on näkyvillä ikään kuin tällainen tuplapaine, mikä näkyy sitten nimenomaan tällaisissa tasa-arvoisissa maissa. Eli voidaankin pohtia, että onko tasa-arvo sitten kuitenkaan ihan onnistunut niin kuin pitäisi, Sorkkila sanoo.

Miksi tasa-arvo ei tunnu arjessa toteutuvan äitien ja isien välillä? Sorkkulan mukaan ilmiölle voi olla useita selityksiä.

– Yksi voi olla tietysti sellainen, että kontrasti on ikään kuin näkyvämpi kuin sitten taas muilla elämän osa-alueilla naiset yhtä lailla osallistuvat kuin miehetkin, esimerkiksi juuri työelämässä tai terveydessä tai poliittisessa päätöksenteossa, mutta sitten jos siellä kotona se tasa-arvo ei kuitenkaan näyttäydy samanlaisena, niin se kontrasti äitien kokemana saattaa olla entistä suurempi. Saattaa olla ehkä sellaiset odotukset, että isien pitäisi osallistua kuitenkin myös sitten siellä kotona, mutta tosiaan vaikuttaa siltä, että useat äidit kokevat, että näin ei sitten kuitenkaan edelleenkään tapahdu. 

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Toinen selitys saattaa olla esimerkiksi tällainen, että on enemmän rooliristiriitaa, ja identiteettiristiriitaa, kun odotetaan, että pitäisi ikään kuin monella elämän osa-alueella suoriutua, sekä töissä että kotona – että ehkä vielä jossain muualla–, kun sitten taas niin sanotusti tällaisissa epätasa-arvoisissa maissa ehkä äideillä on sellainen selkeämpi yksi rooli ja identiteetti, mitä he toteuttavat. He ovat äitejä ja panostavat siihen. Ja sitä oletetaankin, että se on se, mitä he tekevät. Kun sitten taas täällä oletetaan, että pitäisi olla monessa mukana ja suoriutua monella elämän osa-alueella ja panostaa monelle eri elämän osa-alueelle.

Näiden kahden selityksen lisäksi Sorkkila nostaa esille intensiivisen vanhemmuuden, jossa äitiydelle asetetaan paljon paineita.

– Oletetaan, että se on asiantuntijatasoista ja pyritään minimoimaan kaikki mahdolliset riskit lapsen hyvinvoinnille tai kehitykselle, ja panostamaan äärettömän paljon tähän äitiyteen, ettei saisi tehdä minkäänlaisia virheitä. Voi olla tämmönen ilmapiiri, missä odotetaan hyvin paljon varsinkin äideiltä, tai äidit kokevat, että odotukset osuvat sitten nimenomaan heihin tässä vanhemmuudessa, eikä ehkä niinkään isiin.

Myös Huono Äiti -yhteistöstään tunnettu Sari Helin otti Uutisaamun haastattelussa kantaa äitien uupumukseen. Minkä yhden asian Helin on havainnut olevan eronneiden, uupuneiden äitien pelastuskeino?

Osittainen lähde: Jyväskylän yliopisto

Lue myös:

    Uusimmat