Tänään 19. marraskuuta vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Uutisaamussa vierailleet Miessakit ry:n jäsenet kertoivat, miksi miehiäkin pitää huomioida omalla päivällä.
Kansainvälistä miestenpäivää vietetään joka vuosi 19. marraskuuta, mutta monelta merkkipäivä menee kokonaan ohi.
Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen arvelee, että ajankohta on suomalaisittain huono: edellisellä viikolla on juuri vietetty isänpäivään huipentuvaa miesten viikkoa. Julkista huomiota ei tunnu miestenpäivälle riittävän. Lisäksi siihen voi olla vaikeaa tarttua.
– Se jää aika abstraktiksi. Meilläkään ei ole mitään ohjetta, että näin sitä pitäisi viettää, Kekkonen sanoi Uutisaamussa.
Maaliskuussa vietettävänä naistenpäivänä naisia muistetaan kauniin sanoin, kukin ja herkuin. Miten miehiä sitten pitäisi muistaa?
– Ehkä se voisi olla sellaista huomioimista. Että mies saa kokea olevansa merkityksellinen, tärkeä ja erityinen, Miessakit ry:n vastaava erotyöntekijä Tomi Liias pohti.
Lue myös: Tuomo ahdistui ulkonäöstään jo esiteininä ja treenasi itsensä sairauslomalle – muistuttaa miesten vaietusta ongelmasta: "Tabu, joka vaatii rikkomista"
Mitä miestenpäivänä pitäisi huomioida?
Kekkonen toivoo, että miestenpäivänä kiinnitettäisiin huomiota kolmeen keskeiseen asian.
Ensimmäinen niistä liittyy yleiseen hyvinvointiin. Miehillä on monesti ongelmia palveluiden piiriin hakeutumisessa. Hoitoon hakeutumisen kannustamisen lisäksi miehet pitäisi ottaa palveluissa paremmin vastaan oli kyseessä sitten henkinen tai fyysinen vaiva.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– Ongelmana on ollut, että mielenterveysongelmia ollaan kielletty. Niitä on hoidettu esimerkiksi päihteillä ja se on ollut meillä ihan suuri kansallinen ongelmia, joka on näkynyt miesten itsemurhaluvuissa ihan suoraan samoin kuin vaikkapa syöpäkuolleisuudessa, Kekkonen sanoi.
Monella katuväkivallan uhriksi joutuneella miehellä on taas karuja kokemuksia siitä, ettei heitä oteta huomioon.
Lue myös: "Masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille" – kyselyn vastaukset kertovat, millaiset asiat estävät avun hakemisen
Toinen teema liittyy koulutukseen, jossa kehitys ei Kekkosen mukaan ole ollut miesten kohdalla positiivista. Osalla miehistä koulutus ei esimerkiksi vastaa nykyisen työelämän vaatimuksia.
Kolmas iso asia liittyy miehiin kohdistuviin elämän kriiseihin, esimerkiksi erotilanteisiin. Monesti mies on se, joka tulee jätetyksi, ja kokee jäävänsä muutenkin yksin.
– Erotilanteissahan miehet kokevat järjestelmän jättävän heitä hyvin vahvasti ulkopuolelle, Liias totesi.
Lue myös: Ero tulee monelle miehelle yllätyksenä – selviäminen vaikeampaa kuin naisilla: "Avioero voi pahimmillaan tappaa"
Muutos lähtee nuorista
Muutoksen sanotaan lähtevän nuorista. Kekkonen näkee hyvänä, että poikien maailma on muuttunut kiltimmäksi: keskinäistä kiusaamista on vähemmän, keskustelutaidot ovat paremmat ja kyky ymmärtää itseään on lisääntynyt.
– On esimerkiksi suomalaisen työelämän kannalta todella hyvä asia jatkossa, jos miehet kykenevät löytämään tällaisia puolia itsestään, samoin heidän partnereilleen, Kekkonen sanoi.
Parhaimmillaan omaksutut asenteet leviävät nuorista keski-ikäisiin ja sitä vanhempiin.
Myönteistä kehitystä on jo tapahtunut. Miehet kiinnittävät yhä enemmän huomiota hyvinvointiinsa ja hakeutuvat hanakammin hoitoon. Erityisesti nuoret isät haluavat olla läsnä lastensa elämässä, vaikka lasten äidin kanssa tulisikin ero, selviää Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Kekkonen ja Liias toivoisivat, että miehet puhuisivat enemmän toisilleen ja muille. Jos ongelmista ei puhu, niitä on vaikea huomata.
Lue myös: Lääkäri kertoo oireet, jotka kielivät testosteronivajeesta: "Tyypillisin yhdistelmä"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
3:00