Kuka on liikalihava? Amerikkalaisasiantuntijat ehdottavat uutta määritelmää

Painonpudotusneuvonta
Painoindeksiä yksinään ei pitäisi käyttää mittaamaan terveyttä.Shutterstock
Julkaistu 17.01.2025 15:18

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Raportin mukaan lihavuutta tulisi määrittää useiden tekijöiden, ei pelkän painoindeksin, avulla.

Millainen ihminen lasketaan lihavaksi? Amerikkalainen liikalihavuuteen erikoistunut Commission on Clinical Obesity ehdottaa määritelmän muuttamista, kertoo ABC.

Artikkeli aiheesta julkaistiin The Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

– Huolimatta todisteista, joiden mukaan joillakin ylipainoisilla ihmisillä on liikalihavuuden vuoksi huono terveys, liikalihavuutta pidetään yleensä muiden sairauksien edeltäjänä, ei sairautena sinänsä. Ajatus liikalihavuudesta sairautena on edelleen erittäin kiistanalainen, raportissa todetaan.

Aiemmin on havaittu, että "fit but fat" -ilmiö on totta, eli ylipainoinenkin voi olla terve. Toisen tutkimuksen mukaan painoindeksiä ei kannattaisi tuijottaa, ja esimerkiksi hyvä fyysinen kunto takaisi todennäköisemmin pidemmän elämän.

Lue myös: Yksi asia lääkärin vastaanotolla auttaisi potilasta pudottamaan painoa – tutkimus havaitsi kuitenkin ongelman

18 tekijää voisi tukea liikalihavuusdiagnoosia

Yleensä ylipaino määritellään painoindeksin mukaan. Se ei kuitenkaan huomioi kehon koostumusta, sen rasvamäärää tai sitä, missä rasva sijaitsee.

USA Todayn mukaan ylimääräinen rasva vyötäröllä, maksan tai sydämen ympärillä voi aiheuttaa suurempia terveysriskejä kuin ylimääräinen rasva käsissä tai jaloissa. Normaalipainoisellakin kehon rasvamäärä voi olla korkea.

Komission pelkkää painoindeksiä yksinään ei pitäisi käyttää mittaamaan terveyttä. Sen sijaan liikalihavuuden diagnosoinnissa tulisi BMI:n lisäksi olla mukana ainakin yksi epänormaaliksi luokiteltu kehonrasvamittari, kuten vyötärönympärys, vyötärön suhde pituuteen tai mittauksella todettu korkea kehon rasvamäärä.

Raportin mukaan 18 tekijää voisi tukea liikalihavuusdiagnoosia. Näitä olivat USA Todayn mukaan esimerkiksi korkea verenpaine, polvi- tai lantiokipu, kehon rasvamäärän vuoksi rajoittuneet liikeradat, sydämen vajaatoiminta sekä muiden elinten toimintahäiriöt.

Myös kaksi epänormaaliksi luokiteltua mittaustulosta riittäisi diagnoosiin, eikä painoindeksiä tarvittaisi.

Lue myös: Raju ENE-dieetti pudottaa kiloja viikossa – tämän takia sitä ei voi jatkaa kovin pitkään

Kaksi epänormaaliksi luokiteltua mittaustulosta riittäisi diagnoosiin

Ehdotuksessa liikalihavuudesta voitaisiin käyttää myös termejä kliininen ja pre- eli esikliininen.

Esikliininen merkitsisi tilannetta, jossa elimistössä ei ole toimintahäiriöitä, mutta henkilöllä on riski terveysongelmien ja kliinisen liikalihavuuden kehittymiselle myöhemmin.

– Toisin sanoen henkilön elimet toimivat hyvin, hänellä ei ole aineenvaihduntasairauksia ja elämänlaatu on melko hyvä, lääketieteen professori Robert Kushner kuvasi ABC:lle.

Kliininen liikalihavuus vaikuttaisi elintoimintoihin ja päivittäisen elämän askareiden suorittamiseen.

Kliinisestä lihavuudesta kärsivälle tulisi tarjota hoitoja ja mahdollisia lääkkeitä. Komission raportti voisi myös auttaa päättämään, kenelle lihavuuslääkkeitä annetaan, ja korvaako vakuutus ne.

Lue myös: Pätkäpaasto voi toimia, mutta ei siitä syystä kuin ehkä uskot

Miksi liikalihavuus määritellään sairaudeksi?

Komission mukaan liikalihavuus on krooninen sairaus, jolla on seurauksia terveydelle.

– Kyseessä on fyysinen, ei henkinen tai käyttäytymisen aiheuttama ilmiö, painonhallintakeskuksen johtaja Louis Aronne kuvasi ABC:lle.

Yksilöllistä lihavuuden hoitoa tarjoavan National Association to Advance Fat Acceptancen toiminnanjohtaja Tigress Osborn kuitenkin pitää ongelmallisena sitä, että raportissa liikalihavuus määritellään sairaudeksi.

– Ajatus siitä, että lihavuuden stigmaa vähentäisi se, että yhä useampia ihmisiä kehotetaan käsittelemään lihavuutta sairautena, ei vakuuta, hän kommentoi.

Katso myös: Onko paikalla väliä? Rasvan vaikutukset eri puolilla kehoa: "Yksi syy, miksei kannata liikaa tuijottaa painoindeksiä"

9:47imgRasva voi kertyä vatsaan tai reisiin, mutta onko paikalla väliä?

Lue myös: 

Taru laihdutti pari vuosikymmentä – lääkäri tarjosi painonpudotusta lääkkeeksi "vaivaan kuin vaivaan"

Pauliina pudotti 60 kiloa vuodessa – painonhallintalääkäri kertoo, millainen dieetti onnistuu

Uusi vuosi, uusi painonpudotustavoite? Asiantuntijat muistuttavat virheistä: "Aika satavarmasti paino nousee takaisin"

Lähteet: ABC News, USA Today, The Lancet Diabetes & Endocrinology

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta