Miksi unet ovat niin outoja? Nyt löytyi selitys

6:23imgÄlä unohda unta – näin se vaikuttaa terveyteesi!
Julkaistu 11.07.2021 20:59

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Näetkö koskaan todella omituisia unia? Tämä teoria tarjoaa selityksen sille, miksi unissa ei tunnu usein olevan päätä eikä häntää.

Unien logiikassa ei usein ole järjen hiventäkään. Sille, että heräät aamulla hiessä oudosta unimaailmasta, voi kuitenkin olla syy, paljastaa tiedeuutisiin keskittynyt IFLScience-sivusto.

Tuftsin yliopiston Erik Hoel kehittänyt uuden teorian, joka voisi selittää, miksi ihminen ylipäätään uneksii.

Lue myös: Mies valmisti unessaan näkemänsä käsittämättömän "käsikeksisalaatin" – tämä luomus herättää taatusti tunteita: "Olen kauhistunut"

"Uneksimisen kokemus itsessään" on syy unille?

Hoelin teorian mukaan surrealistiset unet auttavat aivoja hiomaan ymmärrystä arkitodellisuudesta aina vain paremmaksi.

– On toki olemassa valtava määrä teorioita selittämään, miksi uneksimme. Halusin kuitenkin siirtää huomion teoriaan unista, joka ottaa itse uneksimisen hyvin vakavasti – teoriaan, joka sanoo, että uneksimisen kokemus itsessään on syy unille, Hoel kuvaa Eurekalert-sivuston tiedotteessa.

Lue myös: Miesten ja naisten yleisimmät seksiunet paljastettiin – järisyttävän moni mies heiluttaa unissaan peittoa exän kanssa

Outojen tilanteiden tarkoitus lisätä ymmärrystä

Neuroverkkojen toiminnasta ja syväoppimisesta osin inspiroituneen Hoelin mukaan unissä nähdään outoja ja järjettömiä tilanteita, jotta ihminen hereillä ollessaan ymmärtäisi todellisuutta paremmin.

– Unien outous ja niiden poikkeavuus hereillä olemisen kokemuksesta antaa unille niiden biologisen funktion, Hoel pohtii.

Katso myös: Oletko koskaan miettinyt, mitä ihmiselle itse asiassa tapahtuu unen aikana? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Hoelin ajatusta on osin inspiroinut tekoäly, jota voi opettaa syöttämällä sille suuria määriä tietoa. Esimerkiksi tarpeeksi liikenneaiheisia kuvia katseltuaan tekoäly voi oppia tunnistamaan vaikkapa auton tai liikennevalot.

Lue myös: Tekoäly pystyy ennustamaan Alzheimerin taudin kirjoitetusta kielestä – nämä merkit voivat kieliä orastavasta muistisairaudesta

Tekoäly voi kuitenkin tottua liiaksi saamansa dataan ja olettaa, että sen oppimat kaavat sopivat kaikkien ilmiöiden selittämiseen. Tällöin tekoäly saattaa yrittää sovittaa kaavoihinsa myös niihin täysin asiaankuulumatonta tietoa.

Tämän välttämiseksi tekoälylle syötetään myös yllättävää ja kaoottista dataa, jotta se niin sanotusti "pysyisi varpaillaan". Hoel spekuloikin, että samasta syystä ihminen näkee outoja unia.

– Elämä on toisinaan tylsää. Unet ovat olemassa, jotta ihminen ei tottuisi liikaa tottumiinsa malleihin.

Hoelin idea on vasta hypoteesiasteella, eikä sitä ole testattu. 

Lue myös: Miksi moni näkee painajaisia jahdatuksi tulemisesta? Asiantuntija kertoo, voiko unia tulkita ja mitä ne paljastavat

Katso myös hupaisa lista: Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää!

0:50img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Iflscience.com, Cell.com, Eurekalert.org

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen