VM:n budjettipäällikkö MTV Uutisille: Lisäleikkauksia ei juuri nyt tarvita

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä kertoo MTV Uutisten haastattelussa, ettei valtion budjettiin tarvitse juuri nyt tehdä uusia leikkauksia. Valtiovarainministeriö käynnistää neuvottelut ensi vuoden budjetista keskiviikkona.

Uusien säästöjen tarvetta on kesän aikana uumoiltu, koska sosiaali- ja terveyspalveluiden menot ovat kasvaneet ennakoitua enemmän.

Valtiovarainministeriössä on kuitenkin voitu panna sakset ja leikkuulaudat ainakin hetkeksi syrjään.

Uusia leikkauksia ei juuri nyt tarvita, vaikka julkisuudessa niitä on ajoittain väläytelty. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden suuret menot ovat kasvattaneet tänä vuonna hyvinvointialueiden alijäämiä.

– Juuri tällä hetkellä ei tarvitse tehdä uusia säästöpäätöksiä. Eli hallitus on aiemmin tehnyt 6 miljardin sopeutusten kokonaisuuden ja vielä kolme miljardia siihen päälle keväällä. Niillä voidaan välttää EU:n alijäämämenettely, mutta on hyvin tärkeätä pitää kiinni jo tehdyistä päätöksistä, kertoo valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä MTV Uutisille.

– Nykypäätökset riittävät, ellei ympäröivässä maailmassa tapahdu yllättäviä muutoksia. Jos esimerkiksi talouskasvu heikentyy, sitten on arvioitava tilannetta uudestaan, Niemelä lisää.

Sote uhkaa tasapainoa

Säästöjä tai verojen kiristyksiä tarvitaan myös silloin, jos sosiaali- ja terveyspalveluiden menot kasvavat yhä rajusti.

Suurin uhka liittyy nyt juuri sote-menoihin.

– Hyvinvointialueiden alustavat tiedot kertovat, että alijäämät menevät heikompaan suuntaan. Jos alijäämät kasvavat yhä loppuvuoden aikana, valtiolle tulee menopainetta vuodelle 2026. Siinä kohden on sitten arvioitava, mikä on liikkumatila valtiolla, Niemelä toteaa.

– Meillä on käytössä jakamaton varaus, jota voidaan käyttää ennakoimattomia menoja varten. Jos alijäämät syvenevät voi olla tarvetta lisäsopeutuksille, hän lisää.

Hyvinvointialueiden taloudellinen tila selviää kunnolla vasta ensi vuoden puolella, kun tilinpäätöstietoja on saatavilla.

Talouskasvua tarvitaan

Valtiovarainministeriö käy keskiviikkona ja torstaina sisäiset neuvottelut ensi vuoden budjetista ja hallituksen budjettiriihi pidetään syyskuun alussa.

Julkinen talous tarvitsee nyt kipeästi, että yleinen taloustilanne paranisi nopeasti, jotta valtio saisi mahdollisimman hyvin verotuloja.

–Totta kai julkinen talous kiittää ja kumartaa aina talouden kasvusta. Kyllä se olisi tärkeätä, että saataisiin kasvuelementtejä vauhditettua. Se toisi helpotusta julkisen talouden alijäämään, joka on edelleen syvä. Ja tulee viemään vuosia että se korjaantuu.

– Mitä parempaa talouskasvua saamme aikaiseksi, sitä nopeammin myös julkisen talouden tilanne tulee korjaantumaan, Niemelä painottaa.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat