Purra kertoo uusien miljardileikkausten tilanteesta: "Tulee loppusuoralla vielä vääntämistä"

Hallitus kokoontuu ensi maanantaina ja ja tiistaina kehysriiheen, jossa päätetään tulevien vuosien taloudenpidon raameista. Pahasti velkaantuneen julkisen talouden takia halitus tekee kolmen miljardin euron sopeutukset talouteen.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) avasi perjantaina MTV Uutisten haastattelussa tilannetta kehysriihen alla.

– Pyrimme tekemään järkeviä, oikeudenmukaisia ratkaisuja. Samalla pidämme kiinni hallitusohjelman tärkeimmistä periaatteista: työn ja yrittämisen verotusta ei ole järkevää kiristää. Tilanne on haastava, sopeutustarve on suuri, Purra toteaa.

Valtiovarainministeri korostaa, että helpot ratkaisut on jo tehty, kun hallitusohjelman laadinnan yhteydessä sovittiin kuuden miljardin euron sopeutuksesta.

Nyt on tulossa kolme miljardia tähän päälle, koska talouskehitys on ollut heikkoa ja hyvinvointialueilla on kulunut ennakoitua enemmän rahaa.

Valtio velkaantuu tällä hetkellä melkein 13 miljardia euroa vuodessa.

Uudesta kolmen miljardin sopeutuksesta kaksi miljardia on tarkoitus hoitaa menoleikkauksilla ja miljardi verojen korotuksilla.

Veropuolella huomio kohdistuu erityisesti arvonlisäveroon.

– Kun pidämme kiinni työn ja yrittämisen veronkiristysten välttämisestä, niin seuraavaksi huomio kiinnittyy alv-kantoihin, joita olen pitänyt esillä julkisuudessa. Niiden tuotto on fiskaalisesti merkittävä, pienilläkin muutoksilla. Haemme verotuksen kautta sopeuttamista, joten tämä (alv-kantojen nosto) on hyvin mahdollista, Purra kuvailee.

Yksityiskohtiin valtiovarainministeri ei tässä vaiheessa ota kantaa esimerkiksi ruoan arvonlisäveron osalta.

Eläkkeet mukana paketissa

Eläkkeet ovat yksi monista säästökohteista kehysriihessä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Purra ovat puhuneet hieman eri sävyyn eläkkeistä.

Orpo on torjunut eläkeiän noston ja indeksijäädytykset eläkkeisiin julkiuudessa, kun taas Purra on pitänyt eläkesäästöjä aktiivisesti esillä.

Purran mukaan riitaa eläkkeistä ei ole.

–  Ei meidän välillä ole suuria ristiriitoja. Kehysriihen ja hallituksen päätökset ovat eri asia kuin eläkejärjestelmätyöryhmän. Emme vaikuta  työryhmän toimintaan.

–  Eläkkeet ovat julkinen meno ja en näe sopeuttamisurakkaa ja sen tulosta mahdollisena, jos jätämme näin ison segmentin huomiotta, Purra kommentoi perjantaina.

Sote-puolella karsitaan ehkä mitoituksia

Säästöihin liittyy myös se, että halitus todennäköisesti karsii hyvinvointialueiden normeja, velvoitteita tai tehtäviä, jotta palveluiden karsimisella on mahdollista Saada aikaan säästöjä.

Keskusteluissa on ollut ainakin hoitotakuu ja hoitajamitoitus. Viime hallituskaudella säädetty hoitajamitoitus vanhusten ympärivuorokautiseen hoivaan on ollut ongelmallinen, koska henkilöstöä ei ole ollut aina riittävästi saatavilla.

– Käytännön toteutus vaatii muutakin kuin hyvän idean. Tämä yksi ongelma, joka tällä hallituksella on ollut. Tätä (hoitajamitoitusta) ei ole loppuun asti mietitty, Purra toteaa.

Purra ei vahvista tässä vaiheessa, että hoitajamitoituksesta luovutaan tai lykätään edelleen, mutta se vaikuttaa todennäköiseltä.

–  On järkevämpää purkaa normeja ja mitoituksia kuin tehdä pelkkiä juustohöylä-leikkauksia, jotka eivät kohdistu järkevällä tavalla. Lainsäätäjän on syytä puutua tehtäviin, jotka ovat kasvaneet kunnilla ja hyvinvointialueilla, valtiovarainministeri kommentoi.

Säästöjen lisäksi hallitus pyrkii saamaan kehysriihessä aikaan myös kasvutoimia, joilla talous- ja työllisyytilanne kohenisi.

– Riihessä hyvin tarkasti mietitään, minkälaisia mahdollisuuksia meillä on. Samaan aikaan, kun tehdään säästötoimia, meillä ei ole mahdollisuuksia tehdä verohuojennuksia tai antaa investointitukia. Ne toisesta päästä lyhentäisivät mattoa, jota me toisesta päästä yritämme kutoa. Liikkumavara on kapea, mutta meidän pitää näitä kasvutekijöitä riihessä tarkastella, Purra sanoo.

Purra muistuttaa samalla, että taloustilanne on monin tavoin nyt heikko.

– Olemme heikossa suhdanteessa ja menetimme juuri investointeja Ruotsiin. Poliittisten lakkojen vaikutus talouteen alkaa näkyä, esimerkiksi OP:n talousennusteessa tänään. Vastaavasti rakennusalan ahdinko on pahempi kuin aluksi pelättiin. Meillä on paljon tämän sortin ongelmia.

Elinkeinoelämä on toivonut hallitukselta verohuojennuksia vihreän siirtymän investoinneille, jotta niitä saataisiin Suomeen. Huojennuksia ei täysin tyrmätä, kunhan niille löytyisi järkevä rahoitusratkaisu.

– Verohuojennus tarkoitaa sitä, että veronmaksajan rahaa siirrettäisiin kohteisiin, joissa sen uskotaan olevan hyödyllistä.  Mikäli tällaiseen päädytään, siihen on löydyttävä jokin muu rahoitusratkaisu. Emme voi kasvupaketin puolella kuluttaa enemmän kuin toisella puolella säästämme. Tai mikäli niin teemme, pitää löytää vielä lisää uusia säästöjä, Purra pohtii.

Vääntöä ja uskoa aikatauluun

Valtiovarainministeri Purra uskoo, että hallitus onnistuu tiistai-iltaan mennessä sopimaan säästöistä.

– Tulee loppusuoralla vielä vääntämistä, mutta uskon, että jatketaan syksyn budjettiriihen  tiellä ja olemme tehokkaita päätöksenteossa.

Purran mukaan valmistelutyö kehysriihtä varten on sujunut sopuisasti, vaikka kaikilla neljällä hallituspuolueella on ollut omat painotuksensa.

–  Olen ollut välillä hämmästynyt, miten hyvin tämä on mennyt. Säästöryhmä on neuvotellut taustalla jo kahdeksan viikkoa, viime päivät kellon ympäri ja yli, Purra sanoo.

Säästöryhmässä on ollut edustaja jokaisesta hallituspuolueesta ja sitä on vetänyt kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

 

Juttua täsmennetty kello 16.09 ja kello 18.06. Juttuun täsmennetty valtiovarainministerin kommentteja kasvutoimista, taloustilanteesta ja verohuojennuksista.

 

Lue myös:

    Uusimmat