Miljoonavahingot ja 15 epäiltyä – 18 000 sivun esitutkinta vuokra-asumisen tukijärjestelmän väärinkäytöistä valmistui

Keskusrikospoliisi epäilee kokonaisuudessa yhtätoista törkeää avustuspetosta, yhtä törkeää petosta sekä kahta avustusten väärinkäyttöä.

Vuonna 2020 alkanut esitutkinta Sisco-konsernin toiminnassa epäiltyihin rikoksiin liittyen on valmistunut. Esitutkinnan perusteella epäillään yhtätoista törkeää avustuspetosta, yhtä törkeää petosta sekä kahta avustusten väärinkäyttöä. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että rikosten epäillään ajoittuneen vuosille 2014-2019.

Esitutkinnassa selvitettiin sitä, onko rakennusalalla tunnetun Sisco-konsernin toiminnassa haettu väärin perustein valtion tukeman sosiaalisen rakentamisen tukia, kuten korkotuettuja lainatakauksia. 

Esitutkinnassa on selvitetty myös sitä, onko hakemusten perusteella hyväksyttyyn rakentamiseen myönnetyt korkotuki- ja takauslainat käytetty oikein. Tutkinnan kohteena oli myös se, onko valtion tuella rakennettu asuntoja muuhun kuin korkotukilain mukaisiin käyttötarkoituksiin.

Esitutkinnan aikana 15:tä henkilöä kuulusteltiin rikoksesta epäiltynä, 27:ää todistajana ja yhtä muun asianosaisen asemassa. Esitutkinta-aineisto käsittää yli 18 000 sivua. Epäillyt ovat kiistäneet osallisuutensa väitettyihin tekoihin.

Pääasiallisena asianomistajana esitutkinnassa on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Tutkinnassa saadun selvityksen perusteella rikosvahinko on ollut reilut 13 miljoonaa euroa, mikä muodostuu käytännössä kohteiden myyntiin liittyvistä realisointitappioista. Myönnettyjen takauslainojen ja korkotukilainojen määrä eri rakennuskohteissa oli yli 54 miljoonaa euroa.

Syyteharkinta tehdään Etelä-Suomen syyttäjäalueella. 

Rakentaminen viivästyi 

MTV Uutiset kertoi vuonna 2020 Porvoossa olevasta kahdesta keskeneräistä rakennushankkeesta, jotka ovat jo pitkään odottaneet rakentajaansa.

Porvoon Toukovuoreen piti jo keväällä 2019 valmistua asuinalue, Kattivaaran taloyhtiö, jonka suunnitteluun osallistui maailmankuulu rock-tähti, sittemmin suunnittelun saralla menestynyt Lauri Ylönen

Pitkään näytti siltä, että työmaa ei tule koskaan valmiiksi. Sen rakentamisesta vastuussa ollut Sisco Oyj sekä myöhemmin yhtiön ostanut Permiso Oyj ajautuivat molemmat konkurssiin.

Alun perin kohteen rakennuttajana toimi rakennusyhtiö Sisco Oyj, jonka pääomasijoittajana toimi tuolloin Sentica Partners 51 prosentin osuudellaan. 

Lauri Ylösen yhtiö Alvardag Oy puolestaan suunnitteli rakennusten julkisivua. Itse rakentamiseen yhtiö ei omien sanojensa mukaan osallistunut.

Hankkeen alkuaikoina rakennusyhtiö Sisco oli usean kymmenen miljoonan liikevaihtoa tekevä yhtiö. 

Vielä joulukuussa 2018 julkisuudessa annettiin ymmärtää, että hanke etenee aikataulun mukaisesti, vaikka totuus oli jotain aivan muuta. MTV Uutisten tietojen mukaan pääomasijoittaja Sentica Partners yritti korjata Siscon toimissa esiintyneitä virheitä huomattavalla rahasummalla. Saatavia oli yli 8 miljoonan edestä. 

Lopulta oli pakko luovuttaa ja Sentica Partners myi Siscon tammikuussa 2019 rakennusyhtiö Permiso Oyj:lle. 

Itseään pienehköksi rakennusyhtiöksi luonnehtiva Permiso osti Siscon siitäkin huolimatta, että sen talousongelmat olivat silmiinpistävät. Kun Siscon talousongelmat alkoivat paljastua, Permiso vaati kaupanpurkua useilla eri perusteilla puoli vuotta oston jälkeen. Kun Permiso ei kyennyt vastaamaan Siscon rahahuoliin, myös Permiso ajettiin konkurssiin heinäkuussa 2019 – myös Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimesta. 

Kattivaaran taloyhtiö saatiin vihdoin valmiiksi

Nyt As Oy Kattivaaran isännöitsijä Mats Sundberg kertoo MTV Uutisille, että Kattivaaran taloyhtiö rakennettiin valmiiksi ja hän muistelee, että muuttolupa saatiin keväällä vuonna 2021. 

– Taloyhtiö ja pankki tekivät diilin, että saadaan lisää lainaa. Otettiin yksi pankkilaina lisää. Rakennuttajalla oli konkurssin varalta pakollisia vakuutuksia, joista saatiin vähän takaisin ja loput menivät osakkaille maksettavaksi, Sundberg kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat