THL ja STM: Pääkaupunkiseudun ravintoloiden sulkeminen pohdinnassa – Suomessa ei vielä tarvetta järeämmille koronarajoituksille

0:48img
THL:n Taneli Puumalainen väläytteli ravitsemisliikkeiden sulkemista pääkaupunkiseudulla.
Julkaistu 18.02.2021 09:19(Päivitetty 18.02.2021 11:13)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Suomessa huolta herättää nyt erityisesti britannialaisen virusmuunnoksen leviäminen, kertoivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotustilaisuudessa.

Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja johtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä.

10.39: Toimittajien kysymykset alkavat.

Taneli Puumalainen kertoo, että rokotejärjestystä ei muuteta.

Puumalaisen mukaan virusmuunnoksia on löytynyt maailmalla kaikkiaan tuhansia. Hän ei halua vielä ”julistaa” suomalaista virusmuunnosta eilisen löydön jälkeenkään.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki arvioi, että virusvariantista tulee aikanaan valtavirus. Hän kertoo ymmärtävänsä, että virusvariantti kiinnostaa paljon, mutta hän haluaa perustaa tietonsa täysin tutkittuun tietoon.

Puumalaisen mukaan pyrkimys on se, että rokotetta jaetaan tasaisesti suhteessa rokotettavien määrään eri puolille Suomea. Vielä ei tiedetä sitä, miten hyvin rokote suojaa viruksen tartuttamiselta. Siksi edes rokotettujen rajoituksia ei vielä lievennetä.

Pasi Pohjola toteaa, että jos koronatilanne alkaa olla valtakunnallisesti haastavampi, pohditaan sitä, onko aloitettava laajemmat valtakunnalliset rajoitukset esimerkiksi ravintoloiden sulkemisen suhteen. Arviot tehdään paikallisesti.

Puumalaisen mukaan Etelä-Afrikan virusmuunnosta voi olla vaikeampi torjua rokotteella kuin muita. Tutkimustieto täydentyy koko ajan.

Puumalainen kommentoi uudelleen lausuntoaan ravintoloiden sulkemisesta. Hänen mukaansa THL on huolissaan Uudenmaan ja erityisesti pääkaupunkiseudun tilanteesta ja haluaa nyt aloittaa keskustelun siitä, voiko esimerkiksi ravintoloiden sulkemisella hillitä tartuntamäärän kasvua. Se, toteutuuko ehdotus, ei ole Puumalaisen mukaan THL:n käsissä.

Puumalainen korostaa sitä, ettei yhden Suomessa havaitun uuden virusmuunnoksen perusteella kannata tehdä vielä laajoja johtopäätöksiä.

10.32: Taneli Puumalainen kertoo rokotustilanteesta. Suomessa on annettu eilisiltaan mennessä yli 300 000 rokoteannosta.

EU:n tavoitteena on, että elokuun loppuun mennessä 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu. Suomessa rokotuskapasiteetti on kunnossa, kunhan rokotteita saadaan maahan tarvittava määrä.

10.20: Liisa Maria Voipio-Pulkki jatkaa muun muassa tehohoidon tilanteella. HUSin sairaaloissa on nyt kaksi kertaa enemmän potilaita kuin muualla maassa. 

Malleissa aletaan ottaa huomioon rokotusten vaikutus. Tartuntojen kokonaismäärän ja vakavien tautimuotojen suhde on nyt parempi kuin keväällä.

Ulkomailta tulleiden tartuntojen määrää on vähentynyt. Yli 70-vuotiaiden suhteellinen osuus tartunnoista on taas nousussa. Voipio-Pulkki tähdentää, että ikäihmisiä on yhä suojeltava.

Vaikka virusta esiintyy koko maassa, epidemiatilanne Suomessa on vahvasti jakaantunut.

Osa tartuntaketjusta olisi voitu välttää, jos suosituksia olisi noudatettu. Voipio-Pulkki vetoaa ihmisiä noudattamaan rajoituksia.

Muuntovirukset näyttävät painottuvan HUS-alueelle.

Suomessa ei tällä hetkellä olla lähellä tilannetta, jossa ulkonaliikkumiskiellot tai vastaavat sulkutoimet olisivat tarpeellisia.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmää kuormittaa nyt koronavirustartuntojen testaus- ja jäljitystyö. Sairaanhoidon kapasiteetti ei ole välittömästi uhattuna.

Rokotuksilla sairaanhoitoakin kuormittavien vakavien tautitapausten määrä saadaan laskuun.

10.00: Tiedotustilaisuus alkaa. Taneli Puumalainen aloittaa epidemiologisesta tilanteesta maailmalla ja Suomessa. 

Maailmanlaajuisesti uusien tapausten kertymisnopeudessa on hieman laskua. Mm. Latinalaisessa Amerikassa tilanne on menossa huonompaan suuntaan. Vaihtelua on paljon myös Euroopassa.

Ruotsi ottaa käyttöön uusia rajoituksia, jollaisia myös muissa maissa, mm. Suomessa, on käytetty. Virossa ilmaantuvuus on Suomea korkeampi.

Puumalainen kiittää suomalaisia siitä, että lievemmissäkin oireissa on menty testiin. Ikääntyneiden rokotukset alkavat jo vaikuttaa tapausmäärään. Karanteenin määrättyjen määrissä on laskua.

Kodin ulkopuolella olevat tartuntapaikat ovat tärkeässä roolissa epidemian hillitsemisen kannalta, koska kotona saatuihin tartuntoihin on vaikea vaikuttaa. Harrastukset ja ravitsemisliikkeet ovat olleet merkittäviä tartunnan lähteitä.

Puumalaisen mukaan ravintoloiden sulkemisella epidemiaa saataisiin tehokkaammin hillittyä. Uusista tartunnoista suurin osa painottuu muutamille alueille Suomessa. Erityisesti pääkaupunkialueen tartuntaluvut korostuvat, ollen selkeästi suurempia kuin muualla.

Puumalaisen mukaan Suomessa saatetaan tänään raportoida lähemmäs 600 uutta koronavirustartuntaa.

Helsingin tilanne on huolestuttava. Pääkaupunkiseudun ero muuhun maahan nähden on suuri.

Puumalainen ehdottaa, että kokoontumisissa olisi vain 6 ihmistä. Matkustamista esimerkiksi hiihtolomalla kannattaa välttää. Jos on matkustettava, on noudatettava tiukkoja turvatoimia.

Rakennustyömaiden tilanteeseen täytyy kiinnittää vielä enemmän huomiota.

Muuntoviruksia on ilmoitettu Suomessa 450 kappaletta. Taudin vakavuudesta on saatu lisää tutkimustietoa. Tutkimusten mukaan ero on pieni. Viruksen sekvensointiin menee kauan, ja se on hankalaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus