Nord Stream -vuodon metaanipäästöt jopa suuremmat kuin Suomella vuodessa – tällaisia vaikutuksia kaasulla on

Nord Stream -kaasuputken vuodot Itämeren pohjassa aiheuttavat massiiviset metaanipäästöt. Niillä ei ole arvion mukaan pitkäaikaista vaikutusta meren eliöstöön, mutta kasvihuonepäästöjen osalta vaikutus on merkittävä.

Nord Stream -putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa. Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi.

Kaasuputken vuodoista purkautuva maakaasu on pääasiassa metaania. Apulaisprofessori Annalea Lohila Ilmatieteen laitokselta ja Helsingin yliopistosta kertoo, että metaani ei liukene erityisen hyvin veteen, vaan nousee meren pohjasta suoraan taivaalle. Sen ansiosta paikallinen ympäristövaikutus rajoittuu pienehkölle alueelle, jossa se tappaa mereneläviä vuotokohtien ympärillä.

Metaanipilvellä ei vaikutusta ihmisten hyvinvointiin

Ilmakehään päästessään metaani lähtee kulkemaan tuulen mukana, ja olosuhteista riippuen se joko laimenee nopeasti tai kulkee yhtenäisenä pilvenä. Ilmanlaatuun tai ihmisten ja eläinten hyvinvointiin kauempana vuotokohdasta ei metaanipilvellä Lohilan mukaan ole erityistä vaikutusta.

Kasvihuonekaasujen seuranta-asemilla esimerkiksi Utön saarella ja Etelä-Ruotsissa on jo havaittu kohonneita metaanipitoisuuksia, mikä kertoo Etelä-Ruotsiin ja Norjaan kulkeutuneesta metaanista. Asemien keräämien pitoisuustietojen ja mallien avulla tutkijat voivat Lohilan mukaan arvioida alkuperäisen päästömäärän suuruutta.

Päästön tarkasta suuruudesta onkin monenlaisia arvioita, ja tarkkaa tietoa ei ole kenelläkään. Tämän hetken suomalaisarvioiden mukaan putkivuotojen aiheuttama metaanipäästö tulee olemaan noin 280 000 tonnia viikossa. Tanskan ja Ruotsin viranomaiset ovat tuplanneet tämän arvion.

Suomalaisarviossa käytännössä ennakoidaan, että putkesta vuotaisi viikossa 30 prosenttia enemmän metaania kuin Suomen metaanipäästöt ovat vuodessa.

Päästövaikutus voi olla suuri

Päästöjen ilmastovaikutukset ovat merkittävät, sillä suomalaistutkijoidenkin arvioima päästömäärä olisi noin 16 prosenttia Suomen vuotoisista päätöistä, kun päästövaikutusta arvioidaan sadan vuoden aikajänteellä.

Lyhyemmällä 20 vuoden aikajänteellä arvioiden vuoto on suuruudeltaan jopa puolet Suomen vuosittaisista päästöistä, koska metaani on hiilidioksidiin verrattuna monta kymmentä kertaa tehokkaampi ilmaston lämmittäjä, mutta paljon lyhytaikaisempi.

Jos Ruotsin ja Tanskan päästöarviot ovat oikeat, voivat vuodon aiheuttamat päästöt olla lyhyemmällä 20 vuoden aikaikkunalla jopa samansuuruiset kuin Suomella vuodessa.

Pieni osa maailman metaanipäästöjä

Koko maailman metaanipäästöistä Nord Stream -vuodon päästöt eivät ole kuitenkaan erityisen merkittävät. Arvion mukaan maakaasun ja öljyn pumppaamisesta ja kuljettamisesta aiheutuu vuodessa arviolta 70 miljoonan tonnin metaanipäästöt. Putkivuoto on alle puoli prosenttia tästä metaanipäästöstä.

Poikkeuksellista kuitenkin on, että putkivuodossa tämä suuri metaanimäärä vapautuu pistemäisesti, hyvin lyhyessä ajassa.

– Lähihistoriasta ei löydy vertauskohtaa tällaisesta, Lohila kertoo.

Ilmastovaikutuksen osalta sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, vapautuuko metaani ilmakehään lyhyessä hetkessä vai pidemmän aikavälin kuluessa.

Lue myös:

    Uusimmat