Millaiset mahdollisuudet Ukrainan siviiliväestöllä on suojautua Venäjältä? Tässä vastaukset kuuteen ajankohtaiseen kysymykseen

2:07img
Minkälainen merkitys asetoimituksilla on Ukrainalle? Katso sotilasprofessorin vastaukset ajankohtaisiin kysymyksiin
Julkaistu 28.02.2022 20:35

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Sotilasprofessorin mukaan Ukrainan puolustusvoimien kyky puolustaa on edelleen kova.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkui viidettä päivää maanantaina. Venäjän kerrottiin iskeneen muun muassa siviilikohteisiin. Ainakin 11 ihmistä kuoli maanantaina Venäjän tykistötulessa Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa, kertoi Harkovan alueen kuvernööri maanantaina.

Esitimme kuusi kysymystä sodan tuoreimmista tapahtumista Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokankaalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi eilen, että maanantai on ratkaiseva päivä Ukrainan kannalta. Mikä on teidän käsityksenne taisteluiden tilanteesta tällä hetkellä?

– Saamiemme tietojen mukaan tällä hetkellä taistelut jatkuvat. Ukrainan asevoimien ja puolustusvoimien kyky puolustaa edelleen on kova ja tahto on kova, tosin Venäjän asevoimat painostaa kovaa päälle ja lisäävät voimia. 

Suomi toimittaa Ukrainalle puolustusmateriaaliapua, joka sisältää myös aseellista apua. Millaista aseistusta Ukrainan joukot tarvitsevat tällä hetkellä kaikkein kipeimmin? 

– Zelenskyin pyynnön mukaan kipeimmin tarvitaan panssarintorjunta-aseita, sinkoja, lähi-ilmatorjunta-aseita sekä suojavarusteita. 

Millaista käytännön merkitystä sillä on, että esimerkiksi Pohjoistamaista viedään Ukrainaan muutama tuhat sinkoa?  

– Yksittäisinä kappalemäärinä ei välttämättä ratkaiseva, mutta jokaisella aseella on varmasti merkitys puolustustaistelussa.

 EU on päättänyt myös yhteisestä aseavusta. Ovatko nämä aseet jo myöhässä?

– Jos aseapu saapuu perille vielä kun puolustustaistelut ovat käynnissä niin silloin se ei ole myöhäistä vaan sillä on merkitystä. 

Venäjä on tänään iskenyt rajusti asuinrakennuksiin ainakin Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa. Miksi Venäjä toimii tässä tilanteessa näin? 

– Se lisää tulenkäyttöä, painostusta ja voimaa, jotta se saisi nämä keskeiset isot kaupungit eli Kiovan ja Harkovan piiritettyä. Ilman tulenkäyttöä siihen ei kyetä.

Millaiset mahdollisuudet siviiliväestöllä on suojautua Venäjän käyttämiltä aseilta?

– Mikäli rakennuksessa on väestönsuoja tai edes kellaritiloja niin se suojaa henkilöstöä tietysti paljon paremmin, kuin olemalla siellä ylimmissä kerroksissa.

Lue tuoreimmat tiedot Ukrainan sodasta tästä artikkelista.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota