Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivä viime vuonna. Sodan vuosipäivä lähestyy.
Mikä tilanne Ukrainan rintamilla tällä hetkellä on, Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Pekka Turunen?
– Taistelut ovat keskittyneet Bahmutin alueelle. Jokainen ehkä osaa paikallistaa Bahmutin nykyään jo kartalta. Sen pohjoispuolella selvästikin Venäjä pyrkii saartamaan Bahmutia, samoin eteläpuolella. Tässä tapauksessa Venäjä on aktiivisempi osapuoli, ja tekee pieniä hyökkäyksiä.
Minkälainen merkitys Ukrainalle on ammuspulalla?
– Olemme havainneet, että molemmilla osapuolilla on hiukan pulaa ammuksista. Se on merkittävää, erityisesti siitä näkökulmasta, että Ukrainalla on käytössä tällä hetkellä neuvostoaikaista kalustoa. Siellä kranaatin millimetri, eli kranaatin koko, on erilainen kuin Euroopassa Nato-joukoissa yleensä.
– Nyt sen lisää saaminen – esimerkiksi juuri tämä 152-millinen kranaatti – sellaisia ei juurikaan länsimaista löydy. Suomi on yksi esimerkki, meiltä sitä kranaattia löytyy. On haaste saada oikeankokoista kranaattia Ukrainan asevoimien käyttöön.
Lue lisää: Venäjä iskenyt voimalla ukrainalaisjoukkoja vastaan – joko voidaan puhua suurhyökkäyksestä?
– Olemme havainneet, että Venäjällä on samanlaiset haasteet. Heidän laukaisumääränsä ovat hiukan laskeneet siitä mitä syksyllä olivat kovimmillaan.
Mitä ratkaisuja tähän voisi olla?
– Tietysti ratkaisu on lännen tuki. Se pitäisi saada nopeasti rintamalle käyttöön. Kun länsi antaa esimerkiksi tykistöaseita, niin mukana pitää tulla ammus. Se on ehkä tärkein ratkaisu, millä voidaan Ukrainan operaatiota tukea – että länneltä nopeammin päätöksiä, nopeammin toimeenpanoa. Asejärjestelmä plus ampumatarvikkeet, sillä se ehkä onnistuisi paremmin.
Mitä vaatisi, että aloite saataisiin takaisin Ukrainalle?
– Ukrainan osalta vaaditaan juuri läntistä tukea ja erittäin nopeita ratkaisuja, jotta tuki näkyisi kentällä.
– He tarvitsevat aseistusta, jolla pystytään vaikuttamaan syvyyteen ja rintamalinjaan, eli niin epäsuoran tulen kalustoa kuin panssarikalustoa. Ukraina tarvitsee molempia, se on Ukrainalle kriittinen kysymys.
Lue lisää: Ukrainan suurlähettiläs: Länsimaiden aseapu liian hidasta
Voiko Ukraina vielä hävitä tämän sodan tänä vuonna?
– Tämä on kysymys johon näkisin, että ei voi. Ei pystytä edes mielissämme miettimään, että Ukraina voisi hävitä tämän sodan. Meidän pitää tehdä länsimaissa kaikkemme Ukrainan tukemiseksi. Ja Ukraina itse varmasti tekee kaikkensa, että he eivät tätä sotaa häviä. Luotan, että näin tulee käymään, että he eivät häviä.
Katso Turusen haastattelu kokonaisuudessaan Kauppalehden sivuilla.