THL:n Mika Salmisen mukaan tämän päivän tartuntaluvussa on noin 1800 koronatartuntaa aiemmilta päiviltä ja loput eilen todettuja tapauksia.
Kaikkiaan tartuntoja todettiin noin 11 300, joten eilen todettuja tartuntoja on noin 9 500.
– Kyllähän se iso luku on, Salminen toteaa MTV Uutisille.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
– Meillä on pääkaupunkiseudulla erityisesti, mutta myös Turun seudulla ja muuallakin Suomessa todennäköisesti omikronia liikkeellä. Se vain kertakaikkiaan tarttuu herkemmin.
Myös joulun kokoontumiset näkynee tartuntaluvussa.
– Jo ennenkin joulua tapausmäärät olivat kasvussa koko ajan, mutta todennäköistä on, että jouluna ihmisten tapaamisissa on voinut paljon tartuntoja syntyä. Tällaista, ei kattavaa, mutta ainakin anekdoottista tietoa meillä on.
Lue lisää: HUS ja STM eri mieltä testauskäytännöistä
Milloin hakeutua testiin?
Viime päivinä ovat puhuttaneet myös kansalaisten koronaohjeet. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan oireisena, tai ainakin positiivinen kotitesti tulisi vahvistaa oikealla testillä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on puolestaan ohjeistanut, että lieväoireisten kahdesti rokotettujen ei tarvitsisi hakeutua testiin.
– Jos tauti on lievä ja pärjäilee kotona ja joku toinen testin on saanut ja on todennäköistä, että tauti on koronaa. Hirveän suurta syytä lääketieteellisesti ei ole testiin hakeutua. Kotitestin voi tehdä, THL:n Salminen ohjeistaa.
– Perusasia on se, että kuuntelee paikallisia toimijoita. Meillä pääkaupunkiseudulla testaus on ruuhkautunut niin pahasti, että toki testiin voi yrittää aikaa saada, mutta se voi olla vaikeaa. Tärkeintä olisi pysytellä kotona poissa muiden luota.
Salmisen mukaan, vaikka testaus vähenisi, se ei merkittävästi heikentäisi epidemiakuvaa.
– En usko, että sillä on vaikutusta siihen, miten arvioimme itse epidemiaa. Testejä tehdään riittävästi, jotta trendit nähdään.
– Loppujen lopuksi tärkein mittari on se, miten terveydenhuollossa pärjätään. Se kertoo epidemian kuvan riittävän hyvin.
Salminen kertoo, että testausta enemmän kannattaa panostaa rokotuksiin. HUS on juuri siirtämässä testauksesta henkilökuntaa esimerkiksi rokotuksiin.
– Se on tässä vaiheessa ihan oikea peliliike. Pitkäaikaisen vaikutuksen kannalta rokotuksiin panostaminen on ihan oikea päätös.
Suomessa on todettu hurjat 11 334 uutta tartuntaa – haastattelussa THL:n johtaja Mika Salminen.
7:27