Hakeutumisohjeet koronatestiin vaihtelevat alueittain Suomessa. Kaikkialla Suomessa testiin tulisi hakeutua oireisena, jos on sairautensa vuoksi koronan riskiryhmässä, oireet ovat vakavia tai kuuluu terveydenhuollon henkilöstöön.
Sosiaali- ja terveysministeriön kanta on se, että kaikki lieväoireiset tulisi testata ja myös kotitestin positiivinen tulos tulisi varmistaa terveydenhuollossa.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on ollut hyvin avoimesti toisella linjalla. HUSin mukaan testiin ei tarvitse hakeutua, jos on lieviä oireita, saa kotitestistä positiivisen tai edes jos on altistunut.
– Nyt yritetään varmistaa, että sote-henkilöstö pääsee testeihin, koska heitä tarvitaan pyörittämään terveydenhuoltojärjestelmää. Lisäksi testataan heitä, joille diagnoosilla on lääketieteellistä merkitystä eli riskiryhmiä tai vakavaoireisia, jotka tarvitsevat lääkärin hoitoa, totesi HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen MTV Uutisille aiemmin tänään.
Lue lisää: Pahasti ruuhkautunutta koronatestausta vähennetään HUSissa – STM täysin eri linjoilla
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Myöskään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan positiivista kotitestiä ei tarvitse varmistaa tarkemmalla PCR-testillä. Sairaanhoitopiiri kertoo, että kotitestit ovat tarpeeksi luotettavia nykyisessä tautitilanteessa.
Viralliseen testiin voi hakeutua, jos tarvitsee eristysmääräyksen esimerkiksi tartuntatautipäivärahaa varten. Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ohjeistaa, että altistumisen jälkeen testiin tulisi hakeutua. Lieväoireisena testi ei kuitenkaan ole välttämätön.
MTV seuraa: Lue tuoreimmat uutiset koronatilanteesta
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Varsinais-Suomessa linja on hitusen tiukempi, joskin ainakin sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan hieman epäselvä. Pääohjeena on, että oireisen tulisi tehdä oirearvio www.omaolo.fi-sivustolla, joka antaa jatko-ohjeet.
– On paljon ihmisiä, joita ei nyt edes ohjeisteta testiin, vaan pysymään kotona oireiden ollessa lieviä ja mahdollisesti tekemään kotitestin. Tämä siis tarkoittaa, että tautia on enemmän kuin mitä lukumme osoittavat, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa 28.12.2021.
– Suosittelemme kuitenkin, että kotitestissä positiivisen tuloksen saaneet hakeutuisivat terveydenhuollon tekemään varmistustestiin, koska resurssimme sen vielä sallivat.
Lue myös: Suomessa on todettu 17 047 uutta koronatartuntaa
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
Myöskään Pohjois-Savossa ei suoraan ohjeisteta lieväoireisena testiin, vaan lieväoireinen sairaus tulisi sairastaa kotona. Lieväoireiselle suositellaan kuitenkin kotitestiä, jonka positiivinen tulos tulisi varmistaa terveydenhuollossa PCR-testillä.
– Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja, sairaanhoitopiiri toteaa nettisivuillaan.
Silti riskiryhmiin kuuluvien, raskaana olevien ja puutteellisen rokotesuojan omaavien tulee hakeutua terveydenhuollon testattavaksi.
Lue lisää: Koronan kotitestien saatavuuspulaa yritetään helpottaa
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ohjeistaa, että positiivinen koronatesti tulee varmentaa PCR-testillä.
Pohjois-Pohjanmaalla neuvotaan tekemään ensin kotitesti, jos on flunssaoireita.
Altistuneena testiin tulee hakeutua, vaikka olisi rokotettu.
– Kotitesti kannattaa tehdä, vaikka otettuna olisi täysi koronarokotesarja. Jos olet saanut kaksi rokoteannosta etkä ole saanut kotitestistä positiivista testitulosta, sinun ei tarvitse hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiin, sairaanhoitopiiri ohjeistaa.
Lapin sairaanhoitopiirissä testiin tulisi hakeutua, jos lieviäkin koronaoireita on.
THL:n kanta
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen totesi MTV Uutisille perjantaina, ettei näe lääketieteellistä syytä testiin hakeutumiselle, jos tietää todennäköisesti saaneensa koronan ja on lieväoireinen.
– Jos tauti on lievä ja pärjäilee kotona ja joku toinen testin on saanut ja on todennäköistä, että tauti on koronaa. Hirveän suurta syytä lääketieteellisesti ei ole testiin hakeutua. Kotitestin voi tehdä, Salminen ohjeisti.
Hänen mukaansa tärkeintä on kuunnella paikallisia ohjeita ja pysytellä kotona, jos on oireita.
– Perusasia on se, että kuuntelee paikallisia toimijoita. Meillä pääkaupunkiseudulla testaus on ruuhkautunut niin pahasti, että toki testiin voi yrittää aikaa saada, mutta se voi olla vaikeaa. Tärkeintä olisi pysytellä kotona poissa muiden luota.