Kuinka luotettavia koronan kotitestit ovat ja milloin viralliseen testiin kannattaa mennä? STM vastaa

Koronavirustartuntamäärien kasvaessa koronatestaus on ruuhkautunut Suomessa monin paikoin. Milloin kannattaa tehdä kotitesti ja milloin hakeutua viralliseen testaukseen? Kuinka luotettavia kotitestit ovat?

MTV Uutiset haastatteli sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikköä Kirsi Varhilaa koronaan liittyvistä testauskäytännöistä.

Alta löydät Varhilan vastaukset erilaisiin tilanteisiin, sekä siihen, kuinka luotettavina kotitestien tulosta voidaan pitää.

Milloin viralliseen koronatestiin kannattaa mennä?

Vakavissa koronaan sopivissa oireissa on ilman muuta hyvä hakeutua viralliseen testiin ja tarvittaessa hoidon pariin, Varhila sanoo.

Jos oireet ovat miedot ja lievät, kannattaa tehdä koronan kotitesti. Mikäli kotitesti näyttää positiivista, voi pohtia viralliseen testiin menemistä.

Ilman virallista testitulosta Omakantaan ei saa virallista diagnoosia koronatartunnasta tai todistusta sairastetusta taudista. Taudin mahdollisesti pahentuessa, ilman diagnoosia ei myöskään voi saada Kelalta koronapäivärahaa.

Varhila ei näe viralliseen testiin menemistä välttämättömänä, jos henkilöllä on muutenkin mahdollisuus pysyä etätöissä ja hänellä on olemassa koronatodistus.

– Ainoastaan ehkä jäljityksen vuoksi olisi hyvä hakeutua testiin, jotta jäljittäjät saavat sen tiedon. Varsinkin jos olet liikkunut ihmisryhmissä, etkä pysytellyt kotosalla, Varhila sanoo.

– Pienten lasten osalta, joille ei rokotteita vielä tarjota, harkitsisin kahdesti, että lähtisin enää erikseen testiin, elleivät oireet ole erityisen vakavat.

Varhila korostaa näiden olevan ministeriön näkemyksiä. STM on Varhilan mukaan toivonut THL:ltä asiasta yksiselittäistä ohjeistusta kansalaisille ja alueille.

Kuinka luotettavia kotitestit ovat?

Varhila kertoo ymmärtäneensä, että kotitestien tulokset ovat "melko luotettavia".

– Olen ymmärtänyt myös niin, että ne antavat mieluummin vääriä positiivisia kuin vääriä negatiivisia tuloksia. Epidemian hallinnan kannalta on hyvä, että asia on näin päin, hän sanoo.

– Siksikin on hyvä varmistaa positiivinen kotitestin tulos virallisessa testauspaikassa, jotta saadaan selvyys, onko se väärä vai oikea positiivinen.

Negatiivinen kotitestin tulos on Varhilan mukaan useimmiten paikkansa pitävä.

Virallista koronatestausta kannattaa STM:n kansliapäällikön mukaan yhä tehdä, koska sen avulla saadaan tietoa epidemian laajuudesta Suomessa.

– Alueiden tilanteet ovat erilaiset ja niiltä tulee melko myöhään tietoja THL:ään, jolloin taas valtakunnallinen tilannetietous on aina muutamaa päivää todellista tilannetta perässä. Siinä on monta eri kulmaa, mihin tarvitsemme testaustietoa.

Onko tartuntojen jäljityksellä enää merkitystä?

Etenkin pääkaupunkiseudulla tartuntojen jäljittämisestä on tullut lähes mahdotonta.

Varhila ei kuitenkaan luopuisi koronan jäljittämisestä ja siirtäisi henkilöstöä testaukseen tai rokottamiseen.

– Jäljittämisellä on edelleen merkitystä, jos haluamme aidosti saada tilanteen hallintaan. Niin kauan, kun jäljityksellä ei siihen pystytä, tämä tilanne ja tauti leviää. Jäljityksen merkitystä ei voi vähätellä. 

Katso koko Kirsi Varhilan haastattelu MTV Uutiset Livestä alla olevalta videolta:

Lue myös:

    Uusimmat