Monelle meistä jo yksi viikoittainen jumppatunti voi tuntua ylivoimaiselta suoritukselta, mutta miltä tuntuu jumpata työkseen? Ryhmäliikuntaohjaaja paljastaa, mitä kaikkea työ oikein pitää sisällään.
Toisin kuin moni luulee, ryhmäliikuntaohjaajan työ on paljon muutakin kuin pelkkien tuntien ohjaamista. Hyvinkään Lady Atlaksella yrittäjänä toimiva Iida-Eveliina Rantalainen paljastaa, että suurin osa ryhmäliikuntaohjaajan työstä koostuu suunnittelusta. Aivan kylmiltään ohjaajat eivät siis asiakkaiden eteen mene.
– Tunti pitää suunnitella musiikkeineen ja liikkeineen. Tulee myös opetella sekä miettiä, miten liikkeet ohjaa ja kokeilla, toimiiko tunti käytännössä, kymmenen vuoden ohjaajakokemuksen omaava Rantalainen kertoo.
Suunnitteluvaihetta tietysti helpottaa, jos on kyse valmiiksi koreografioiduista tunneista.
Ohjaajan asenne näkyy välittömästi asiakasvirroissa
Jokainen ryhmäliikuntatunneilla käynyt tietää, että ohjaajalla on todella suuri merkitys liikuntakokemuksen onnistumisen kannalta. Rantalainen muistuttaa, että ohjaaja toimii lajista riippumatta aina myös muissa rooleissa, kuten tsempparina, kaverina ja viihdyttäjänä.
– Tässä kohtaa ohjaajan persoona astuu peliin yhä vahvemmin. On tärkeää olla itsevarma asiakkaiden edessä, sekä nauttia itse liikunnasta ja ohjaamastaan lajista. Silloin ohjaus on itsevarmaa, persoonallista sekä viihdyttävää.
Hänen mukaansa asiakkaille tulisi tarjota asiakkaille kokemuksia ja tunteita, jotta he tulisivat tunneille yhä uudestaan ja uudestaan. Asiakkaisiinsa panostavat ohjaajat ovat kuntokeskusten kannalta ensiarvoisen tärkeitä, sillä Rantalaisen mukaan asiakasvirroissa näkyy välittömästi, jos ohjaaja tekee työtään puhtaasti rahasta.
Tärkeintä on saada itsensä ylös sohvalta
Mutta miten ohjaajat oikein jaksavat jumpata iloisina päivästä toiseen?
– Kaikki tietävät, että joskus on niitä päiviä, kun sohva vetää tiukasti puoleensa ja tekee mieli jättää jumppa välistä. Totta kai niitä on myös ohjaajilla. Mutta työ kuin työ, on velvollisuudet hoidettava, Rantalainen toteaa.
Hänen mukaansa ohjaajan työ on kuitenkin eräänlainen rooli, eikä omaa huonoa päivää voi näyttää asiakkaille.
– Vaikka tunti alkaisi omasta mielestä nihkeästi, pitää vain tiukasti iloisen ja tsemppaavan ohjaajan roolista kiinni ja varmasti tunnin jälkeen on hyvä olo ja mieli.
Sama pätee niin ohjaajiin kuin tunneilla kävijöihinkin. Tärkeintä on saada itsensä ylös sohvalta.
Kehonhallinta nousemassa seuraavaksi liikuntatrendiksi
Liikuntatrendit vaihtuvat tiuhaan tahtiin ja joka vuosi kuntokeskuksiin lanseerataan uusia tunteja. Tällä hetkellä suomalaiset haluavat treenata kovaa, ja se näkyy myös ryhmäliikuntavalikoimassa. Rantalainen ennustaa, että tämä trendi saattaa kuitenkin väistyä hyvinkin pian uusien lajien tieltä.
– Voin ilolla sanoa, että ajatusmalli "kovin treeni on paras treeni" on siirtymässä sivuun ja yhä useampi treenaa järkevämmin.
Kasvavia liikuntatrendejä Rantalaisen mukaan ovat oman kehon painoa vastuksena käyttävä kehonpainoharjoittelu sekä kehonhallinta.
– Pian valmistuvana fysioterapeuttina on mukava sanoa, että liikkeiden oikea suoritustekniikka ja kehon sekä mielenhallinta kiinnostavat ihmisiä selvästi kokoajan enemmän ja enemmän, Rantalainen toteaa.
Video: Treenaa myös kotona – testaa vaikka tämä askelkyykky.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.