YEL eli eläke- ja sosiaaliturvamaksun uudistus on herättänyt kesän aikana kiivasta keskustelua ja saanut osakseen kritiikkiä.
Vakuutus on ollut 1970-luvulta lähtien ja siitä lähtien yrittäjien on täytynyt maksaa työeläkemaksua oman työtulonsa mukaan.
Työtulolla tarkoitetaan palkkaa, jonka yrittäjä maksaisi henkilölle, joka tekisi hänen työnsä.
Erityisesti nuoret yrittäjät maksavat liian vähän työeläkemaksua.
Yrittäjien alimaksamisen takia valtio on joutunut maksamaan osan eläkkeistä. Vuonna 2010 yrittäjien eläkkeisiin tarvittiin veronmaksajien rahoja 97 miljoonaa euroa. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 2020 vastaava luku oli jo 349 miljoonaa euroa.
Lue myös: Yrittäjien eläkeuudistusta vastustavassa adressissa jo 65 000 nimeä – hyvinvointiyrittäjä: "Yel-maksuni nousevat jopa 200 euroa kuukaudessa"
Rahastointia omaan eläkkeeseen?
Ilmarisen vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmen mukaan muutoksia toivotaan, koska nykyisellä lainsäädännöllä yrittäjän työpanoksen arviointi on hankalaa.
Nurmi kertoo, että keskustelua YEL:in oikeasta tasosta on käyty varsinkin aloittelevien yrittäjien kanssa, joilla työtulon merkattu minimiin.
– Näppituntumalla jos katsoo, noin puolet ovat oikeasti minimissä ja puolien kanssa keskustellaan, että ihanko todella ajattelitte tulla 1000 eurolla kuukaudessa toimeen.
Suomen yrittäjien hallituksen jäsenen Jenni Parpalan mukaan lain tarkennuksessa ja YEL-uudistuksessa on mennyt faktat sekaisin.
Parpala yrittäjänä kertoo vaikeiden koronavuosien jälkeen puskurirahastojen kuluneen loppuun. Hän kertoo joutuneensa miettimään uudella tavalla mahdollista sairastumista tai raskautta.
Parpala muistaa kuullensa ensimmäistä kertaa kahdeksannella luokalla, että eläkejärjestelmään ei ole luottamista.
– On ongelmallista, jos Suomessa yrittäjä tai työntekijä ei luota eläkejärjestelmään.
Nurmen mukaan 50 vuotta vanha eläkejärjestelmä kaipaa remonttia.
– Toimintaympäristö on muuttunut ja tarvittaisiin rahastointia omaan eläkkeeseen, eikä niin että se menee eläkkeen saajien maksuihin.
–Sillä saataisiin eläkejärjestelmä kestävälle pohjalle ja luottamus paranisi, Nurmi sanoo.
Kikkailusta eläkeyhtiöitä ei voi Nurmen mielestä syyttää.
–Vuoroin syytellään yrittäjiä alivakuuttamisesta ja vuoron työeläkeyhtiöitä, oikeasti kyse on siitä, että tarvitaan iso remontti.
– Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin, mielestäni olisi aika miettiä, miten se saadaan hoidettua.
Yrittäjien kuuleminen korostuu
Myös Parpalan mielestä YEL-järjestelmän pohtiminen uudelleen on oleellista.
Hän kertoo Suomen yrittäjien saaneen ajettua läpi kriteeristön laajentamista, niin että huomioon otetaan esimerkiksi laskutus ja osa-aikainen yrittäjyys.
Uudistuksessa on puhuttu paljon mediaanipalkasta. Parpala korostaa, että häntä ei voi pesulan toimitusjohtajana verrata pörssiyhtiön toimitusjohtajaan.
– Eduskunnan sisällä olisi tärkeää, että tarkennetaan, miten toimialan palkka määritellään.
Parpalan mukaan yrittäjien kuuleminen korostuu entisestään.