Ministeri Lindén kannattaa hoitajien palkkaohjelmaa: "Jos teho-osastoilta irtisanoudutaan, edessä on katastrofi"

15:46img
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén uskoo hoitajien työriidan ratkeavan syksyn aikana.
Julkaistu 21.05.2022 13:05
Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan on kiistatonta, että hoitoalalle tarvitaan oma palkkaohjelma.

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer hylkäsivät viime viikolla kunta-alan sovintoesityksen ja aloittivat joukkoirtisanoutumisten valmistelun. Ministerin mukaan irtisanoutumisten vaikutus riippuisi toteutustavasta.

– Meillähän ei ole tällaista tässä muodossa tapahtunut. Vuoden 2007 työtaistelussa se onnistuttiin välttämään muutamaa tuntia ennen sen realisoitumista. Mutta sanotaan näin, että jos vaikkapa teho-osastolta tai tällaisilta osastoilta ihmiset irtisanoutuvat, niin kyllähän edessä on jonkinasteinen katastrofi, en vähättele yhtään sitä, Lindén sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Hoitajajärjestöt vaativat viisivuotista palkkaohjelmaa, jossa palkat nousisivat yleisten korotusten lisäksi joka vuosi 3,6 prosenttia. Ministeri ei ota kantaa korotustasoon, mutta tukee palkkaohjelmatavoitetta.

– Kyllä minä olen sitä mieltä, että meidän hoitoala tarvitsee oman palkkaohjelman, se on ihan kiistaton asia. Emme me muuten tule selviämään tästä pitkäaikaisesta työvoimapulasta.

Hallitus vie kättä taskuun

Lindén uskoo työriidan ratkeavan syksyn aikana. Hermopeli voi kuitenkin hyvin jatkua ensi vuodenvaihteeseen. Silloin sote-palvelut siirtyvät kunnista hyvinvointialueille, joiden rahoitus tulee suoraan valtiolta.

Ministeri painottaa, että neuvotteluvastuu on kunta-alan työnantajajärjestöllä KT:llä, mutta myöntää, että lopulta kättä taskuun laittaa joka tapauksessa maan hallitus.

– Viime kädessähän valtiovalta sitten osana hyvinvointialueiden rahoitusta laittaa maksuun sen mitä työmarkkinoilla sovitaan. On olemassa tietty indeksi, jota siinä noudatetaan. Mutta meillä on kuitenkin, ja pitääkin olla, erillinen operatiivinen työnantajaorganisaatio eli KT. Neuvotteluthan kestävät viikkoja tai kuukausia ja sitovat kymmeniä ihmisiä. Eihän hallitus tai valtiovalta voi sitä tehtävää hoitaa. Eli me odotamme ratkaisua sieltä työmarkkinapöydästä, ja sen jälkeen katsotaan se kustannustaso, Lindén sanoo.

Sote-alan henkilöstöpulasta huolimatta hallitus esitteli kuluvalla viikolla hoitotakuun, joka nopeuttaisi suomalaisten hoitoon pääsyä. Opposition mukaan hallitus on tekemässä lakia, jonka toteuttamiseen ei ole rahaa eikä tekijöitä. Miten vastuuministeri Lindén vastaa? Katso yllä olevalta videolta.

Lue myös: Aki Lindén mainitsi keinon hoitajien palkkojen nostamiseksi: "Olen valmis mielellään maksamaan enemmän veroja"

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat