Ministeri Rantanen on kertonut avoimesti perheensä tilanteesta – näin hänestä tuli omaishoitaja

Mari Rantanen
Rantanen kertoi jäävänsä pois sisäministerin tehtävästä loppuvuoden ajaksi.Stt/ Lehtikuva
Julkaistu 24.08.2024 06:01
Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) on toiminut 29 vuotta lapsensa omaishoitajana. Hän on puhunut arjestaan avoimesti useissa haastatteluissa.

"Sinä olet opettanut minulle paljon asioita elämästä ja selviytymisestä vaikeidenkin asioiden keskellä. Siitä mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä."

Näin kirjoitti tyttärestään Mari Rantanen, nykyinen sisäministeri, vuonna 2016 Uuden Suomen blogissaan tyttärensä 20-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. 

Sisäministeri Rantanen on ollut tyttärensä omaishoitaja nyt 29 vuotta, sillä Jenna-tyttärellä on vaikea kehitysvamma. Hän ei puhu eikä liiku itsenäisesti.

"Äitiä ei voi kukaan sijaistaa"

Tällä viikolla Rantanen kertoi jäävänsä pois sisäministerin tehtävästä loppuvuodeksi lapsensa äkillisen ja vakavan sairauden sekä lapsen pitkän toipumisen vuoksi. Päätöksen hän teki raskain mielin.

– Ajattelen niin, että vaikka rakastan tätä tehtävää, niin rakastan lastani enemmän. Äitiä ei voi kukaan sijaistaa, Rantanen sanoi.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että päätöstä ministerin paikan väliaikaisesta luopumisesta hän mietti viikon ajan. 

Rantanen on kertonut avoimesti julkisuudessa omaishoitajuudestaan vuosien varrella eri haastatteluissa, viimeksi tänä kesänä Ilta-Sanomien haastattelussa. 

Mari Rantanen ei halunnut antaa uutta haastattelua tai kommentoida tilannetta MTV Uutisille.

Lue myös: Mari Rantanen kertoi väistymisestään ääni väristen: "Rakastan lastani enemmän"

Rantanen väistyy sisäministerin tehtävästä hoitamaan vakavasti sairasta lastaan – sijaiseksi Lulu Ranne

Syy poliittiseen uraan

Rantanen on kertonut muun muassa Uuden Suomen blogissaan, että hänen tyttärensä on ollut yksi syy siihen, miksi hän on lähtenyt mukaan politiikkaan. 

Jo ennen kansanedustajan uraansa Rantanen otti blogikirjoituksissaan kantaa omaishoitajien tilanteeseen ja kehitysvammaisten oikeuksiin. 

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) huhtikuussa.Rantanen nousi eduskuntaan vuonna 2019.Lehtikuva

Rantanen sai lapsensa 19-vuotiaana. 

Tyttären ollessa neljän kuukauden ikäinen neuvolassa huomattiin, että vauvan motoriikka ei ollut kehittynyt normaalisti.

Samalla tuoretta perhettä varjosti uhka harvinaisesta aineenvaihduntasairaudesta, joka olisi ollut lapselle kohtalokas.

Lopulta epäily aineenvaihduntasairaudesta osoittautui vääräksi.

– Olin ikionnellinen. Ehkä ulkopuolisesta kuulostaa hassulta olla valtavan kiitollinen siitä, että lapsella on "vain" cp-vamma, mutta minulle se onni oli täyttä totta, Rantanen kommentoi Voi Hyvin -lehdelle vuonna 2014.

Vuonna 2019 Iltalehden haastattelussa juuri kansanedustajaksi noussut Rantanen totesi, että vaikka hänen tyttärensä kehitysvammaisuus ja CP-vammadiagnoosi olivat hänelle aikoinaan järkytys, hän ei halunnut jäädä surkuttelemaan asiaa. 

Hän kertoi haluavansa edistää tyttärensä hoitoa mahdollisimman hyvin ja samalla edetä urallaan haluamaansa suuntaan.

Rantanen oli lapsensa yksinhuoltaja lähes 10 vuotta ennen kuin tapasi nykyisen puolisonsa.  

Ei ilman tukea

Ilta-Sanomien haastattelussa tänä kesänä Rantanen kertoi, että ilman puolisoaan hän ei olisi todennäköisesti voinut edes ottaa vastaan ministerirooliaan. 

Rantanen aloitti sisäministerinä reilu vuosi sitten, kesäkuussa 2023.

Rantanen kertoi jutussa, että Jennaa ei voi jättää yksin, vaikka ministerinä työpäivät voivat venyä. Päivisin tytär on käynyt vammaisten päivä- ja työtoiminnassa, mutta myös illalla Jenna tarvitsee huolenpitoa. Tähän tukea on tarjonnut Rantasen puoliso.

– Mieheni on meille peruskallio. Minun on helppoa olla töissä, koska tiedän, että hän hoitaa Jennaa kuin omaansa, Rantanen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

2211 MTV OMA MARI RANTANENRantasen mukaan sisäisen turvallisuuden haasteet eivät ole kadonneet minnekkään. Hänellä on luotto, että sijaistamaan nouseva Lulu Ranne (ps) hoitaa tehtävänsä.

Vaikeita hetkiä

Rantanen myöntää IS:n haastattelussa, että on kokenut väsymystä vuosien aikana, kuten kaikki omaishoitajat. Vaikeinta on ollut aina silloin kun tytär on sairastunut. 

Eräs tällainen hetki oli vuonna 2019 eduskuntavaalikampanjan loppumetreillä, kun tytär sairastui keuhkokuumeseen ja joutui sairaalaan. 

Toinen vaativa hetki Rantasen perhe-elämässä oli, kun Jennalle tehtiin vaativa selkäleikkaus hänen ollessa teini-ikäinen, ja lääkäri sanoi selviytymisprosentin olevan 50 prosenttia. 

– Muistan ikuisesti sen tunteen, kun leikkaussalin ovet menivät kiinni ja jouduin jäämään ulkopuolelle odottamaan, hän sanoi IS:n haastattelussa.

Voi Hyvin -lehdessä hän totesi, että lapsi tekee naisesta äidin, mutta vammainen lapsi tekee hänestä leijonaemon ja taistelijan. 

– Minulla on onneksi sellainen luonne, että uskallan ottaa yhteyttä keneen tahansa ja jaksan kirjoitella virallisia papereita pinokaupalla, Rantanen sanoi tuolloin.

Sijaiseksi Lulu Ranne

Mari Rantasta sijaistaa neljän kuukauden ajan liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps).

– Hän on sitkeä ja harvinaisen hyväkuntoinen nainen. Kyllä hän tästä selviää, Rantanen kommentoi medialle torstaina.

Lue myös: Keskustan puheenjohtaja Kaikkonen kummeksuu Lulu Ranteen tuplasalkkua – toivoo hallituksen miettivän vielä

Purra ja Rantanen olivat pudota tuolilta – historiallinen äänestys herätti suuria tunteita

Mari Rantanen kertoo, miksi käännytyslaki meni tunteisiin

1:58imgNäin Rantanen ilmoitti päätöksestään torstaina.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka