Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä Suomen laissa pitäisi erikseen kieltää naisten sukupuolielinten silpominen.
Silpominen on kiellettyä jo nykyisessä lainsäädännössä, mutta Saarikon mukaan silpominen olisi syytä erikseen mainita rikoslaissa tai säätää asiasta erillinen laki.
– Muissa Pohjoismaissa silpominen on todettu lain pykälätasolla. Olisi loogista, että Pohjoismaissa olisi sama käytäntö, Saarikko sanoo STT:lle.
Suomi ratifioi naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä koskevan Istanbulin sopimuksen vuonna 2015 ja sopimus kieltää myös silpomisen, Saarikko sanoo.
"Huhuja kulkee aina välillä"
Saarikon mukaan rikoslakeihin liittyvät muutokset kuuluvat oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.).
– Aion lähiaikoina arvioida oikeusministerin kanssa, olisiko tässä mahdollista edetä ja millä aikataululla.
Saarikon mukaan ilmiön laajuutta Suomessa on vaikea arvioida.
– Tiedossani ei ole, että Suomessa olisi ollut yhtään oikeustapausta, jossa olisi käsitelty naisten silpomista. Tämä ei tarkoita, ettei ilmiö olisi totta myös Suomessa. THL:n kyselyn mukaan yli 70 prosenttia ammattihenkilöistä kertoi kohtaavansa sukuelinten silpomiseen liittyviä asioita työssään.
Saarikko kertoi silpomisiin liittyvistä näkemyksistään maanantaina Ylen A-studiossa.
Noin 70 prosenttia THL:n vuonna 2012 julkaiseman Maamu-tutkimuksen osallistuneista somalialaistaustaisista ja liki kolmannes kurditaustaisista naisista kertoi, että heidän sukupuolielimensä oli silvottu.
Ohjelmajohtaja Annette Gothóni Suomen World Visionista pitää hyvänä, että silpominen kiellettäisiin laissa erikseen. Järjestö on kampanjoinut silpomista vastaan pitkään.
– Huhuja aina välillä kulkee, että Suomessa maahanmuuttajien parissa olisi silpomisia. Tai tapauksia, joissa tyttöjä viedään kotimaahansa tai naapurimaahan Ruotsiin, missä on paljon isompi ulkomaalaisväestö.
Silpomista tapahtuu pääasiassa 29 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä.