Paul Segersvärd nousi koko kansan tietoisuuteen eläinaiheisen tietovisailun kautta. Vielä nykyisinkin mies haluaa tarjota katsojille ja kuuntelijoille antoisia luontohetkiä.
Luonto on kuulunut päällimmäisenä yli seitsemänsataa jaksoa Luonto lähellä -ajankohtaissarjaa toimittaneen Paul Segersvärdin elämään jo lapsuudesta lähtien. Kymmenen vuoden iässä mies seurasi innokkaasti perhosia, mutta kiinnostui pian myös linnuista. Nuoruudessa Segersvärdillä oli useita suunnitelmia tulevaisuuden varalle, mutta päätyi omien sanojensa mukaan sattuman sanelemana optikko-opistoon, josta hän valmistui optikoksi.
Myös televisioon mies päätyi sattuman kautta, kun Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen, Tringan, lehteä päätoimittanutta Segersvärdiä pyydettiin juontamaan Ylen tietovisaohjelmaa Mikä Mikä Viidakkokirja. Ohjelmassa kilpailuun osallistuneiden tuli arvata, mitä eläinaiheisissa videoissa tulisi seuraavaksi tapahtumaan. Ohjelmasta tuli välittömästi menestys, ja tätä lauantai-illan ohjelmaa seurasi parhaimmillaan jopa 1,6 miljoonaa katsojaa.
Toimittajan työ ei kuitenkaan saanut miestä luopumaan täysin aikoinaan hankitusta optikon ammatista, vaan ammatti kulkee mukana vielä nykypäivänäkin.
– Teen optikon töitä joka kesä, jotta ammattitaito pysyy yllä. Suunnilleen kuukauden verran vuodessa, Segersvärd kertoo kuulumisistaan.
”Oli kohtalokasta, että tiemme kohtasivat”
Mikä Mikä Viidakkokirjaa kuvattiin yli sata jaksoa vuosien 1989–1992 aikana. Kuvausten aikana koettiin monia jännittäviä hetkiä, mutta erityisesti miehen mieleen on jäänyt Riki Sorsan esiintyminen ohjelmassa.
– Yhdessä jaksossa Riki Sorsa oli mukana muusikkojen muodostamassa kokoonpanossa. Kysyin Muuttohaukka-kappaleesta tunnetuksi tulleelta Riki Sorsalta, tunnistaisiko hän tämän linnun, jos se tulisi vastaan. Hän myönsi, ettei tunnistaisi, Segersvärd muistelee.
Segersvärdin mukaan tämän kaltainen ohjelma voisi toimia hyvin myös nykypäivänä.
– Viidakkokirjan etuna oli erinomainen kuvamateriaali, joka oli japanilaisen kuvausryhmän vuosien aikana keräämää. He olivat käyneet kaikilla mantereilla hienoissa luontokohteissa.
Segersvärd pääsi erikoisen yhteensattuman kautta tapaamaan tuotantoryhmän, joka loi pohjan ohjelman kysymyksille. Luonto-oppaana Keniassa ollut Segersvärd kohtasi kuvausryhmän kansallispuistossa.
– Huomasin ammattilaisvehkeet ja aloin seurata heitä. Mietin, että miten yksi heistä näyttää kovin tutulta. Samassa muistin, että olin nähnyt miehen monta kertaa Viidakkokirjan taustamateriaaleissa. Oli kohtalokasta, että tiemme kohtasivat siellä kenialaisessa kansallispuistossa.
Luontoaiheiden parissa jo 19 vuoden ajan
Tietovisailun loppuminen ei tarkoittanut luontoaiheisten töiden loppumista, vaan päinvastoin. Vuonna 1997 Segersvärd ryhtyi toimittamaan TV 1:n Aamu-uutisten Luonto lähellä -sarjaa, jota on tehty 19 vuoden aikana jo 746 jaksoa. Sarjassa on tutustuttu muun muassa kansallispuistoihin, opetettu linnunpöntön kevätsiivousta ja otettu selvää kallioperän syntyvaiheista.
– Harva sarja on saanut hengittää näin pitkään. Tämä tarkoittaa sitä, että luontoasioista ollaan edelleen kiinnostuneita, Segersvärd toteaa.
Segersvärd muistelee lämmöllä vuoden 1991 kesäkuista retkeä Saana-tunturin laelle, jossa oli tarkoitus kuvata tunturin laella pesiviä riekkoja.
– Kun etelässä värjöteltiin viileässä kevätsäässä, siellä oli 25 astetta lämmintä. Luonto heräsi eloon ja tavoitimme myös kiirunoita, jotka tulivat melko lähelle, Segersvärd muistelee.
Luonto lähellä -ohjelman teon lisäksi mies toimii nykyisin luonto-oppaana. Kuluvalla viikolla mies on ehtinyt jo toimia oppaana Kauniaisissa ja Herttoniemen kartanopuistossa.
– Harrastuspuolella tuntuu luonto kiinnostavan yhä enemmän ja enemmän. Lintujen lisäksi olen kiinnostunut paljon myös muusta luonnosta.
Yhden kevään hienoimmaksi hetkeksi hän mainitsee kahden lintuharvinaisuuden, lampiviklon ja palsasirrin havaitsemisen Vanhankaupunginlahdella, Helsingin todellisessa luontokeitaassa.
Mikä Mikä Viidakkokirja toiminut innoittajana luonnontieteiden pariin
Segersvärd kertoo, että hänet tunnistetaan edelleen, vaikka hän ei ole enää kovinkaan paljon esillä asiantuntijakeskeisessä Luonto lähellä -ohjelmassa.
– Kyllä tunnistetaan. Itse huomaan sen vaikkapa kaupan kassajonossa, jossa joku tulee aina välillä sanomaan, että kuulostat kovin tutulta.
Tunnettavuus saattaakin perustua pitkälti Mikä Mikä Viidakkokirja -sarjaan.
– Monet henkilöt, joita olen viime aikana saanut haastatella asiantuntijana, ovat maininneet, että Viidakkokirja-sarja on ollut yksi vaikuttava tekijä, joka on saanut heidät kiinnostumaan luonnontieteistä.
Segersvärd pitääkin suurenmoisena asiana sitä, että ohjelma on antanut katsojilleen niin paljon. Lähitulevaisuudessa hän aikoo keskittyä kehittämään Luonto lähellä -sarjaa edelleen, jotta se tarjoisi mahdollisimman antoisia luontohetkiä katsojilleen ja kuuntelijoilleen.