Missä he ovat nyt: Nikke Knatterton tunnisti naisen rintojen perusteella – Salkkareiden Jarmo Koski muistelee härskiä rooliaan

Nikke Knatterton -pätkiä voi ihastella esimerkiksi Youtube-palvelussa. Kuva ruutukaappaus Youtubesta.
Julkaistu 09.07.2016 08:50
Toimittajan kuva

Hannele Lampela

hannele.lampela@mtv.fi

Mestarietsivä Nikke Knatterton nousi nopeasti suosioon 90-luvun Suomessa, mutta tiesitkö, että miehen seikkailuista on tehty myös elokuva 2000-luvulla?

"Johtopäätös!" – jos tämä huudahdus on sinulle tuttu, olet epäilemättä ollut tekemisissä huikean mestarietsivän, Nikke Knattertonin kanssa.  Manfred Schmidtin luoma hahmo ilmestyi aluksi sarjakuvana saksalaisessa Quick-sarjakuvalehdessä vuonna 1950 ja animaationa Niken seikkailut ilmestyivät vuonna 1977.

Suomessa ensiesitys oli vasta vuonna 1989, mutta se sai nopeasti vankan suosion. 

Hahmon esikuva oli taiteilijan mukaan Sherlock Holmes ja Nikke pukeutuukin poikkeuksetta idolinsa mukaisesti vihreään ruutuun piippua imeskellen. Alun perin idea ylivertaisesta mestarietsivästä lähti kaikkivoipaisina esiintyvistä supersankareista, joista Nikke on parodia – hän muun muassa tunnistaa naisen pelkkien rintojen perusteella, pääsee vihollisen satimesta housuihinsa kätkettyjen yleistyökalujen avulla ja valaisee pimeän hissin silmillään. 

Nikke Knattertonin seikkailut ilmestyivät aluksi sarjakuvana. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Mestarietsivän ura urkenee Niken äidin ansiosta, joka rakastaa salapoliisitarinoita niin innokkaasti, ettei edes oman pojan syntymä saa häntä keskeyttämään niiden lukemista. Nikke ahmii äitinsä lukemia kirjoja ja ilmoittaa 16-vuotiaana ryhtyvänsä salapoliisiksi. 

Knatterton on vannoutunut pasifisti (huolimatta sukunsa tunnuslauseesta "laukaus ajallaan") ja taltuttaa siksi konnat verettömin, mutta silti varsin tepsivin keinoin.

Nikke Knattertonissa naiset olivat usein uhkeita ja vähäpukeisia. Kuva ruutukaappaus Youtube-videolta.

Nikke Knattertonin naishahmot olivat usein vähäpukeisia ja uhkeita neitoja. Kuva: Ruutukaappaus Youtube-palvelusta. 

Mutta mikä oli Niken oikea nimi? Tieto on voinut mennä monelta ohi, vaikka se paljastetaan heti ensimmäisessä jaksossa – Nikolaus Kuno Freiherr von Knatter on syntynyt lähellä Kyritzin kaupunkia ja hänen sukupuutaan kuvaillaan sarjalle ominaiseen tapaan varsin värikkäästi. 

– Knattertonin suku on palvellut maataan hyvin ja siitä on lähtenyt monta mieleltään yksinkertaista, mutta ehkä siksi erittäin urheata soturia. Sukupuu on jo lievästi laho, mutta se on saanut tuoreita versoja siihen ympättyjen terveiden talonpoikaispistokkaiden ansiosta, kertojaääni maalailee ensimmäisessä jaksossa. 

Jarmo Koski: "Saan edelleen Nikestä paljon palautetta"

Sarjan käänsi ja ohjasi Maija-Liisa Vuorjoki, jonka humoristinen, onnistunut suomennos on varmasti suuri osasyyllinen Knattertonin suosioon Suomessa.

Oman osansa tunnelmaan toi myös suomalainen kertojaääni Jarmo Koski, joka on antanut äänensä myös muille televisioklassikoille, kuten Alfred J. Kwak ja Matka maailman ympäri 80 päivässä -piirrossarjoille.

– Tein paljon Ylelle silloin sekä dokumentteja että piirrettyjä ja ajalle ominaisesti minua vain pyydettiin mukaan, Koski kertoo. 

Äänityötä tehdessään Koski ei osannut arvata, että sarja nousisi niin tärkeään asemaan ja olisi ajankohtainen vielä vuosikymmeniä ilmestymisensä jälkeen.

Jarmo Koski
Salatut elämät -sarjassakin näytellyt Koski saa edelleen paljon palautetta Knattertonista. 

– Osa ihmisistä muistavat kasvoni, mutta toiset huikkaavat heti, että hei Nikke Knatterton, hän nauraa.

Koski on monelle tuttu jo lapsuudesta ja hänen äänensä tunnistetaankin usein.

– Vaikkapa kaupan kassa saattaa kommentoida, että tuo ääni – sinä olet ollut minulla lapsenvahtina miljoonia kertoja, kun äiti tai isä on laittanut vhs-nauhan pyörimään. Negatiivista huomiota tulee todella harvoin ja se on jännää ja mukavaa, että saan niin paljon positiivista palautetta. Perhekin kommentoi miten mukava ammatti, kun ihmiset tulevat kadulla kertomaan, että teen työni hyvin.

Nikke Knatterton -sarjakuvataiteilijan 100-vuotisnäyttely

Knattertonin luojan Manfred Schmidtin 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin näyttely Wilhelm Buschin museossa.

Sarja nauhoitettiin Ylessä äänilähetysyksikössä, jossa oli paikalla äänittäjän lisäksi ohjaajana sekä kääntäjänä toiminut Vuorjoki.

– Aluksi sain tekstin ja VHS:n itselleni, jotta sain katsoa jaksoja läpi, mutta lopulta tekstejä ei ehditty lähettää minulle ja sain ne suoraan studioon.

Knattertonin tekstit tempaisivat Kosken niin hyvin mukaansa, että äänitys meni usein heti ensimmäisellä kerralla purkkiin.

– Äänittäjä joskus sanoi, että kyllä sielläkin puolella saa tehdä virheitä, Koski nauraa ja jatkaa: Se oli niin vetävää tyyliä sekä käännöstyöltään että alkuperäiseltä tekstiltään, että eläydyin siihen täysin. Otin esikuvakseni Walter Winchellin äänen Lahjomattomat-sarjasta, se oli niin tyly ja toteava.

Nick Knatterton – der Film

Nikke Knattertonista kertova elokuva ilmestyi vuonna 2005. Pääosaa esittää Jens Schäfer. Kuva: All Over Press. 

Lapsena mestarietsivän seikkailuja katsoneet löytävät nyt aikuisena aivan uuden tason piirrossarjasta – se onkin Kosken mukaan yksi hyvän lastenkulttuurin tunnusmerkeistä.

– Olen tehnyt paljon lastenteatteria ja mielestäni on tärkeää, että on tasoja, joita pieni lapsi ei ymmärrä, mutta jotka avautuvat sitten myöhemmin. Lapsi kun usein on katsojana vanhempiensa kanssa yhdessä. 

Mitä Nikelle kuuluu nykyään?

Nikke Knatterton ei ole suinkaan poistunut julkisuudesta, päinvastoin. Sarjan jaksot ovat ilmestyneet dvd-julkaisuna Suomessa huhtikuussa 2008 ja se myi kultalevyn verran muutamassa kuukaudessa. 

Mestarietsivän seikkailuista on ilmestynyt myös elokuva 2000-luvun alussa,  saksalaisen Nick Knatterton – Der Film pääroolia esittää Jens Schäfer

Noin kahdeksan miljoonaa euroa maksanut elokuva hyllytettiin nopeasti testinäytöksen jälkeen ja lopulta tuotantoyhtiö ajautui maksukyvyttömäksi, jolloin elokuva jäi konkurssipesän haltuun.

Elokuva ei koskaan päätynyt edes dvd:lle, mutta sen traileri on nähtävissä Youtube-videopalvelussa ja Internet Movie Database -sivuston mukaan se on esitetty kerran elokuvateatterissa Itävallassa lokakuussa 2005. 

Katso Nikke Knatterton -elokuvan traileri: 

Osittaislähteet: Etelä-Suomen Sanomat, Nyt.fi

Tuoreimmat aiheesta

Missä he ovat nyt?