Missä he ovat nyt? Tuntemattomat pysähtyvät yhä tervehtimään Poliisi-tv:n Raija Pelliä: "JVG:n pojatkin katsoivat ohjelmaa peiton raosta"

"Nyt on hyvä hetki laittaa kotivideot nauhoittamaan, sillä meillä on poikkeuksellisen hyvää valvontakameramateriaalia tarjolla."

Tämä lause on jäänyt monelle elävästi mieleen suositusta ja jo kuopatusta tv-ohjelmasta Poliisi-tv.

Yhtälailla ihmiset tunnistavat yhä marketeissa ja toreilla Raija Pellin nimenomaan Poliisi-tv:n kasvoina.

Raija Pelli saapuu MTV:lle haastatteluun iloisena ja energisenä. Hän pyytää anteeksi muutaman minuutin myöhästymistään.

– Menin vanhasta muistista Ylen pihaan, hän nauraa.

MTV ja Yle sijaitsevat vierekkäin Ilmalassa Helsingissä.

Kaikkiaan Pelli työskenteli Ylellä vuodesta 1985 aina vuoteen 2007. Poliisi-tv:n ensimmäinen lähetys nähtiin vuonna 1989. Pelli oli silloin 28-vuotias ”tytönhuitukka”, kuten hän itse toteaa. Mutta miten kaikki sai alkunsa?

– Vuonna 1988 oli toimittajalakko ja meillä oli kollegoiden kanssa aikaa jutella kunnolla. Istuimme studio O:ksi kutsutussa paikassa, joka oli siis ravintola Ohranjyvä (Tampereella), Pelli naurahtaa.

– Mietimme, että mitä telkkarista puuttuu, ja totesimme, että rikos- ja oikeustoimittamisen saralla meillä olisi vielä paljon tehtävää.

Pelli kertoo, että siihen aikaan rikosaiheita vierastettiin suomalaisessa televisiossa.

– Kukaan ei halunnut koskea niihin pitkällä tikullakaan. Koettiin, että ne olivat lehdistön heiniä. Isot otsikot ja lööpit keltaisella.

Isossa maailmassa rikosohjelmilla oli kuitenkin jo vakiintunut yleisö.

– Yhdysvalloissa oli American Most Wanted ja Britanniassa BBC:llä Crime Watch. Keski-Euroopassa Saksa ja Sveitsi teki yhteistyössä television rikosohjelmaa, Pelli listaa.

Toimittajapiirit väheksyivät

Vaikka toimittajapiireissä ei uskottu Ohranjyvässä ideoituun ohjelmaan, televisiossa lähetetyt pilottijaksot Poliisi-tv:stä kiinnostivat yleisöä. Huippuvuosinaan Poliisi-tv:llä oli yli miljoona katsojaa.

Kuvauksia tehtiin ympäri Suomea. Rikoksia lavastettiin uudelleen. Kyseessä oli iso ja kallis tuotanto.

Samaan aikaan Pelliä piti kotona kiireisenä 1-vuotias tytär.

Pelli oli pitkään työryhmän ainoa naispuolinen työntekijä. Varmasti joitain myös hätkähdytti se, että kovista rikoksista kertoi televisioruudussa nainen.

– Se hyöty siitä oli, että minut koettiin alkuun varmasti kovin vaarattomana, että siinä se tyttö nyt puuhastelee. Mutta kyllä se minun mielestä tuli aika pian selväksi, että ei tässä mitään puuhastella. Tulokset puhuivat puolestaan ja minut otettiin hyvin vakavasti.

Pelli muistuttaa, että hän oli ennen Poliisi-tv:tä juontanut viihdeohjelmaa, mikä saattoi aluksi vaikuttaa mielikuviin.

Toisaalta poliisissa häneen suhtauduttiin alusta asti erittäin hyvin.

Henkirikos, joka selvisi Poliisi-tv:n avulla

Poliisi-tv:tä lähetettiin Ylen TV2:lla torstain myöhäisillassa. Puolituntisen ohjelman päätteeksi poliisin vihjepuhelimeen satoi vinkkejä. Pelli muistelee ensimmäistä henkirikosta, joka selvisi puhtaasi Poliisi-tv:n ansiosta.

Danuta Kankaanpää oli kotoisin alun perin itäblokin puolelta, mutta hän oli mennyt naimisiin suomalaisen miehen kanssa. Aviomies työskenteli toisella paikkakunnalla, mutta Danutalla oli omat bisnekset. Hän oli ilotyttö.

Kankaanpää tapettiin rujosti kotiinsa ja tekijä oli karkuteillä. Poliisi-tv kertoi yksityiskohtaisesti tapahtumista ja esitteli koruja, jotka olivat kadonneet murhan yhteydessä.

– Siellä oli paljon uniikkikoruja. Yksi oli kultainen kravatti. Ohjelman jälkeen poliisin vihjepuhelimeen ilmoittautui vaasalainen rouva, joka ilmoitti, että hänen ex-miehensä oli vastikään lahjoittanut hänelle samanlaisen korun.

Tapaus alkoi purkautua. Pian mies istui kuulusteluissa ja tunnusti teon.

Pellin talo yritettiin räjäyttää

Tv:ssä rikollisia jahtaava nainen sai osakseen myös uhkailuja.

– Rakensimme Ylöjärvelle messualueelle omakotitaloa. Talo yritettiin räjäyttää.

– Se oli pahinta ja rankka juttu silloin. Räjäytys onnistui onneksi vain osittain, sillä rikolliset olivat yhdistäneet räjähteet väärin.

Poliisi suhtautui tekoon äärimmäisen vakavasti. Tekijöiden jäljille päästiin ja heidät saatiin rysän päältä kiinni, kun he yrittivät räjäyttää Pellin talon uudelleen 10 kilolla dynamiittia.

Pellin perheeseen oli vastikään syntynyt toinen lapsi. Vanhempi oli 7-vuotias.

– Se oli rankkaa, kun lapsetkin olivat vielä pieniä. En kuitenkaan välittäisi puhua siitä enää, Pelli toteaa.

Kirjallisuuspiiri ja vapaaehtoistyötä

Kaikkiaan Pelli muistelee suurella lämmöllä Poliisi-tv:n aikoja ja haluaa nostaa esiin työryhmäänsä. Joukossa oli monia henkilöitä, jotka ovat myöhemmin tulleet tutuksi muissa ohjelmissa televisiossa.

Piia Pasanen (nykyinen Yle Uutisten ankkuri) oli meillä ja Tomi Einonen. Muistan, että Tomi ei olisi halunnut millään ruutuun, mutta hän oli valtavan hyvä siinä. Päivi Storgård oli meillä, Mape Morottaja, Henna Peltola, Satu Miettinen ja vaikka ketä.

Kuluvana vuonna Pelli on mukana merkittävässä kirjahankkeessa, mutta hän haluaa vielä pitää salassa, mitä kirja käsittelee.

Poliisi tv:n jälkeen Pelli on ollut kehittämässä Ilta-Sanomissa netin rikosohjelmaa. Hän myös tekee esiintymiskoulutuksia ja luennoi.

Pellin lapset ovat nyt jo aikuisia, mutta hän on edelleen tiivisti yhteyksissä heihin ja lapsenlapsiinsa.

Pellillä on miehensä kanssa vapaa-ajan kodit saaristossa ja Yhdysvalloissa Floridassa.

– Perhe on minulle hyvin tärkeä. Lapset ja lapsenlapset ovat meidän kanssa paljon etenkin kesäisin.

Liikunta ja kirjallisuus ovat olleet Pellille rakkaita harrastuksia aina. Yliopistossa hänen pääaineenaan oli suomalainen kirjallisuus ja nyt hän vetää lukupiiriä Kauniaisten evankelisluterilaisessa seurakunnassa.

– Juuri eilen meillä oli istunto. Käsittelimme Tommi Kinnusen kirjaa Lopotti.

Pelli tekee seurakunnassa myös muuta vapaaehtoistoimintaa vanhusten parissa.

– Viemme vanhuksia kävelemään ja uimahalleihin. Nautin itsekin kovasti kävelystä, samalla siinä saa seuraa itsekin, Pelli sanoo.

”Miksi murehtisin sitä, mitä menetin”

Jos se olisi vielä mahdollista, Pelli juoksisi. Hän on juossut aiemmin myös maratoneja, mutta nivelreuman vuoksi se ei ole enää mahdollista. Sairastuminen tapahtui kahdeksan vuotta sitten.

Pelli sanoo, että hänen on ollut ajan myötä pakko hyväksyä se, että sairaus rajoittaa myös työn tekemistä. Käsien jäykkyys ja kivut hidastavat kirjoittamista.

– Kyllähän se välillä harmittaa, hän sanoo ja luo hetkiseksi katseen maahan.

– Mutta miksi murehtisin sitä, mitä menetin. Pitää iloita siitä, mitä jäi jäljelle. Minulla on ollut onni saada hyvät lääkärit ja hoitohenkilökunta, jotka kuuntelevat.

Pelli kokoaa kuitenkin itsensä pian ja alkaa puhua innostuneesti siitä, kuinka tv:tä ei enää tehdä kuten ennen.

– Näen paljon huolimatonta tekemistä ja virheitä, klaffivirheitä esimerkiksi. Sellaista ei ennen sallittu. 

Palataan vielä hetkeksi Poliisi-tv:n aikoihin. Myös monilla katsojilla riittää omia muistoja ohjelmasta. Toisinaan ihmiset pysäyttelevät Pelliä ja ihmettelevät vielä vuosien jälkeen: ”Miksi niin hyödyllinen ohjelma lopetettiin?”

Hauskan muiston Pelli sai kuulla yllättävältä taholta Sanomatalossa.

– Törmäsin JVG:n poikiin Sanomatalon lämpiössä ja sieltä huikattiin, että ”Raija tiedätkö, mä pelkäsin pienenä niin pirusti, mutta aina halusin peiton raosta katsoa Poliisi-tv:tä”, Pelli nauraa.


Lue myös:

    Uusimmat