Suomi on maailman onnellisin maa. Silti parisuhteissamme olisi huoltovaraa. – Tarvitaan ymmärrystä siitä, että parisuhteellekin voi hakea huoltoa ja ulkopuolista apua. Se ei ole häpeä, pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä korostaa.
Suomi on vuodesta toiseen maailman onnellisin maa, mutta onko Suomessa onnellisimmat parisuhteet? Saatamme yltää onnellisuuslistan ykköseksi, mutta suhteiden huoltamisessa ja vahvistamisessa olisi toisinaan parantamisen varaa, uskoo pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.
– Paljon on vaiettua, puhumatonta, tabuja perheissä ja suvuissa, Heikkilä kuvaa MTV Uutiset Livelle.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Toki moni onnistuu hakemaan tukea ja apua. Toisaalta osa lapsiperheistä voi todella huonosti.
– Tarvitaan ymmärrystä siitä, että parisuhteellekin voi hakea huoltoa ja ulkopuolista apua. Se ei ole häpeä tai heikkouden merkki, että tunnistaa omassa elämässään sen, kun kaikki ei ole kunnossa, Heikkilä sanoo.
Lue myös: Oletko tyytymätön makuuhuoneessa? Huomioi nämä asiat – "Voi nostaa seksielämän uudelle tasolle"
"On ehkä paljon sellaista puhumatonta vihaa, katkeruutta, syyllisyyttä"
Hälytysmerkkinä suhteen tilasta hän pitäisi esimerkiksi sitä, että puhuminen omista tunteista ja tarpeista on loppunut.
– Ihminen tiedostaa kyllä, että tässä ei ole kaikki kunnossa. On ehkä paljon sellaista puhumatonta vihaa, katkeruutta, syyllisyyttä, Heikkilä kuvaa.
Esimerkiksi uskottomuus ja pettäminen luovat helposti vuosien, jopa vuosikymmenten varjon parisuhteen ylle. Puhuminen olisi tärkeintä asioiden ratkaisussa. Moni myös sisimmässään ymmärtää, että suhde on etenemässä huonoon suuntaan.
– Sen kyllä tunnistaa siitä, että oma tai puolison rakkaus tuntuu hiipuvan tai teillä on vahva tunne siitä, että kasvatte erillenne, ette enää jaksa tai halua puhua toisillenne avoimesti. Ei ole luottamusta tai varsinkaan halua jakaa toisen kanssa sitä arkea, Heikkilä kuvaa.
– Eli molemmat parisuhteessa elävät sitä omaa elämäänsä. On ehkä yhteinen jääkaappi, yhteisiä lapsia, muttei enää yhteistä suhdetta. Kyllä ihminen aika hyvin tunnistaa sen, koska alkaa mennä väärille urille.
Katso myös: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä: "On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa". Juttu jatkuu videon alla.
2:34
KATSO VIDEO: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Marianne Heikkilä antaa vinkkinsä.
Lue myös: Näillä vinkeillä saat parisuhteen kukoistamaan kiireenkin keskellä – MTV kysyi porilaisilta, olemmeko parisuhdekansaa
Onko teillä yhteisiä ystäviä?
Kynnys terapiaan voi suomalaisella olla kuitenkin hyvin korkea. Psykoterapian lisäksi vaihtoehtoja kuitenkin Suomessa riittää: olemassa on erilaisia järjestöjä ja esimerkiksi kirkon perheneuvontaa, josta tukea saa. Vertaistukikin on hyvä työkalu.
– Ihmiset ovat perimmältään samanlaisia ja käymme samanlaisia asioita läpi, Heikkilä sanoo.
Se, että on yhteisiä, myös perheellisiä ystäviä, tuo elämään tukea ja iloa. Työssään kirkossa Heikkilä on kohdannut myös pareja, joilla ei ole yhtään yhteisiä ystäviä.
– Se on monta kertaa heikko signaali, joka ei lupaa hyvää. Ystävät ovat tärkeä liima suhteelle.
Lue myös: Tiedätkö nämä 15 asiaa kumppanistasi? – "Hauska harjoitus, joka lähentää teitä"
Älä pohdi vasta sitten, kun jokin on jo pielessä
Heikkilä toivoisi, että jokaisella olisi aikaa pohtia suhdettaan arkisissa tilanteissa – ei vasta sitten, kun jokin on jo pielessä.
Apua parisuhteeseen
- Parisuhteen omahoitoa voit kokeilla Mielenterveystalossa.
- Väestöliiton tarjoaa maksuttomia parisuhdepalveluita.
- Kirkko antaa perheneuvontaa.
- Suomen uusperheellisten liitto Supli ry tarjoaa tukea.
- Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarjoaa resursseja ja tukea.
- Ota yhteys paikkakuntasi mielenterveysyhdistykseen.
– Että ihmisellä olisi tässä oravanpyörässä suorittamisen keskellä aikaa pysähtyä miettimään, mitä minulle ja parisuhteelleni kuuluu. Mitkä ovat omia toiveita ja tarpeita tässä elämänvaiheessa?
Pitkässäkin suhteessa ihmiset muuttuvat koko ajan eikä kukaan ole vuosikausien jälkeen enää sama ihminen kuin nuorena tai naimisiin mennessään.
– Ihminen muuttuu iän myötä. On hyvä hakea itselleen sopivia työkaluja. Pysähtyminen on se, mistä se kaikki lähtee.