Mistä tietää, mikä vauvalla on hätänä? Näin opit ymmärtämään pienokaistasi: "Kaikkein tärkeintä vauvalle on…"

Keväällä 2022 järjestetyillä Lapsimessuilla nostettiin puheenaiheeksi muun muassa vauvojen viestintä. Miten vauvan viestejä voi oppia tulkitsemaan, ja mistä tietää, milloin vauva on esimerkiksi nälkäinen?

Pienen vauvan lohduton itku voi joskus olla hermoja raastavaa vanhemmille. Miksi se nyt itkee? Onko vauvalla nälkä, väsymys, vatsa kipeänä, hampaita tulossa, vai mistä tällä kertaa kiikastaa? Voiko itkun sävystä muka päätellä, mikä vauvalla on hätänä? 

Vauvan viestien tulkitseminen ei todellakaan ole aina helppoa. Imetyksen tuen asiantuntijat Anna Groundstroem ja Niina Pöyhönen ovat tukeneet vuosien varrella tuhansia perheitä imetyksessä sekä vanhemmuudessa ja perehtyneet samalla myös vauvojen viestintään. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että vauvat ovat todella taitavia viestimään jo aivan vastasyntyneistä lähtien.

– Vauvojen viestinnässä on paljon universaaleja, kaikille vauvoille yhteisiä piirteitä. Mutta ihan pienestä pitäen oman vauvan temperamentti tietenkin vaikuttaa viestintään ja etenkin viestien voimakkuuteen, Pöyhönen kertoi Lapsimessuilla järjestetyllä luennolla.

Tällaista on pienen vauvan viestintä

Vauvan viestintä on sanatonta ja viestinnässä on monenlaisia tasoja. Viestit voivat olla todella hienovaraisia ja pieniä. Ne voivat olla ilmeitä, eleitä tai esimerkiksi hentoja äännähdyksiä. Vauvalla on kuitenkin myös keinot lisätä viestien intensiteettiä.

– On voimakkaita viestejä: vauva saattaa esimerkiksi kääntää kasvonsa tai kehonsa aikuista kohti, tai vastaavasti hän voi ilmaista torjuntaa kääntämällä kasvot poispäin. Hän voi kiljahdella ja tietenkin itkeä, mikä on todella monelle se kaikista tutuin vauvan viesti. 

Vauvan hienovaraisia viestejä on kuitenkin jokaisen vanhemman mahdollista oppia tulkitsemaan. Kun omaan vauvaan pikkuhiljaa tutustuu, viestejä on koko ajan helpompi tunnistaa.

Katso video: Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä. Artikkeli jatkuu videon alla.

Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä 2:01

"Kaikkein tärkeintä vauvalle on, että kommunikaatioon vastataan"

Anna Groundstroem muistuttaa, että vuorovaikutuksessa oleminen on vauvalle todella tärkeää. Lapsen minäkuva ja perusturvallisuuden kokemus muodostuvat vuorovaikutuksessa aikuisen kanssa. Vanhempi ei aina välttämättä heti ymmärrä vauvan viestejä ja se voi aiheuttaa ahdistusta. Groundstroemilla on kuitenkin lohdullista sanottavaa huolestuneille vanhemmille.

– Vauvan näkökulmasta ei ole ollenkaan tärkeää, että ymmärretäänkö se viesti heti. Kaikkein tärkeintä vauvalle on, että kommunikaatioon vastataan. Hän ei lannistu helposti, vaikka ei tule heti ymmärretyksi. Hän muokkaa sitä omaa viestintätapaansa, yleensä voimistamalla, vaikka lopulta itkemällä.

Groundstroemin mukaan oman vauvan viestejä oppii tunnistamaan ihan luonnostaan, kun vauvaa pitää lähellä ja hänen kanssaan juttelee sekä leikkii. Ensimmäisen elinvuotensa aikana vauvan viestintätavat myös kehittyvät huimasti ja uudet kehitysvaiheet heijastuvat vauvan käyttäytymiseen, unirytmiin ja syömiseen

– Vauvaa auttaa näissä vaiheissa todella paljon meidän vanhempien läheisyys ja sellainen myötätuntoinen ja rauhallinen asenne vauvaa kohtaan.

Ihokontaktissa vauvan hienovaraiset viestit huomaa nopeammin

Imetyksen tuki ry:n asiantuntija Niina Pöyhönen korostaa, että vauvan viestinnän kannalta ihokontakti on todella tärkeä asia. Ihokontaktilla on paljon fysiologisia hyötyjä sekä äidille että vauvalle, mutta myös viestintä vauvan kanssa helpottuu.

Jos vauva saisi valita, hän viettäisi kaiken aikansa vaippasillaan vanhemman ihoa vasten. Vauvan kanssa kannattaa olla iho ihoa vasten myös kotiutumisen jälkeen. Vauva viihtyy ihokontaktissa. 

Lue lisää Imetyksen tuen nettisivuilta.

– Silloin ihan ne kaikista hienovaraisimmat vauvan viestit tulevat huomatuksi ja vauva pääsee myös hyödyntämään vaistojaan optimaalisella tavalla.

Pöyhösen mukaan ihokontaktissa huomataan yleensä helpommin vauvan hento nälkäviesti. Tällöin vauva otetaan rinnalle tai tarjotaan maitoa muulla tavalla ennen kuin vauva pääsee kiihtymään hirveän nälkäiseksi. 

– Silloin me saamme rinnalle paljon tyytyväisemmän vauvan, joka pystyy myös paljon paremmin opettelemaan sitä uutta taitoa, eli syömistä.

Katso myös video: Vauvantahtinen pulloruokinta – näin tarkkailet ja tunnistat vauvan viestejä, jos syötät lasta pullosta

Vauvantahtinen pulloruokinta – näin tunnistat vauvan viestejä, jos syötät lasta pullosta 2:00
Miten vauvaa syötetään pullolla?

Lue myös:

    Uusimmat