Vauvalle yöheräily on normaalia, mutta täysin loppu ei vauvavuonnakaan kuulu jatkuvasti olla.
Tuoreita vanhempia pelotellaan toisinaan vauvavuoden väsymyksellä. Nuku nyt, kun vielä voit, sukulainen saattaa heittää, mutta kuuluuko väsymys todella kiinteästi vauva-aikaan? Entä, jos on lapsen ensimmäisen vuoden aikana aivan loppu – onko sekin normaalia?
Lue myös: Miksi osa vauvoista on "hyviä nukkujia"? Asiantuntijat varoittavat epärealistisista odotuksista
"Ne parikin heräämistä voivat jollekin perheelle tuntua ihan äärettömän raskailta"
Vauva herää normaalisti muutamia kertoja yössä. Siksi elämä vauvavuonna voi olla väsyneempää kuin ennen.
– Ei tilanteen kuitenkaan koskaan kuuluisi olla semmoinen, että perhe on ihan loppu, uniohjaaja ja imetysohjaaja Sofia Berg sanoo.
– Joskus heräily voi olla ikätasoista, ja vauva tarvitsee vielä muutaman yösyötön, mutta ne parikin heräämistä voivat jollekin perheelle tuntua ihan äärettömän raskailta. Kokonaiskuormitus ja elämäntilanne arjessakin voi olla erilainen kuin toisella perheellä, hän jatkaa.
Lue myös: Eikö uni tule enää, kun heräät keskellä yötä? Älä tee tätä virhettä: "Voi lisätä stressiä ja vaikeuttaa nukahtamista"
Oleellista on sekin, miten herätyksen jälkeen saa unta. Jatkuvasti ei kuuluisi olla uupumispisteessä, vaan vaikeaan univajeeseen tulisi hakea ja myös saada apua.
– Jos vanhemmat ovat ihan loppu, niin jotain täytyy keksiä, ja silloin mietitään arkea kokonaisuutena. Ei jatkuva väsymys kuulu myöskään vauvavuoteen, vaikka totta kai on kausia, että heräillään tiheämmin. Vauva oppii esimerkiksi uusia taitoja, mitä hän harjoittelee, mutta tämän heräilyn pitäisi olla ohimenevää. Sitten palataan taas paremmin nukuttuihin öihin, Berg sanoo.
Berg, Reetta Isotalus ja Tiia Finne ovat kirjoittaneet lapsen nukkumisesta teoksen Vauvan unen arvoitus (Tuuma-kustannus, 2024).
Lue myös: Yksi vanhempien pyyntö ihmetyttää varhaiskasvatuksen opettajia: "Tulee itselle ilkeä olo"
Kun vanhempi menee myöhään nukkumaan, vauva saattaa jo heräillä
Unitilanteiden ratkaisemisessa ei keskitytä vain vauvaan. Myös vanhempien unen määrä ja laatu tulisi saada kuntoon.
– On tärkeää, että vanhemmillakin olisi säännöllinen nukkumaanmenoaika, ja herättäisiin samoihin aikoihin aamulla, jos unen kanssa on haasteita, uniohjaaja sekä imetysohjaaja Reetta Isotalus kuvaa.
Moni aikuinen ottaa illasta omaa aikaa itselleen. Vaikka se on tärkeää ja ihanaa, liiallinen valvominen iltaisin voi lisätä väsymystä: vanhemman mennessä nukkumaan on vauva usein ehtinyt nukkua jo pidempään.
– On tosi ihanaa, jos illalla saa omaa aikaa, mutta vanhemman ja lapsen yhteinen, pitkä unipätkä voi ajoittua silloin vähän huonoon kohtaan. Lapsi voi nukkua kaikista parhaimman pätkän samalla, kun itse mutustaa sipsiä sohvalla, Isotalus kuvaa.
– Sitäkin voi miettiä, että mitä itse haluaa. Olisiko yhtenäisempi uni kaikille parempi, vai valitsenko mieluummin oman ajan illalla, mikä on itselle tässä kohtaa tärkeää, hän jatkaa.
Jos vauva nukahtaa kahdeksan aikaan, mutta vanhempi valvoo yhteentoista, lapsi voi alkaa heräillä pian aikuisen nukkumaanmenon jälkeen. Siksi vanhemman ja vauvan rytmiä saattaa olla tarpeen siirtää lähemmäs toisiaan, jotta yhtenäisemmät unipätkät osuisivat samaan hetkeen.
Lue myös: Pilaako kumppani yöunesi? Testaa 1,5 tunnin taktiikkaa
"Hiljalleen heräily rupeaa vähenemään"
Jos uniongelma ei ratkea, apua tulisi pyytää herkällä kynnyksellä. Myös lähipiiristä voi löytyä tukea: esimerkiksi kummeja voi pyytää leikittämään vauvaa, jotta itse saa nukkua.
Jos ystävillä on lapsia, heidän kanssaan voi vuorotella: tänä viikonloppuna yksi perhe ottaa lapset, ja toinen saa nukkua. Seuraavana viikonloppuna vaihdetaan.
– Joskus ihmistä oikeasti auttaa myös se, että tietää heräilyn olevan väliaikaista. Vauvavuonna voidaan heräillä enemmän, hiljalleen heräily rupeaa kuitenkin vähenemään, varsinkin, kun mennään toisen vuoden puolelle. Tieto siitä voi auttaa, Isotalus sanoo.
Lapsi heräilee öisin koko ensimmäisen vuoden ajan, ja myös sen jälkeen, vaikkakin harvemmin. Uudelle vanhemmalle vauvan heräilyrytmi voi tulla suurena shokkina.
– Realistiset odotukset voivat auttaa jaksamaan ja mukauttamaan elämän niin, että omakin jaksaminen olisi mahdollisimman hyvää. Tiedämme, että vauvan uni aaltoilee myös ensimmäisenä vuonna. Välillä nukutaan paremmin, välillä vähän huonommin, ja tutkimusten mukaan vanhempien uni muuttuu jopa ensimmäisen kuuden vuoden ajaksi lapsen tulon myötä, Isotalus sanoo.
Lue myös:
Lapsi ei suostu nukkumaan, mikä avuksi? Tarkastele aluksi ainakin yhtä asiaa
Tuntuuko, ettei taaperosi nuku koskaan? THL julkaisi uutta tietoa pikkulasten unesta
Katso myös: Rättiväsynyt isä tuudittaa "vauvaa" – tähän videoon vanhemmat voivat samaistua
0:50