Mistä tunnistaa lapsen aivotärähdyksen?

lapsi, onnettomuus, lohdutus
Lapsen vointia on syytä tarkkailla päähän kohdistuneen iskun jälkeen. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 03.06.2015 13:14

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Pihaleikeissä sattuu ja tapahtuu, mutta missä vaiheessa lapsen pään kolhuista tulee huolestua?

Vanhemmille tuttu kauhuskenaario toistuu monella pihalla tänäkin kesänä: lapsi tippuu keinusta ja iskee päänsä asfalttiin. Itkulta ei vältytä, mutta entä sairaalareissulta – mistä tunnistaa aivotärähdyksen?

Lasten ortopedi ja ylilääkäri Pentti Kallio kertoo ammattilaisten haluavan luopua termistä "aivotärähdys". Sen sijaan puhutaan lievistä, keskivaikeista ja vaikeista aivovammoista. Kansanomainen termi vastaisi kuitenkin lähinnä lievää aivovammaa.

– Lievällä aivovammalla tarkoitetaan tilaa, jossa päähän kohdistuva kiihtyminen tai hidastusvoima aiheuttaa hetkellisen aivojen toimintahäiriön ilman, että on seurauksena mitään magneetti- tai tietokonekuvissa näkyviä anatomisia muutoksia, kuten verenpurkaumia, Kallio selittää.

Jos lapsi on iskun saatuaan esimerkiksi muutaman sekunnin ajan reagoimaton, ja alkaa sitten itkeä, voi olla kyse lievästä aivovammasta. Mikäli tajuttomuus kestää useita minuutteja, puhutaan jo keskivaikeasta aivovammasta.

Lievän aivovamman muita oireita voivat olla pahoinvointi ja oksentelu sekä korkeintaan muutaman tunnin pituiset muistikatkot ennen tai jälkeen tapahtuman.

– Lievään aivovammaan lapsella liittyy usein itku, ylimääräiset päiväunet, pahoinvointia ja oksentelua.

Kallio kuitenkin muistuttaa, että tämä kuvaus on hyvin suurpiirteinen. Rajanveto lievien ja keskivaikeiden aivovammojen – sekä sen, selvittiinkö muksahduksesta pelkällä pelästyksellä – voi kuitenkin vaatia perusteellisia selvityksiä.

– Jos tilanteeseen liittyy tajunnan menetys, lapsi on sekavan oloinen tai oksentelee, on aina syytä lähteä lääkäriin.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi